Η πανδημία αύξησε τις ανέπαφες συναλλαγές

Η πανδημία αύξησε τις ανέπαφες συναλλαγές

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λόγω φόβου για πιθανή μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά και για να αποφύγουν τις ουρές, ολοένα και πιο πολλοί Γερμανοί προτιμούν τις ανέπαφες πληρωμές στο σούπερ μάρκετ ή στα καταστήματα. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Αρκετοί καταναλωτές προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν τους όποιους κινδύνους με τη βοήθεια ανέπαφων πληρωμών ή σαρώνοντας οι ίδιοι τα προϊόντα που τοποθετούν στο καλάθι τους – έτσι δεν χρειάζεται να περιμένουν στις ουρές. Γεγονός πάντως είναι ότι ο κορωνοϊός θα αλλάξει σε βάθος χρόνου το τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε, πόσο μάλλον για τους Γερμανούς και τις Γερμανίδες, οι οποίοι προ πανδημίας έδειχναν να προτιμούν το ρευστό και όχι το «πλαστικό» χρήμα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορικών Ερευνών της Κολωνίας (EHI), το 2020 πληρώθηκαν με μετρητά ένα δισεκατομμύριο αγορές λιγότερο από ό,τι την προπερασμένη χρονιά. Συνολικά οι καταναλωτές περιόρισαν πέρυσι τα ψώνια με μετρητά κατά 28 δισ. ευρώ. Ετσι, το 2020 κατεγράφη η μεγαλύτερη αύξηση πληρωμών χωρίς μετρητά στη Γερμανία, από τότε που το ΕΗΙ ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια τις μετρήσεις, αναφέρει ο ερευνητής του, Χορστ Ρίτερ. Η αλλαγή είναι αισθητή παντού, τόσο στα κανονικά σούπερ μάρκετ όσο και στα εκπτωτικά. H αλυσίδα Aldi Süd (στα νότια της Γερμανίας), για παράδειγμα, ανέφερε σε σφυγμομέτρηση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa ότι «τον Ιανουάριο πάνω από το 40% των πληρωμών πραγματοποιήθηκε με κάρτα και από αυτές πάνω από το 60% ανέπαφα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή