Νέο τοπίο στην αγορά ομολόγων σε όλο τον κόσμο

Νέο τοπίο στην αγορά ομολόγων σε όλο τον κόσμο

Οι τιμές τους υποχωρούν, οι αποδόσεις τους εκτινάσσονται τις τελευταίες εβδομάδες

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες αντανακλά την εντεινόμενη ανησυχία μεταξύ επενδυτών πως τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και των ευρωπαϊκών οικονομιών σε συνδυασμό με την εμβολιαστική διαδικασία θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού. Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η αρχή του έτους ήταν η χειρότερη που έχει γνωρίσει η παγκόσμια αγορά ομολόγων από το 2015, καθώς εντείνεται η πεποίθηση των επενδυτών πως η εμβολιαστική διαδικασία κατά του κορωνοϊού θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες θα σημειωθούν πληθωριστικές πιέσεις. Τη διάχυτη ανησυχία προδίδει, άλλωστε, δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ που τόνισε τη Δευτέρα ότι η Τράπεζα «παρακολουθεί προσεκτικά» τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται ειδικότερα τον δείκτη Bloomberg Barclays Mulitverse που παρακολουθεί ομόλογα αξίας 70 τρισ. δολαρίων και ο οποίος έχει σημειώσει πτώση 1,9% από το τέλος του περασμένου έτους ως προς τη συνολική απόδοσή του η οποία αντιπροσωπεύει τις αλλαγές των τιμών και τις πληρωμές των επιτοκίων. Αν συνεχιστεί η τάση, θα καταγραφεί η χειρότερη επίδοση που θα έχει καταγράψει η αγορά ομολόγων σε διάστημα τριμήνου από τα μέσα του 2018. Οπως τονίζουν οι F.T., η αγορά ομολόγων άρχισε να παίρνει την αντίστροφη πορεία από τον Ιανουάριο οπότε ανέλαβε τα ηνία της υπερδύναμης η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί τον έλεγχο της αμερικανικής Γερουσίας, όταν και άρχισαν να ασκούν πιέσεις για να εγκριθεί ένα γενναιόδωρο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, έχουν επιταχυνθεί οι μαζικές πωλήσεις ομολόγων.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις έχουν δεχθεί ώς τώρα τα κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης και επομένως χαμηλών αποδόσεων. Τα ομόλογα αυτά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε κάθε επιτάχυνση του πληθωρισμού που διαβρώνει τις πληρωμές των επιτοκίων και τις αποδόσεις. Ενδεικτική περίπτωση τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου μακροπρόθεσμης ωρίμανσης που φέτος έχουν χάσει περισσότερο από το 9% της συνολικής τους απόδοσης σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Barclays. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Εντ Γιαρντένι, της Yardeni Research, χαρακτήρισε πιθανό «να βρισκόμαστε επιτέλους για μία ακόμη φορά στον δρόμο προς την αναθέρμανση της οικονομίας». Ο ίδιος τονίζει πως καταγράφει όλο και περισσότερες ενδείξεις εντεινόμενων πληθωριστικών πιέσεων ως συνεπακόλουθο της πρωτοφανούς στήριξης που έχουν προσφέρει οι ιθύνοντες της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στις οικονομίες προκειμένου να τις θωρακίσουν από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Πρόκειται για τον οικονομικό αναλυτή που το 1970 εισήγαγε τον όρο «οι δυνάμεις που παρακολουθούν τα ομόλογα», αναφερόμενος στις πιέσεις που ασκούν περιστασιακά οι αγορές στις κυβερνήσεις υπαγορεύοντάς τους πολιτικές λιτότητας. Καθώς οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν, οι αποδόσεις τους εκτινάσσονται σε όλον τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες. Ενδεικτικά, των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έχουν αναρριχηθεί αγγίζοντας το 1,4% και καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από την άνοιξη του περασμένου έτους όταν η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να σφυροκοπεί τις αγορές. Σημειωτέον ότι στην αρχή του έτους δεν υπερέβαιναν το 0,9%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Αυστραλίας έχουν ήδη υπερβεί τα προ της πανδημίας επίπεδά τους, ενώ της Ιαπωνίας υπερέβησαν το 0,1% για πρώτη φορά από το 2018. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις αποδόσεις των ομολόγων της Βρετανίας που οδεύουν προς τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδό τους από το 2013. Σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση του πληθωρισμού, είναι σαφές πως οι αρμόδιες αρχές στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν θεωρούν πως αυτή τη στιγμή αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Τζ. Πάουελ, προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, που μίλησε μεν για ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά τόνισε πως η Federal Reserve θα εξακολουθήσει να τονώνει τη ζήτηση με την πολιτική της για το εγγύς μέλλον. Αντικρούοντας τις προειδοποιήσεις για άνοδο του πληθωρισμού, προσέθεσε πως τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία παραμένει επίμονα ο δείκτης εδώ και μερικά χρόνια αποτελούν σοβαρότερο κίνδυνο παρά το ενδεχόμενο εκτίναξής του.

Στο μεταξύ, οι ενδείξεις επιτάχυνσης του πληθωρισμού την Ευρώπη είναι ήδη ορατές. Οπως αναφέρει άλλο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες έχουν αρχίσει να αυξάνουν τις τιμές στα προϊόντα τους, μετατοπίζοντας, έτσι, στους καταναλωτές την επιβάρυνση του κόστους των μεταφορών και την περαιτέρω ακρίβεια που επέφεραν οι ελλείψεις κάποιων πρώτων υλών εξαιτίας ρηγμάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οδηγούν, έτσι, τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου περίπου ενός έτους. Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, το κόστος μεταφοράς φορτίου 40 εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα στην Ευρώπη έχει σημειώσει ιλιγγιώδη άνοδο από περίπου 1.400 δολάρια στα οποία ανερχόταν τον Μάρτιο του 2000 στις 8.000 δολάρια τον τρέχοντα μήνα. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προειδοποιεί πως ο πληθωρισμός στη χώρα θα φτάσει στο τέλος του έτους στα υψηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Σύμφωνα, άλλωστε, με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat στην αρχή της εβδομάδας, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο στο 0,9%, δίνοντας τέλος σε πέντε μήνες πτωτικής πορείας του δείκτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή