Ανησυχία για το κύμα πωλήσεων ομολόγων της Ευρωζώνης

Ανησυχία για το κύμα πωλήσεων ομολόγων της Ευρωζώνης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πονοκέφαλο» έχει αρχίσει και προκαλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ασταμάτητο sell-off στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με το μπαράζ λεκτικών παρεμβάσεων από τους αξιωματούχους να πέφτουν στο… κενό. Το κόστος δανεισμού έχει εκτοξευθεί μέσα σε λίγες μέρες σε όλες τις χώρες της περιοχής, χωρίς καμία εξαίρεση, με την πιο ευάλωτη περιφέρεια να έχει παρασυρθεί εντονότερα στη δίνη των ρευστοποιήσεων.

Ολα ξεκίνησαν πριν από μερικές ημέρες όταν οι προσδοκίες για την ενίσχυση της οικονομίας και του πληθωρισμού, λόγω του τεράστιου δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης των ΗΠΑ, οδήγησαν σε εκτίναξη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, οι οποίες πλέον διαμορφώνονται πάνω από το 1,4%. Αυτές οι προσδοκίες αποτελούν παραδοσιακά «εχθρούς» των ομολόγων, με την αναταραχή να μεταδίδεται και στον υπόλοιπο κόσμο φτάνοντας και στην «πόρτα» της Ευρωζώνης, έστω και αν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό της περιοχής δεν έχουν σε καμία περίπτωση αυξηθεί.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων έφτασε χθες στο -0,24% όταν τον Δεκέμβριο ήταν στο -0,64%, η απόδοση των αντίστοιχων γαλλικών τίτλων «πέρασε» σε θετικό επίπεδο μετά σχεδόν εννέα μήνες αρνητικού κόστους δανεισμού για τη χώρα, ενώ στις χώρες της περιφέρειας εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Η απόδοση των ιταλικών 10ετών άγγιξε χθες το 0,79% όταν πριν από μόλις 10 ημέρες ήταν στο 0,44% και η απόδοση των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε στο 1,12% έχοντας διπλασιαστεί από το 0,58% του Ιανουαρίου με το spread να κινείται στις 140 μ.β. από 110 μ.β. πριν από ένα μήνα.

«Ολόκληρη η αγορά ομολόγων βρίσκεται υπό πίεση και με εκπλήσσει το γεγονός ότι η ΕΚΤ το αφήνει αυτό να συμβεί», σημειώνει στην «Κ» ο Τζενς Πίτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank. «Νομίζω ότι η αύξηση των αποδόσεων δεν θα κάνει πολύ καλό στην Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή. Θα περίμενα ότι η ΕΚΤ θα αισθανόταν άβολα, αλλά φαίνεται πως δεν ισχύει αυτό. Η λεκτική παρέμβαση δεν βοηθάει, ωστόσο», όπως επισημαίνει.

Αν και τα επίπεδα στα οποία έχουν βρεθεί οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης εν μέσω αυτού του sell-off δεν είναι υψηλά και σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα σε σχέση με αυτά πριν από την πανδημία, η άνοδος των spreads αποτελεί σίγουρα ένα προειδοποιητικό σήμα για τις χρηματοδοτικές συνθήκες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΕΚΤ αναμένεται να «ανεβάσει» τους ρυθμούς αγορών υπό το PEPP, ενώ δεν αποκλείεται η πλήρης χρήση του «φακέλου» του 1,85 τρισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή