Γερμανία: μπαράζ προσφυγών από εμπόρους

Γερμανία: μπαράζ προσφυγών από εμπόρους

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη στη Γερμανία εταιρεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών MediaMarktSaturn κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στο Διοικητικό Εφετείο του Μίνστερ με αίτημα την άρση της απαγόρευσης ανοίγματος στη Ρηνανία – Βεστφαλία. Θα ακολουθήσουν, όπως φαίνεται προσφυγές και σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας. «Το ότι έχουμε κατεβάσει δύο μήνες τα ρολά είναι κάτι δυσανάλογο και το λιανεμπόριο δεν υπήρξε ποτέ εστία μετάδοσης του ιού» δήλωσε, αιτιολογώντας την προσφυγή, ο Φλόριαν Γκιτλ, επικεφαλής της εταιρείας στη Γερμανία, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Το MediaMarktSaturn δεν αποτελεί εξαίρεση, μιας και στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και άλλες αλυσίδες, όπως λόγου χάριν, η ΟΒΙ με καταστήματα οικοδομικών υλικών και μαστορέματος, η Peek&Cloppenburg με μαγαζιά ένδυσης, αλλά και η αλυσίδα καταστημάτων μόδας Breuningen, και όλες έχουν περάσει στην αντεπίθεση. «Καταθέσαμε αγωγές σε διοικητικά δικαστήρια της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Εσσης, της Θουριγγίας, της Σαξονίας και της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, παντού όπου διατηρούμε καταστήματα», είπε εκπρόσωπος της Breuningen. «Στόχος μας είναι να αναστείλουμε την ισχύ των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, τα οποία είναι δυσανάλογα βαριά και οδηγούν στην άνιση μεταχείρισή μας απέναντι στο εμπόριο τροφίμων». Ειδάλλως, όπως διευκρίνισε, η εταιρεία του θα ζητήσει αποζημίωση. Παρά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης η Breuningen αισιοδοξεί, όπως είπε στην εφημερίδα Die Welt ο Χόλγκερ Μπλέκερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η απόρριψη με το επιχείρημα ότι το εμπόριο συνεχίζεται μέσω της ηλεκτρονικής οδού, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, διότι «αυτή η μέθοδος δεν μπορεί επ’ ουδενί να εξισορροπήσει τις απώλειες από τις πωλήσεις μέσω καταστημάτων», προσθέτει ο κ. Μπλέκερ.

Αλλωστε, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, εκείνο που ζητούν εκπρόσωποι του λιανεμπορίου είναι προοπτική. Ο επικεφαλής της εταιρείας ενδυμάτων S. Oliver, Κλάους Ντίντριχ Λαρς, ασκεί πιέσεις να βρεθεί χρυσή τομή, ανάμεσα στην προστασία της υγείας και των οικονομικών συμφερόντων εν αναμονή της 8ης Μαρτίου, οπότε και έχει ζητηθεί να αρθούν οι αυστηροί περιορισμοί. «Χρειαζόμαστε δεσμευτική προοπτική, ειδάλλως ο δρόμος οδηγεί ανεπιστρεπτί σε ριζική ανασυγκρότηση. Το διακύβευμα είναι οι πολλές θέσεις εργασίας και οι χώροι στο κέντρο των πόλεων», τόνισε. Τώρα εάν το αίτημα για τις 8 Μαρτίου ικανοποιηθεί αυτή τη φορά, είναι μάλλον αμφίβολο. Στις 3 Μαρτίου συνεδριάζουν οι τοπικοί πρωθυπουργοί με την καγκελάριο για να συναποφασίσουν. Η Αγκελα Μέρκελ προανήγγειλε υπό τη μορφή σκέψεων κάποια μέτρα χαλάρωσης, που αφορούν τις συναντήσεις μεταξύ ανθρώπων, τα σχολεία και τον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού, όμως για το εμπόριο δεν είπε κουβέντα.
Εκτός από τα καταστήματα που καλύπτουν καθημερινές ανάγκες, τα υπόλοιπα είναι κλειστά από τα μέσα Δεκεμβρίου. Εάν υπολογίσει κανείς και τον εγκλεισμό της περυσινής άνοιξης, λείπει τζίρος συνολικά 4 μηνών μαζί με τη – σημαντικότερη όλων– αγοραστική κίνηση των Χριστουγέννων. Και όσο πλησιάζει η κρίσιμη συνάντηση της 3ης Μαρτίου το λιανεμπόριο συσπειρώνεται. Ο οίκος μόδας Riani, που έχει κι αυτός προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας ίση μεταχείριση με τα κομμωτήρια, που ανοίγουν την 1η Μαρτίου, ξεκίνησε καμπάνια με το σύνθημα «Δράστε για το εμπόριο». Την  υιοθέτησαν 170 εταιρείες λιανεμπορίου και σχεδιαστές μόδας με ηχηρά ονόματα, όπως οι Τζέρι Γουέμπερ, Μαρκ Κέιν, Λούντβιχ Μπεκ και ο σχεδιαστής πουκαμίσων Olymp. Συνταγματολόγοι, πάντως, βλέπουν με ανησυχία την αύξηση των προσφυγών στη Δικαιοσύνη, όσο παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα, παραπέμποντας στα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως την ελευθερία άσκησης επαγγέλματος και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή