Η ΕΚΤ φοβάται ότι μια απότομη αύξηση των επιτοκίων θα πλήξει την ανάκαμψη

Η ΕΚΤ φοβάται ότι μια απότομη αύξηση των επιτοκίων θα πλήξει την ανάκαμψη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι μία απότομη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη, εξέφρασε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Θα εξασφαλίσουμε πως δεν υπάρχει κάποια αδικαιολόγητη κίνηση για να αυστηροποιηθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης», ανέφερε σε συνέντευξή της χθες. «Μια απότομη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη. Για τον λόγο αυτό παρακολουθούμε πολύ στενά πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες στην αγορά». Οι δηλώσεις της κ. Σνάμπελ ήρθαν λίγες ημέρες έπειτα από εκείνες της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πως «παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη στις ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων». Μάλιστα, το συγκεκριμένο σχόλιο της κ. Λαγκάρντ υποδηλώνει πιθανή ανησυχία πως οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν αυξηθεί, παρά τη δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τους εξαιρετικά χαλαρούς όρους χρηματοδότησης.

Ετσι, όπως αναφέρει το Bloomberg, έχοντας διοχετεύσει κεφάλαια πολλών τρισ. στις διεθνείς αγορές ως στήριξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσοι χαράσσουν πολιτική στις κεντρικές τράπεζες μεγάλων οικονομιών εξετάζουν να αντιδράσουν απέναντι στις αποδόσεις των ομολόγων οι οποίες, για τις οικονομίες τους, αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της Κορέας προειδοποίησε πως θα παρέμβει εάν το κόστος δανεισμού αυξηθεί, ενώ η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας υποχρεώθηκε να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας υποσχέθηκε να συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας ακόμη και εάν οι εκτιμήσεις για την πορεία της εγχώριας οικονομίας είναι ευοίωνες. Η κ. Σνάμπελ πρόσθεσε πως διαβλέπει ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης, με τον ρυθμό των εμβολιασμών να βελτιώνεται και την παγκόσμια οικονομία να ανακάμπτει ταχύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της ΕΚΤ. Οπως ανέφερε η ίδια, παρότι η ανάπτυξη των χωρών της Ε.Ε. μπορεί να είναι πιο αναιμική από αυτή που αναμενόταν αρχικά, εξαιτίας των συνεχόμενων lockdowns, αναμένεται να προσεγγίσει την πρόβλεψη που έκανε τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ (3,9%). Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, τα χρέη των εταιρειών αλλά και η αδυναμία αποπληρωμής τους είναι φαινόμενα που αναμένεται να αυξηθούν όταν η βοήθεια που παρέχουν τα κράτη αρχίσει να μειώνεται. Αυτό μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αυξάνοντας τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «H ανάλυσή μας δείχνει πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να είναι ικανές να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, καθώς η βοήθεια δεν έχει αποσυρθεί πολύ νωρίς και πολύ απότομα και καθώς όλες οι συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, συμπεριλαμβανομένων και των συνθηκών χρηματοδότησης που παρέχει η ΕΚΤ», επεσήμανε.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη κορυφαίος εκπρόσωπος της Ε.Ε., υπεύθυνος για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, δήλωσε πως τα μέτρα στήριξης κατά της COVID-19 διατήρησαν κατά πάσα πιθανότητα ζωντανές ορισμένες εταιρείες «ζόμπι», οι οποίες κανονικά θα είχαν διακόψει τη λειτουργία τους. Συχνά οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν τη ροή των κρατικών επιδοτήσεων που δίνονται από το κράτος προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες επιπτώσεις, όπως η ενίσχυση επιχειρήσεων που δεν έχουν κέρδη, επεσήμανε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ολιβιέ Γιουρέσεντ, επικεφαλής στην επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτοί οι κανόνες χαλάρωσαν πέρυσι για να επιτραπεί στα κράτη να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις, καθώς η πανδημία «πάγωσε» την οικονομική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή