Δύσκολη η ισότητα των δύο φύλων στις ιαπωνικές επιχειρήσεις

Δύσκολη η ισότητα των δύο φύλων στις ιαπωνικές επιχειρήσεις

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιαπωνικές εταιρείες καθυστέρησαν πολύ να εκφράσουν τη δική τους αμηχανία για τα τεκταινόμενα στην οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρώην αθλήτρια Σέικο Χασιμότο προσφάτως αντικατέστησε τον πρώτο πρόεδρο της επιτροπής Γιοσίρο Μόρι, διότι διαμαρτυρήθηκε δημοσίως, επειδή οι γυναίκες μιλούν πολύ και οι συσκέψεις παρατείνονται. Τέτοιες συμπεριφορές απαντώνται συχνά. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 13% των διευθυντών στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της χώρας. Ωστόσο, το χρηματιστήριο του Τόκιο θα μπορούσε να αλλάξει τη συνθήκη αυτή, ωθώντας τις εταιρείες, των οποίων οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στη νέα «Πρωτεύουσα Αγορά» να υιοθετήσουν υψηλότερες προδιαγραφές. Το νέο διοικητικό συμβούλιο στην εν λόγω αγορά θα λειτουργήσει ως έναυσμα για την αναβάθμιση της διακυβέρνησης στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Εκτός από τα πρότυπα κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων, οι τελευταίες θα πρέπει να ακολουθούν κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, ο οποίος προβλέπει την ενεργό συμμετοχή των γυναικών στη διοίκηση. Ενώ οι τρέχουσες οδηγίες δεν διευκρινίζουν τι συνεπάγεται αυτό, το χρηματιστήριο ενημέρωσε τις υποψήφιες επιχειρήσεις να περιμένουν καινούργιους και απαιτητικότερους κανόνες, όταν εκκινήσει η λειτουργία της «Πρωτεύουσας Αγοράς» το 2022.

Επιπροσθέτως, σημαντικές πιέσεις θα ασκήσουν και τα ξένα επενδυτικά funds, τα οποία έχουν ισχυρή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των ιαπωνικών εταιρειών. Λόγου χάριν, πέρυσι οι επενδυτικοί οίκοι AllianceBernstein, Legal & General Investment Management και State Street Global Advisors δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν όλα τα διοικητικά συμβούλια των ιαπωνικών εταιρειών, τα οποία θα απαρτίζονται αποκλειστικά από άνδρες. Θεωρητικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει και αυτοί να επικροτούν τέτοιες πρωτοβουλίες, δεδομένου ότι η υποστήριξη των γυναικών στην αγορά εργασίας αποτελεί μέρος του κυβερνητικού σχεδίου δράσης για ανάκαμψη μετά την πανδημία. Τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβριο, περιλαμβάνουν την παρακίνηση των γυναικών να συμμετάσχουν πιο πολύ στην αγορά εργασίας, ώστε να αναδειχθούν τα ταλέντα και οι δεξιότητές τους, καθώς και να διευκολυνθούν οι εργαζόμενες μητέρες να προσλαμβάνουν γκουβερνάντες. Δυστυχώς, η έλλειψη γυναικών στα κατώτερα διοικητικά κλιμάκια σημαίνει ότι υπάρχουν και λιγότερες εξειδικευμένες υποψήφιες για προαγωγή σε υψηλότερες θέσεις. Επί παραδείγματι, στις μεγάλες τράπεζες συμβαίνει το εξής: το ένα τέταρτο των διευθυντών στη Mitsubishi UFJ Financial ήταν γυναίκες τον Μάρτιο του 2020, ενώ στη Sumitomo και τη Mizuho Financial το ποσοστό ήταν 15,3% και 16% αντιστοίχως, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence. Επίσης, υπάρχουν λόγοι να αμφισβητηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος προς την κατεύθυνση της ισοτιμίας, διότι παρά τις διακηρύξεις της, εξακολουθεί να μην επιτρέπει στις γυναίκες να μιλούν σε κρίσιμες συσκέψεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή