Τα πρώτα μηνύματα στο Πεκίνο από τη νέα εκπρόσωπο Εμπορίου

Τα πρώτα μηνύματα στο Πεκίνο από τη νέα εκπρόσωπο Εμπορίου

Η Κάθριν Τάι αποκάλεσε την Κίνα αντίπαλο αλλά και εταίρο των ΗΠΑ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σκληρή και αποφασιστική στάση αλλά και τον πραγματισμό με τον οποίο σκοπεύει να αντιμετωπίσει η Ουάσιγκτον το Πεκίνο υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν σκιαγραφούν όσα δήλωσε, ενώπιον της Γερουσίας, η Κάθριν Τάι, η νέα εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ. Αφ’ ης στιγμής εγκριθεί ο διορισμός της από το Κογκρέσο, η  επιλογή του Τζο Μπάιντεν και εμφανώς Κινέζα κ. Τάι θα είναι η εμπροσθοφυλακή σε κάθε αναμέτρηση της Ουάσιγκτον με τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο. Οπως τονίζει το Bloomberg, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή της εμπορικής πολιτικής του νέου προέδρου των ΗΠΑ, που έχει δεσμευθεί όπως και η ίδια η κ. Τάι να επικεντρωθούν στη στήριξη των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης. 

Δίνοντας μια πρώτη γεύση της πολιτικής του νέου προέδρου έναντι των εμπορικών και οικονομικών διενέξεών της με το Πεκίνο, η Κάθριν Τάι υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τους συμμάχους της υπερδύναμης για να αντιμετωπίσουν από κοινού την Κίνα. Χαρακτήρισε, άλλωστε, τον ασιατικό οικονομικό γίγαντα αντίπαλο αλλά και εταίρο των ΗΠΑ, καθώς, όπως τόνισε, η υπερδύναμη χρειάζεται τη συνεργασία του Πεκίνου για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύει να κινηθεί στα θέματα των δασμών, του εμπάργκο εξαγωγών και γενικότερα των κεντρικών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η Κάθριν Τάι σημείωσε ότι έχει επίγνωση «των ευκαιριών, αλλά και των περιορισμών της εργαλειοθήκης μας». Η σκληρή πλευρά της πολιτικής Μπάιντεν αναδύθηκε από τη δήλωση της κ. Τάι ότι η Ουάσιγκτον πρέπει «να δεσμευθεί εκ νέου πως θα εργαστεί ακούραστα μαζί με άλλους για να υπεραμυνθεί των κοινών αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλήθειας και της ευκαιρίας στην κοινωνία μας».

Οπως, όμως, τονίζουν αναλυτές του Bloomberg, προδίδει παράλληλα μια πολύ πιο μεθοδική και πρακτική προσέγγιση, που διαφοροποιεί την κυβέρνηση Μπάιντεν από τη χαοτική στάση της ομάδας του προκατόχου του. Η 47χρονη κ. Τάι, παιδί Κινέζων μεταναστών και απόφοιτος του Γέιλ και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, ανήκει στην προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών, αλλά απολαμβάνει την εκτίμηση και των Ρεπουμπλικανών. Τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν επανειλημμένως επαινέσει την ικανότητά της να βρίσκει κοινό έδαφος και να γεφυρώνει διαφορές σε ακανθώδη ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών θεμάτων και των σχετικών με την αγορά εργασίας. Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό Foreign Policy, δεν υπάρχει κανείς να πει τίποτε αρνητικό για την Τάι, η οποία έως τώρα ήταν εντελώς άγνωστη και ίσως γι’ αυτό είναι η μόνη υπάλληλος του Κογκρέσου που μεταπήδησε στην κυβέρνηση. Το εν λόγω περιοδικό επικαλείται μάλιστα Ρεπουμπλικανούς που όταν ρωτήθηκαν σχετικά τη χαρακτήρισαν «σκληρή», «φανταστική», αλλά «ανατριχιαστικά ευφυή». Ενδεικτική ήταν, άλλωστε, η δημόσια φιλοφρόνηση που της απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν την επέλεξε πέρυσι, ότι «μου τηλεφώνησαν πολύ περισσότεροι από όσους μπορείτε να φανταστείτε για να με συγχαρούν που σας επέλεξα».

Η ίδια στην ακρόασή της επικαλέστηκε την εμπειρία της από την τριετία που διετέλεσε κύρια σύμβουλος του εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ για θέματα Κίνας. Υπογράμμισε μάλιστα πως γνωρίζει από πρώτο χέρι την ανάγκη να καταστεί η ασιατική δύναμη υπόλογη για τις αθέμιτες πρακτικές της στο εμπόριο, αλλά και πόσο αναγκαία είναι μια επιδέξια πολιτική από πλευράς των ΗΠΑ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κ. Τάι διετέλεσε, εξάλλου, σύμβουλος των Δημοκρατικών για θέματα εμπορίου σε επιτροπή φορολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα προκλήσεις όπως το τι θα κάνει τελικά η νέα κυβέρνηση με τη λεγόμενη προκαταρκτική εμπορική συμφωνία που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ με το Πεκίνο τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, αλλά και με τους δασμούς, ύψους 350 δισ. δολαρίων, που εξακολουθούν να ισχύουν σε σειρά εισαγωγών από την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή