Ενδειξη κανονικότητας η μείωση των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις

Ενδειξη κανονικότητας η μείωση των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σταδιακή επιστροφή σε μια οιονεί κανονικότητα αποδίδεται η μείωση των καταθέσεων που καταγράφηκε τον Ιανουάριο σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα που διατηρούν στις τράπεζες οι επιχειρήσεις. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, με βάση τα οποία η μείωση που καταγράφηκε τον Ιανουάριο ανήλθε σε περίπου 1,86 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας το ύψος των καταθέσεων από την πλευρά των επιχειρήσεων στα 34,87 δισ. ευρώ από 36,72 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μείωση αποτελεί υγιή ένδειξη καθώς αποτυπώνει για πρώτη φορά, έπειτα από πολλούς μήνες συσσώρευσης ρευστότητας, την απαρχή μιας τάσης πραγματοποίησης δαπανών, που σταδιακά και εφόσον η οικονομία βγει από το lockdown θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Η πραγματοποίηση δαπανών μπορεί να συνδέεται με την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, καθώς αρκετές επιχειρήσεις βγήκαν τον Ιανουάριο από το καθεστώς της αναστολής πληρωμής δόσεων, δηλαδή τα μορατόριουμ που είχαν εφαρμόσει οι τράπεζες από τον περασμένο Απρίλιο. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη θεωρείται φυσιολογική για τις επιχειρήσεις που δουλειά τους είναι να δαπανούν και να επενδύουν και συνιστά μια υγιή αντίδραση σε σχέση με τη ροπή συσσώρευσης διαθεσίμων που σημειώθηκε όλους τους τελευταίους μήνες. 

Αντίστροφη είναι η τάση που καταγράφεται από την πλευρά των νοικοκυριών, τα οποία συνεχίζουν να μειώνουν δαπάνες περιορίζοντας την κατανάλωση. Ετσι, οι καταθέσεις συνέχισαν να αυξάνονται αν και με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η αύξηση περιορίστηκε στα 655 εκατ. ευρώ έναντι 3,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο και 1,3 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Συνολικά, οι καταθέσεις των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 127,01 δισ. ευρώ από 126,29 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, με τον κύριο όγκο τους να συγκεντρώνεται στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, που συνιστούν άμεση ρευστότητα, αντί των προθεσμιακών λογαριασμών, τα υπόλοιπα στους οποίους συνέχισαν να μειώνονται. 

Συνολικά, οι καταθέσεις τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών προς τις τράπεζες μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 1,2 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 161,89 δισ. ευρώ από 163,01 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή