«Βουτιά» για την τουρκική λίρα το τελευταίο πενθήμερο

«Βουτιά» για την τουρκική λίρα το τελευταίο πενθήμερο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική λίρα είναι μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών που «χτυπήθηκαν» περισσότερο την τελευταία εβδομάδα. Η λίρα έχασε 6% το τελευταίο πενθήμερο, διαγράφοντας όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει από την αρχή του έτους. Μέρος της αδυναμίας οφείλεται στο sell-off που εκδηλώθηκε στην παγκόσμια αγορά ομολόγων και μετοχών, καθώς η Τουρκία είναι μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στην αλλαγή της όρεξης κινδύνου των επενδυτών λόγω των μεγάλων εξωτερικών αναγκών χρηματοδότησης και των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων. Ομως, εγχώριοι παράγοντες έχουν επίσης παίξει ρόλο κατά τους αναλυτές. Οπως σημειώνει η Capital Economics, η δημόσια υπεράσπιση του Ερντογάν προς τον τέως υπουργό Οικονομικών (και γαμπρό του) Μπεράτ Αλμπαϊράκ και οι φήμες για την επιστροφή του στην πολιτική, φόβισαν τους επενδυτές. Ο Αλμπαϊράκ θεωρείται ευρέως ότι ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τις πολιτικές που οδήγησαν την Τουρκία σε κρίση ισοζυγίου πληρωμών πέρυσι. Οι επενδυτές φαίνεται επίσης να ανησυχούν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μπορεί να επιστρέψει στις παλιές της συνήθειες μετά την παρέμβαση της περασμένης εβδομάδας όπου αύξησε τις απαιτήσεις αποθεματικού των τουρκικών τραπεζών, μία κίνηση που μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι βρίσκεται εκ νέου υπό πολιτική πίεση για να αποφύγει την αύξηση των επιτοκίων ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Μαίνεται η κόντρα μεταξύ μετόχων στην «Ελλάκτωρ»

Συνεχίζονται τα «όργανα» στον όμιλο Ελλάκτωρ, καθώς, όπως φαίνεται, επικρατεί «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα, ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους μετόχους μειοψηφίας, δηλαδή τη Reggeborgh Invest του 14,1% (με δικαίωμα εξαγοράς επιπλέον ποσοστού 12,55%) και την Greenhill Investments Limited, «όχημα» των εφοπλιστών κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου, η οποία ελέγχει το 16,95% (έχοντας συμφωνήσει να αποκτήσει επιπλέον 8,63%). Η τελευταία αιτήθηκε τη σύγκληση νέας έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, ζητώντας την ανάκληση του συνόλου των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας (πρόκειται για τη διοίκηση Ξενόφου, που ανέλαβε στο τέλος Ιανουαρίου), την εκλογή νέας διοίκησης, την εκλογή νέας επιτροπής ελέγχου και τη λήψη απόφασης για τη διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου της εταιρείας για τις τελευταίες 10 χρήσεις. Λόγω του ποσοστού που ελέγχει η Greenhill, η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί, με την ημερομηνία να ορίζεται τις προσεχείς ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά των εφοπλιστών έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αιτούμενη την ακύρωση των αποφάσεων της πρόσφατης γενικής συνέλευσης.

Παράδειγμα η Βρετανία

Τον σχεδιασμό της Ελλάδας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την απανθρακοποίηση του τομέα των μεταφορών παρουσίασε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο διαδικτυακού εργαστηρίου για την Ηλεκτροκίνηση που διοργάνωσε η βρετανική πρεσβεία στην Ελλάδα, με τίτλο «Προς ένα βιώσιμο μέλλον με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα: Η ηλεκτροκίνηση στη Βρετανία και την Ελλάδα». Η Βρετανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για την καθιέρωση «πράσινων» μεταφορών. Σε συνέχεια της στρατηγικής της, «Road to Zero», που δημοσιεύθηκε το 2018, έχει θέσει ως προτεραιότητα την αποδέσμευση από τα συμβατικά οχήματα, απαγορεύοντας την πώληση νέων συμβατικών οχημάτων από το 2030, νωρίτερα από ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν. Η κ. Σδούκου υπογράμμισε τη σημασία που έχουν για τον σχεδιασμό της Ελλάδας τα καλά παραδείγματα άλλων χωρών εξαίροντας αυτό της Βρετανίας. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή