Ο χρόνος των εκλογών «κρίνει» τις αλλαγές στις αντικειμενικές

Ο χρόνος των εκλογών «κρίνει» τις αλλαγές στις αντικειμενικές

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανώτατο επίπεδο, ουσιαστικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Το οικονομικό επιτελείο μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσει τα σενάρια που θα αποτυπώνουν τις επιπτώσεις στην τσέπη των έξι εκατομμυρίων ιδιοκτητών, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση: υλοποίηση της μεταρρύθμισης από φέτος ή νέα χρονική μετάθεση για το 2022, με επίκληση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην κτηματαγορά λόγω πανδημίας. Ακόμη πάντως και αν αποφασιστεί να προχωρήσει φέτος η μεταρρύθμιση για τη φορολογία των ακινήτων –μια απόφαση που δεν είναι ασύνδετη με τους σχεδιασμούς σε πολιτικό επίπεδο όσον αφορά το αν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή όχι– θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα έχουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ να είναι συντριπτικά μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο των ιδιοκτητών που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα. Ουσιαστικά, θα επιχειρηθεί, αυτοί που θα επιβαρυνθούν να είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που μέχρι σήμερα ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, με αποτέλεσμα η φορολογητέα αξία της περιουσίας τους να υποτιμάται σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα στην αγορά.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση έχει αναλάβει δύο δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Πρώτον, να προχωρήσει στην επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών και, δεύτερον, να διασφαλίσει ότι τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ δεν θα υποχωρήσουν κάτω από τα 2,8 δισ. ευρώ. Αυτό το πλαίσιο αφήνει στο οικονομικό επιτελείο τεράστια περιθώρια ελιγμών: και να προσαρμόσει τις νέες αντικειμενικές αξίες στα «μέτρα» της, και να διαμορφώσει τους συντελεστές με τέτοιο τρόπο ώστε να περιοριστεί αισθητά ο αριθμός αυτών που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο. Το θετικό για το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι έχει τον χρόνο να «τρέξει» σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ πολλές «προσομοιώσεις», ώστε να έχει πλήρη εικόνα για το τι θα δείξουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ το καλοκαίρι.

Οι νέες αντικειμενικές

Οι εκτιμητές ακινήτων έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους, για το ποιες πρέπει να είναι οι αναπροσαρμογές στις τιμές ζώνης, από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς η μεταρρύθμιση της φορολόγησης των ακινήτων ήταν προγραμματισμένη από πέρυσι. Για λίγες περιοχές της χώρας υποβλήθηκαν προτάσεις και τον περασμένο Οκτώβριο, και έκτοτε στο υπουργείο Οικονομικών κινούνται με εκτιμήσεις αλλά και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η έκθεση της ΤτΕ αποτυπώνει αυξήσεις ακόμη και μέσα στο 2020, δηλαδή κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Το ουσιαστικό είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν δεσμεύεται ούτε από τις προτάσεις των εκτιμητών –οι οποίες πλέον έχουν «παλιώσει»– ούτε από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεδομένου μάλιστα ότι το 2020 έγιναν αγοραπωλησίες ακινήτων παρά τα lockdowns, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι υπάρχει η δυνατότητα σωστών αποτιμήσεων. Από την άλλη, το «κρυφό χαρτί» είναι οι νέες εντάξεις περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Οι έχοντες ακίνητα σε αυτές τις περιοχές θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι αντιδράσεις θα είναι περιορισμένες, καθώς θα φανεί ότι ακίνητα μεγάλης αξίας σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς είχαν πολύ χαμηλή αποτίμηση μέχρι σήμερα στα «βιβλία» της εφορίας, με αποτέλεσμα να υποφορολογούνται. Από τις εντάξεις νέων περιοχών στο σύστημα εκτιμάται ότι μπορεί να προστεθεί φορολογητέα αξία ακόμη και 100 δισ. ευρώ (δηλαδή να αυξηθεί η συνολική φορολογητέα αξία όλων των ακινήτων των Ελλήνων από τα περίπου 650 στα 750 δισ. ευρώ), η οποία με τη σειρά της μπορεί να αποδώσει πρόσθετους φόρους άνω των 300-400 εκατ. ευρώ.

Οι νέοι συντελεστές ΕΝΦΙΑ

Αυτά τα 300-400 εκατ. ευρώ φτάνουν και περισσεύουν ώστε να χρηματοδοτηθεί η νέα αύξηση των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ και να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για γενικευμένη μείωση του φόρου κατοχής κατά 30%. Με το ισχύον σύστημα, οι εκπτώσεις που γίνονται είναι της τάξεως του 20%-30%, ανάλογα με την αξία της περιουσίας. Οι εκπτωτικοί συντελεστές αναμένεται ότι θα αυξηθούν στα επίπεδα του 30%-50% και έτσι όχι μόνο θα απορροφηθούν οι όποιες πιθανές επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, αλλά θα οδηγήσουν και σε μικρότερες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

• Ακίνητο 100 τετραγωνικών σε περιοχή με τιμή ζώνης 800 ευρώ έχει σημερινή αξία 44.800 ευρώ. Η τιμή ζώνης αυξάνεται στα 1.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου στις 56.000 ευρώ. Ομως, λόγω της αύξησης του μειωτικού συντελεστή, ο ΕΝΦΙΑ υποχωρεί από τα 215 στα 184 ευρώ.

• Διαμέρισμα 120 τετραγωνικών με σημερινή τιμή ζώνης 1.200 ευρώ έχει αντικειμενική αξία 84.672 ευρώ, η οποία ανεβαίνει στις 105.840 ευρώ μετά την αύξηση της τιμής ζώνης στα 1.500 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ όμως μειώνεται από τα 376 στα 329 ευρώ.

Εννοείται ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις σε όλες τις περιοχές όπου οι τιμές ζώνης είτε θα μειωθούν είτε θα παραμείνουν αμετάβλητες. Αντίθετα, θα υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης θα αυξηθούν πάνω από 30%. Ακίνητο 120 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ, η οποία θα αυξηθεί στα 1.600 ευρώ, θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ 400 ευρώ αντί για 376 ευρώ που πληρώνει σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή