Νέα στήριξη με κριτήριο τη μείωση τζίρου

Νέα στήριξη με κριτήριο τη μείωση τζίρου

νέα-στήριξη-με-κριτήριο-τη-μείωση-τζίρ-561280993

Απολύτως στοχευμένα θα είναι τα επόμενα μέτρα στήριξης της οικονομίας, με πρώτο αυτό της κάλυψης παγίων δαπανών, που θα απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις με εργαζομένους, καθώς η προστασία της απασχόλησης καθίσταται πλέον ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος για την κυβέρνηση.

Τα χαρακτηριστικά του μέτρου επεξεργάζεται τώρα το οικονομικό επιτελείο, ενόψει της εξαγγελίας του το προσεχές διάστημα. Είναι ήδη δεδομένο ότι θα προϋποθέτει πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%, αλλά και ζημίες, το ύψος των οποίων θα προσδιοριστεί. Επίσης, η στήριξη θα είναι 100% με τη μορφή επιδότησης. Εξετάζεται αν το μέτρο θα έχει κλαδική εφαρμογή ή γενική.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε χθες στη Βουλή ότι «τα επόμενα μέτρα θα στοχεύσουν περισσότερο στις περιπτώσεις όπου υπάρχει σημαντικότερη πτώση τζίρου». Πρόσθεσε ότι «στην ίδια περιοχή μπορεί να υπάρχουν επιχειρήσεις που πάνε καλά και άλλες που πάνε άσχημα, γι’ αυτό και έχουμε επιλέξει την ατομική εξειδίκευση. Τα χρήματα είναι πεπερασμένα και οι επιπτώσεις της πανδημίας σημαντικές».
Ο ίδιος σημείωσε ότι ετοιμάζεται ρύθμιση για τους τρεις πρώτους γύρους της επιστρεπτέας προκαταβολής (σ.σ. ώστε να είναι κατά ένα ποσοστό μη επιστρεπτέα).

Προσδιόρισε το πιθανό άνοιγμα της αγοράς για τις 16 Μαρτίου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως τότε η οικονομία θα ανακάμψει σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι σε κανονικές συνθήκες. «Τότε θα δούμε και τι νέα μέτρα πρέπει να λάβουμε για τις επιχειρήσεις και την οικονομία», είπε.

Οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της οικονομίας ώς το τέλος Φεβρουαρίου αγγίζουν τα 27 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που έκανε έναν απολογισμό του ενός έτους πανδημίας και των μέτρων στήριξης τα οποία εφαρμόσθηκαν.

Μεταξύ άλλων δόθηκαν 6,8 δισ. για την επιστρεπτέα προκαταβολή, 5 δισ. για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων σε αναστολή και ελεύθερων επαγγελματιών (βλ. πίνακα).

Το ποσό αυτό, είπε ο κ. Σταϊκούρας, έχει υπερβεί κατά πολύ οποιοδήποτε πακέτο στήριξης δόθηκε στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, ενώ διαμορφώνεται πάνω από τον μέσο όρο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η στήριξη θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα «με νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, με το νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, με νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με το πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, καθώς και με τη συνέχιση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στην εστίαση, στον πολιτισμό και στο τουριστικό πακέτο, των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και της αναστολής καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή