Θετικός ρυθμός ανάπτυξης στην Τουρκία το 2020

Θετικός ρυθμός ανάπτυξης στην Τουρκία το 2020

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία σημείωσε καλύτερη επίδοση από τις άλλες οικονομίες του G20 με εξαίρεση την Κίνα σε ό,τι αφορά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του αμέσως προηγούμενου έτους. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που σημειώθηκε το περασμένο τρίμηνο με εξαίρεση την περίπτωση της Κίνας που σημείωσε ανάπτυξη 6,5%. Κύριος μοχλός της ανάπτυξης ήταν η αύξηση που σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες οι οποίες κατέγραψαν άλμα 8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Υπολογίζεται πως οι καταναλωτικές δαπάνες στην Τουρκία αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 της τουρκικής οικονομίας.

Η Τουρκία οφείλει, ωστόσο, αυτήν την ανάπτυξη στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που έχει επίμονα προωθήσει ο Τούρκος πρόεδρος. Την οφείλει επίσης και στον πυρετώδη δανεισμό που έχει επί χρόνια δώσει ώθηση στην εκτεταμένη κατανάλωση, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ασκήσει επίμονες πιέσεις στις τουρκικές τράπεζες προκειμένου να προσφέρουν αθρόα πιστώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της χώρας. Ενέτεινε, άλλωστε, τις πιέσεις στη διάρκεια του περασμένου έτους προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας με τις εκτεταμένες πιστώσεις. Ο συνδυασμός των χαμηλών επιτοκίων και του εκτεταμένου δανεισμού είχε, πάντως, βαρύτατο τίμημα για το νόμισμα της χώρας. Η τουρκική λίρα έχασε το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του περασμένου έτους τροφοδοτώντας έναν πληθωρισμό που παραμένει επίμονα σε διψήφια ποσοστά.

Οι εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, ενώ είχαν σημειώσει πτώση 22% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, σημείωσαν αύξηση 2,5% ενώ έχει προηγηθεί αύξησή τους κατά 16%. Από τον Νοέμβριο, πάντως, οπότε άλλαξε το οικονομικό επιτελείο της Τουρκίας, ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Νατσί Αγκμπάλ, έχει αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές συνολικά κατά 675 μονάδες βάσης στο 17%. Εκτοτε η τουρκική λίρα έχει ανακάμψει κατά 15%, αν και παραμένει αποδυναμωμένη σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν προ 3-4 ετών. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο, πάντως, είναι ότι σε ετήσια βάση προκύπτει πως η τουρκική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 1,8% στο σύνολο του περασμένου έτους, του φοβερού 2020. Επομένως δεν είναι μόνον η Κίνα που έκλεισε την ταραχώδη χρονιά με θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Καν Αγιάν, οικονομολόγος της Aktif Bank στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως «η στιβαρή εγχώρια ζήτηση των τελευταίων δύο τριμήνων έχει στηρίξει την ανάπτυξη μέσω της κατανάλωσης, αλλά οι εξαγωγές εξακολουθούν να μην πηγαίνουν καλά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή