H Walmart μπαίνει στις ψηφιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

H Walmart μπαίνει στις ψηφιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κολοσσός λιανεμπορίου της Walmart, της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ των Ηνωμένων Πολιτειών, ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στις τεχνολογίες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (fintech). Εξ ου και προσέλαβε δύο πρώην ανώτερα στελέχη από την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs να τη συνδράμουν στο νέο της εγχείρημα. Πρόκειται για τους Ομέρ Ισμαήλ και Ντέιβιντ Σταρκ. Ο μεν πρώτος εκτελούσε χρέη διευθυντή στον βραχίονα καταναλωτικής πίστης της Goldman και η αποχώρησή του για να ασχοληθεί με τις χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος. Ο δε Σταρκ, ένας από τους σημαντικούς συνεργάτες του στην Goldman, θα τον ακολουθήσει στη Walmart, δήλωσαν έγκυρες πηγές, διατηρώντας την ανωνυμία τους. 

Η τιμή της μετοχής της Walmart, πάντως, υπέστη πτώση τον Ιανουάριο, αφότου δημοσιοποίησε τα σχέδιά της για τη δημιουργία κοινοπραξίας με στόχο την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε συνεργασία με τον επενδυτικό οίκο Ribbit Capital, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες – τα σχετικά αναφέρει το Bloomberg. 

«Η τράπεζά μας έχει  δυναμική και μία μεγάλη δεξαμενή ταλαντούχων ανθρώπων, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται», δήλωσε ο Αντριου Γουίλιαμς, εκπρόσωπος της Goldman Sachs. «Ευχόμαστε στα δύο στελέχη το καλύτερο». Η κίνηση της Walmart, πέραν του ότι στερεί ανθρώπινο δυναμικό από την επενδυτική τράπεζα, προβάλλει με τον πιο εμφανή τρόπο τη σοβαρότητα των προθέσεών της να συνδεθεί με την οικονομική ζωή των πελατών της.

Επιπλέον, αποδεικνύει ότι είχαν δίκιο τα κορυφαία στελέχη των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ομίλων, που επί σειράν ετών τόνιζαν ότι ο κλάδος τους βρίσκεται ενώπιον νέων δύσκολων αντιπάλων, αφότου οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές άνοιξαν τον δρόμο στους κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας να επεκταθούν στις ψηφιακές πληρωμές και άλλες συναφείς υπηρεσίες. Ιδιαίτερα ο Ομέρ Ισμαήλ έχει σπάνια διαπιστευτήρια, μιας και θεωρείται ένας από τους ιθύνοντες νόας στη χάραξη της στρατηγικής της Goldman για την ψηφιακή τραπεζική υπό την επωνυμία Marcus. Με τη δική του ώθηση ο βραχίονας αυτός αναδείχθηκε μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια σε μία δραστηριότητα δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Εν τω μεταξύ, ο Ομέρ Ισμαήλ μαζί με τον Ντέιβιντ Σταρκ αποχωρούν, ακριβώς τη στιγμή, κατά την οποία τους αναβαθμίζει η Goldman Sachs. O Oμέρ Ισμαήλ ανέλαβε επίσημα τον βραχίονα καταναλωτικής πίστης στις αρχές της χρονιάς, αλλά έχει συνδεθεί μαζί του εδώ και αρκετά χρόνια, όπως και με την ψηφιακή τραπεζική. Αλλωστε, η Goldman είχε στόχο να αναδειχθεί σε σοβαρή δύναμη στο πεδίο αυτό, όπου ο Ντέιβιντ Σταρκ έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στη συνεργασία της με την Apple για έκδοση πιστωτικής κάρτας. Προ εβδομάδων ο Σταρκ ανέλαβε υπεύθυνος για τις μεγάλες συνεργασίες της Goldman, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη διεκπεραίωση της ψηφιακής τραπεζικής με χαμηλό κόστος. Ανάμεσα στις ήδη συνεργαζόμενες εταιρείες είναι οι Amazon, JetBlue, ακόμη και η Walmart.

Οι ψηφιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες συνήθως παρέχουν στους καταναλωτές προϊόντα χαμηλού κόστους, αποφεύγοντας τα φυσικά καταστήματα και χρησιμοποιώντας διαδικτυακές πύλες ή τηλέφωνα για δάνεια, λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή επενδυτικά προϊόντα. Η Walmart δήλωσε ότι στόχο έχει να συνδυάσει τη «γνώση και την κλίμακα της λιανικής με την τεχνογνωσία της Ribbit’s στο πεδίο των ψηφιακών τραπεζικών υπηρεσιών» για να εξυπηρετήσει πελάτες και συνεργάτες. Η Walmart, τέλος, θα έχει την πλειοψηφία στην νέα κοινοπραξία, αλλά στο πρόσωπο του επενδυτικού οίκου Ribbit θα βρει έναν συνεργάτη με μεγάλα στοιχήματα στις ψηφιακές χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της δημοφιλούς επενδυτικής πλατφόρμας Robinhood Markets, η οποία προσφέρει μεσιτεία χωρίς χρέωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή