Με ισχυρά κέρδη 1,8% συνέχισε το Χρηματιστήριο

Με ισχυρά κέρδη 1,8% συνέχισε το Χρηματιστήριο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η μεταβλητότητα ήταν για μία ακόμη φορά έντονη, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε τη ανοδική του κίνηση, δείχνοντας πως έχει στόχο να διατηρήσει τη στήριξη των 800 μονάδων την οποία «κατέκτησε» κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα. Η περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων (στο 0,99% χθες το ελληνικό 10ετές από 1,12% την Παρασκευή) σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές βοήθησαν στο θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, ενώ σημαντικές στηρίξεις δόθηκαν τόσο από το νέο άλμα του τραπεζικού δείκτη όσο και από τις επιλεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών σε blue chips.

Η συνέχιση των θετικών εξελίξεων και της κινητικότητας στον τραπεζικό κλάδο, με πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτό της Alpha Bank, η οποία μετά το deal με την Davidson Kempner προχωράει σε νέα έξοδο στις αγορές, καθώς και της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία «έκλεισε» την τιτλοποίηση Vega, «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των επενδυτών, επιτρέποντας έτσι στο Χ.Α. να συνεχίσει και αυτόν τον μήνα την ανάκαμψη που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και να καλύψει τις απώλειες που κατέγραφε από τις αρχές της χρονιάς.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,8% κλείνοντας στις 817,03 μονάδες, «γυρίζοντας» έτσι σε θετικό πρόσημο σε σύγκριση με την πορεία από τις αρχές του έτους, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,20 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 2,44% στις 1.964,88 μονάδες, με τις Jumbo (+5,33%) και Aegean (+4,61%) να ξεχωρίζουν, ενώ στο +0,78% και στις 1.136,72 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Νέο άλμα σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης, κλείνοντας στο +5,76% και στις 514,76 μονάδες, με την Alpha Bank στο +4,82%, την Eurobank στο +9,58%, την Εθνική στο +3,05% και την Πειραιώς στο +0,64%.

Η μεταβλητότητα, πάντως, θα συνεχίσει να αποτελεί το χαρακτηριστικό του Χ.Α. στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Οπως τονίζουν εγχώριοι αναλυτές, οι ταλαντώσεις στον Γενικό  Δείκτη θα συνεχιστούν εν αναμονή και των εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και μέχρι να διαφανεί η σταδιακή άρση των περιορισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Merit Securities προβλέπει ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο για την ελληνική οικονομία λόγω και του συνεχιζόμενου lockdown, ωστόσο εκτιμά πως θα επιστρέψει στην ομαλότητα το δεύτερο εξάμηνο, χάρη στον σταδιακό εμβολιασμό του πληθυσμού, στην ανάκαμψη του τουρισμού καθώς και στη σταδιακή εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως επισημαίνει, έχει υποαποδώσει έναντι του πανευρωπαϊκού δείκτη EuroStoxx και των αγορών της περιφέρειας από τις αρχές του έτους, λόγω της αδύναμης πορείας των τραπεζικών μετοχών, του παρατεταμένου lockdown, της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, των εντάσεων με την Τουρκία και της πορείας του τουρισμού.

Ωστόσο, τονίζει πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικές και βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου, καθώς διαπραγματεύονται με αξιόλογα discount έναντι των ευρωπαϊκών. Συνεχίζει, όπως προσθέτει, να προτιμά εταιρείες με απλά και επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα, που παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο, εκτιμά ότι για πρώτη φορά στη δεκαετία οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα προσφέρουν αξία στους μετόχους μακροπρόθεσμα και θα αποτελέσουν καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές.

Στους καταλύτες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στο Χ.Α. τοποθετεί τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, την υψηλότερη από την αναμενόμενη τουριστική δραστηριότητα, καθώς και την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στον δείκτη MSCI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή