ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διενέργεια rapid test στα ξενοδοχεία ζητούν οι ξενοδόχοι

Διενέργεια rapid test στα ξενοδοχεία ζητούν οι ξενοδόχοι

Tη δυνατότητα διενέργειας rapid test στα ξενοδοχεία σε πελάτες και εργαζομένους ζήτησε με επιστολή της προς τον υπουργό Yγείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με σκοπό, όπως ισχυρίζεται, τον γρηγορότερο εντοπισμό και την καταγραφή κρουσμάτων. Ειδικότερα, η ΠΟΞ στην επιστολή της επισημαίνει πως στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιβλήθηκε, ανάλογα με τη δυναμικότητά τους, να συμβληθούν με ιατρό. 

Σύμφωνα με την παράγραφο Α3 του πρώτου παραρτήματος της σχετικής ΚΥΑ (1881/29-5-2020, ΦΕΚ Β 2084) προβλέπεται πως ο ιατρός πρέπει να είναι εκπαιδευμένος στη λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος για μοριακό έλεγχο από ύποπτο κρούσμα. «Πιστεύουμε πως στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να προστεθεί ρητώς και η δυνατότητα διενέργειας rapid test», καθώς είναι πιο εύκολα στη διαχείριση και πιο προσιτά οικονομικά, με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις επιχειρήσεις. 

«Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να γίνεται πιο γρήγορα ο εντοπισμός και η καταγραφή των κρουσμάτων (σημειώνεται πως τα στοιχεία των αλλοδαπών τουριστών καταχωρίζονται υποχρεωτικά από τον ξενοδοχείο, βάσει διαβατηρίου, άρα υπάρχει η σχετική βάση δεδομένων) και έτσι να λαμβάνονται, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς», σημειώνει η ΠΟΞ. Επιπλέον, στους εργαζομένους οι οποίοι νοσούν με COVID-19 ζητείται να προβλεφθεί η δυνατότητα να πρέπει να χορηγείται αναρρωτική άδεια ασχέτως αν παρουσιάζουν συμπτώματα ή όχι και με μια απλή και σύντομη διαδικασία. Στην περίπτωση εργαζομένων οι οποίοι διαγιγνώσκονται θετικοί με COVID-19, είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη (λόγω ακριβώς των μέτρων που εφαρμόζονται για την αποφυγή της διάδοσης του ιού) η εξέταση από ιατρό προκειμένου να χορηγηθεί η σχετική άδεια, ενώ σε περίπτωση κρουσμάτων που δεν εμφανίζουν συμπτώματα αυτή πολλές φορές δεν χορηγείται. 

«Θα πρέπει, λοιπόν, η διάγνωση κάποιου εργαζομένου ως θετικού στην COVID-19, από μόνη της και χωρίς την οποιαδήποτε άλλη γραφειοκρατική διαδικασία, να συνεπάγεται τη χορήγηση σε αυτόν αναρρωτικής άδειας», εκτιμά η ΠΟΞ. Οι δύο αυτές νέες προβλέψεις που ζητεί η ΠΟΞ έρχονται «ενόψει της έναρξης της νέας μεταβατικής και εξαιρετικά δύσκολης –ακόμα πιο δυσχερούς από άποψη οικονομικών δεδομένων– τουριστικής περιόδου» και επισημαίνεται πως αν και απλές στην υλοποίησή τους και χωρίς δημοσιονομικό κόστος, θα βοηθήσουν ουσιαστικά τη λειτουργία των ξενοδοχείων και θα προσθέσουν ένα επιπλέον δίχτυ προστασίας για τους εργαζομένους μας και τους επισκέπτες».