Μοχλός ανάπτυξης οι startups

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι ο κορωνοϊός μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες με έδρα το εξωτερικό ακόμη και να μεταφέρουν ένα μέρος της δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα, εξέφρασαν εκπρόσωποι της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας του εξωτερικού κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του ψηφιακού συνεδρίου «Innovative Greeks». Tην ίδια στιγμή, επεσήμαναν την ανάγκη να διοχετευθούν σε βάθος χρόνου περισσότερα κεφάλαια στο εγχώριο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι χρειάζεται να υπάρχει ευέλικτη νομοθεσία σε θέματα φορολογικά και εργασιακά.  

Το συνέδριο, που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Endeavor Greece στις 2-3 Μαρτίου, έχει ως στόχο να δημιουργήσει μία κοινότητα Ελλήνων που καινοτομούν, δίνοντας τη δυνατότητα σε Ελληνες επιχειρηματίες, επενδυτές και στελέχη απ’ όλο τον κόσμο να παρέχουν γνώσεις, δικτύωση αλλά και κεφάλαια σε ταχέως αναπτυσσόμενες νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, μέχρι στιγμής στην κοινότητα του Ιnnovative Greeks συμμετέχουν περίπου 10.000 Ελληνες. 

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος της Upstream, εταίρος στο Big Pi Ventures και συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, επεσήμανε ότι, έπειτα από πολλά χρόνια κρίσης, ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί αυτή η πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι η ελληνική κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσεται ραγδαία σε κλάδους όπως εκείνος των φαρμάκων, των υπηρεσιών υγείας (life sciences), των έξυπνων υλικών κ.ά. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει μία μεγάλη κοινότητα παγκοσμίως των Ελλήνων που καινοτομούν, επισημαίνοντας ότι η αποτίμηση των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων ξεπερνάει τα 4 δισ., ενώ εταιρείες τεχνολογίας που έχουν ιδρυθεί από Ελληνες αλλά και από άτομα ελληνικής καταγωγής αξίζουν πάνω από 40 δισ. 

«Ο κορωνοϊός έχει μεγάλο αντίκτυπο σε θέματα υγείας, ωστόσο αποτελεί και μία ευκαιρία», ανέφερε η Νίκη Τριγώνη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνιδρύτρια και CTO της νεοφυούς επιχείρησης Navenio. Σύμφωνα με την ίδια, εταιρείες θα μπορούσαν να μεταφέρουν ένα μέρος της δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα και να συνεχίσουν να απασχολούν εργαζομένους εξ αποστάσεως, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν κεφάλαια. «Υπάρχουν εταιρείες στη Μ. Βρετανία που έχουν προσλάβει ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται στην Ελλάδα. Τώρα, το κλίμα για να επιστρέψεις στην Ελλάδα είναι πιο ευνοϊκό», τόνισε. «Θέλουμε να εργαστούμε στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που εργαζόμαστε στη Silicon Valley», επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της General Catalyst Νίκος Μπονάτσος, ο οποίος ήδη διανύει μεγάλο μέρος του χρόνου του στην Ελλάδα. Κάποιος μπορεί να είναι το ίδιο παραγωγικός στο σπίτι του όσο και στο γραφείο, σημείωσε ο ιδρυτής της Aisera Χρήστος Τρύφωνας, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο από την Κέρκυρα. Ο ίδιος ανέφερε ότι η μετανάστευση πολλών Ελλήνων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης τούς έφερε σε επαφή με τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ενώ πρόσθεσε πως η πανδημία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Κατά τον ίδιο, το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων δεν είναι πολύ ώριμο ακόμη. «Πρέπει τα επόμενα 5-10 χρόνια να έχουμε επενδυτές που επενδύουν πολλά και όχι λίγα χρήματα», ανέφερε, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις χρειάζονται βοήθεια σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους. Τέλος, η Βικτώρια Κόλμαν, 22η πρόεδρος του Darpa, τόνισε ότι μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχουν κάποια καινοτόμα hubs ανά τον κόσμο είναι η διαθεσιμότητα κεφαλαίων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, η πρόσβαση σε μεγάλες αγορές, η ύπαρξη πανεπιστημίων γύρω ή κοντά στο κέντρο καινοτομίας κ.ά. Στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχει πιο ευέλικτη νομοθεσία όσον αφορά τη φορολογία και την αγορά εργασίας, αλλά και μεγαλύτερη πρόθεση για την ανάληψη κινδύνων.

Μητσοτάκης: Είμαστε στον χάρτη των επενδυτών

Μήνυμα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας έστειλε προς τους διεθνείς επενδυτές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του διεθνούς ψηφιακού συνεδρίου «Καινοτόμοι Ελληνες». Οπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους εν δυνάμει επενδυτές, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για ενδεχόμενη παρέκκλιση από τους στόχους που έχει θέσει η σημερινή κυβέρνηση. Στη θητεία της έχει ψηφίσει πάνω από 100 νόμους, πολλοί εκ των οποίων έχουν να κάνουν με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, το βασικότερο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και μια κυβέρνηση όχι συνασπισμών κομμάτων, αλλά με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία (κυβέρνηση) έχει μόνο τη μισή θητεία της, πάει καλά στις δημοσκοπήσεις και οι πολίτες την εμπιστεύονται. Είμαστε στην αρχή μιας ανοδικής τάσης, τόνισε.

«Δεν είμαστε μια χώρα παρίας, το μαύρο πρόβατο, ουδείς λέει ότι είμαστε υπερχρεωμένοι, έχει αλλάξει το κλίμα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ φέρνοντας ως παράδειγμα την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις νιώθουν άνετα με την κυβέρνησή μας και εκτιμούν την πρόσβαση στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, όπως είναι το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό καθώς και η γεωγραφική θέση της χώρας μας. «Είμαστε στον χάρτη των επενδυτών. Μπορούν να υπάρξουν ευκαιρίες για πολλές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η γεωγραφική θέση της χώρας μας είναι κομβικής σημασίας για τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και κυρίως για την Ινδία», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον «νέο κύκλο» που άνοιξε για τη χώρα, παρότρυνε τους Ελληνες του εξωτερικού «να είναι μέρος αυτού του νέου κύκλου», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό τους. Ωστόσο, ακόμη και αν, όπως είπε, πολλοί επιλέξουν, όπως είναι λογικό, να μην επιστρέψουν, να συμμετέχουν στα ελληνικά δρώμενα είτε ως επενδυτές είτε ως Ελληνες του εξωτερικού που ενδιαφέρονται ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή