Τα εμπορικά σήματα Pummaro και Pelargos αγόρασε η «Μινέρβα» από τη Unilever

Τα εμπορικά σήματα Pummaro και Pelargos αγόρασε η «Μινέρβα» από τη Unilever

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν το 2009 όταν η Unilever είχε βάλει πωλητήριο στην «Ελαΐς» –συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου των προϊόντων ντομάτας– και οι πληροφορίες ήθελαν το αντίπαλο δέος στην κατηγορία του τυποποιημένου ελαιολάδου στην ελληνική αγορά, τη «Μινέρβα», να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της «Ελαΐς». Η πώληση τελικά έγινε οκτώ χρόνια μετά, με την «Ελαΐς» να περνά στο fund KKR, διατηρώντας τότε τη δραστηριότητα της Pummaro στη Γαστούνη.

Δώδεκα χρόνια μετά, και με πολλές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και των δύο εταιρειών, η «Μινέρβα» τελικά αποκτά ένα κομμάτι της Unilever και δη τον κλάδο τοματικών προϊόντων, που περιλαμβάνει τα εμπορικά σήματα Pummaro και Pelargos, καθώς και το εργοστάσιο της Γαστούνης. Η ύπαρξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές –η οποία φημολογούνταν εδώ και αρκετές εβδομάδες– ανακοινώθηκε επισήμως χθες, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το τίμημα. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, ενώ προβλέπεται ότι το σύνολο των εργαζομένων θα μεταφερθεί στον νέο ιδιοκτήτη.

Η εν λόγω πώληση σημαίνει κατ’ αρχάς ότι η Unilever έχει πλέον στην Ελλάδα παραγωγική δραστηριότητα μόνο στο κομμάτι των χλωρινών – καθαριστικών (εργοστάσιο Klinex στην περιοχή του Ρέντη), καθώς το 2017 είχε προηγηθεί η πώληση του κλάδου των ελαίων και μαργαρινών. Επιπλέον, σημαίνει ότι η «Μινέρβα» διευρύνει την παρουσία της στον χώρο των τοματικών προϊόντων, όπου διέθετε το σήμα «Χωριό», αλλά τώρα αποκτά δύο πολύ πιο αναγνωρίσιμα σήματα, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό προς τις κατεξοχήν εταιρείες του κλάδου, κάποιες από τις οποίες επίσης διεκδικούσαν την Pummaro. Το εν λόγω σήμα κατέχει ηγετικό μερίδιο στην κατηγορία των τοματικών προϊόντων, ενώ ο τζίρος της εταιρείας εκτιμάται σε περίπου 12 εκατ. ευρώ.

Εκ των διεκδικητών, μάλιστα, ήταν η «Μέλισσα – Κίκιζας», η οποία χάνει για δεύτερη φορά στη διεκδίκηση μιας εταιρείας και μάλιστα από τον ίδιο αντίπαλο, την Deca Investments. Υπενθυμίζεται ότι η Deca Investments (fund συμφερόντων Δημήτρη Δασκαλόπουλου) απέκτησε το 2019 τη «Μινέρβα», εταιρεία στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας έχουν εισέλθει επίσης τα funds Elikonos 2 S.C.A. SICAR και EOS Capital Partners, με το τελευταίο να έχει επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη. Για την ιστορία, το σήμα Pummaro ανήκε έως το 1999 στη «Μέλισσα – Κίκιζας», οπότε αποκτήθηκε από τη Unilever.

Η χθεσινή εξέλιξη φανερώνει επίσης μια ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή του fund του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στον κλάδο των τροφίμων, κλάδο άλλωστε από τον οποίο προέρχεται, καθώς ήταν ο ιδιοκτήτης της «Δέλτα» και στη συνέχεια της Vivartia, της μεγαλύτερης βιομηχανίας τροφίμων, πριν πωλήσει μερίδιό του στη MIG. Η Deca Investments έχει ισχυρή μετοχική παρουσία, εκτός από τη «Μινέρβα», στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, στην εταιρεία τοματικών προϊόντων Damavand, ενώ κατέχει μικρό ποσοστό και στη Megas Yeeros. Την παρουσία τους στον κλάδο των τροφίμων ενισχύουν με αυτό τον τρόπο και οι άλλοι δύο μέτοχοι της «Μινέρβα», τα funds Elikonos 2 και EOS Capital Partners.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή