Σε έκδοση ομολόγου 500 εκατ. προχωρεί η Alpha Bank

Σε έκδοση ομολόγου 500 εκατ. προχωρεί η Alpha Bank

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη αναμένεται εκτός απροόπτου να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) από την Alpha Bank, που δρομολογεί την έξοδο στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας ξεκίνησε roadshow για την έκδοση που έρχεται μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy, η οποία βρήκε θερμή υποδοχή από την επενδυτική κοινότητα.

Η προσφυγή στις αγορές επιχειρείται στο πλαίσιο της υποχρέωσης διεύρυνσης της σύνθεσης των κεφαλαίων της με τίτλους δεύτερης διαβάθμισης (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), που επιβάλλουν οι εποπτικές αρχές, αλλά και της στρατηγικής της διοίκησης για διατήρηση της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας, που θα της επιτρέψει να προχωρήσει στον σχεδιασμό της για περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων.  

Η διοίκηση της Alpha Bank επιδιώκει να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές μετά και την υπογραφή της συμφωνίας με την Davidson Kempner για την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Cepal στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Galaxy, αξίας 1,8 δισ. ευρώ, που αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη συναλλαγή στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Το θετικό κλίμα αποτυπώνεται και στη μετοχή της τράπεζας, η οποία χθες σημείωσε άνοδο 4,82% (7,08% από την αρχή της εβδομάδας) κλείνοντας στο 0,926 ευρώ.

Το ομόλογο θα είναι διαρκείας 10,25 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα 5,25 έτη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αξιολόγησή του θα είναι Caa2 από τη Moody’s και CCC από τη S&P. Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια έκδοση στην οποία προχωρεί η Alpha Bank, η οποία είχε αντλήσει τον Φεβρουάριο του 2020 επίσης 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25%. Σήμερα η απόδοση του Tier II του 2020 διαμορφώνεται στο 5%. Η νέα έκδοση στηρίζεται από ένα ισχυρό syndicate επενδυτικών τραπεζών (JPMorgan, Goldman Sachs, Citi, Nomura και Barclays ως Joint Lead Managers) ένδειξη του ισχυρού ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών για την Alpha Bank, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας με την DK.

Ψήφο εμπιστοσύνης αποτελούν οι θετικές αξιολογήσεις που ακολούθησαν από Fitch, Moody’s και Standard & Poor’s, που χαρακτήρισαν τη συναλλαγή με την DK πιστωτικά θετική (credit positive), η οποία «θα βελτιώσει την αποδοτικότητα του λειτουργικού μοντέλου της τράπεζας» και «συναλλαγή-ορόσημο» για την εξυγίανση του ισολογισμού της. Αντίστοιχα η Axia σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα είχε εκτιμήσει ότι η ολοκλήρωση του Galaxy θα ενισχύσει σημαντικά το επενδυτικό αφήγημα της τράπεζας, προκαλώντας εκρηκτικό ράλι στη μετοχή.

Μέσω της νέας έκδοσης, η Alpha Bank εκτιμάται ότι θα αποκαταστήσει σημαντικό μέρος της ζημίας των περίπου 280 μονάδων βάσης που προκαλείται από τη συναλλαγή του Galaxy. Να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 18,3%, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων 3,4 δισ. ευρώ έναντι του ελάχιστα απαιτούμενου ορίου. Η έκδοση θα προσδώσει στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας περί τις 150 μονάδες βάσεις και μαζί με τις πρόσθετες ενέργειες δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, τα εποπτικά κεφάλαια θα ενισχυθούν συνολικά έως και 220 μονάδες βάσης, δηλαδή κατά 2,2%, απορροφώντας σημαντικό μέρος της επίπτωσης Galaxy. Με το κεφαλαιακό απόθεμα που θα δημιουργηθεί, η Alpha θα απορροφήσει τη ζημία που θα προκληθεί από τη μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, που είναι και ο στόχος έναντι του SSM. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή