Συμφωνία Πειραιώς – Intrum για το χαρτοφυλάκιο Vega

Συμφωνία Πειραιώς – Intrum για το χαρτοφυλάκιο Vega

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα βήμα στην πορεία εξυγίανσης του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια συνιστά η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και του σουηδικού ομίλου Intrum για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Vega, συνολικής αξίας 4,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη τιτλοποίηση –μετά την τιτλοποίηση Phoenix, αξίας 1,9 δισ. ευρώ– που εντάσσει η Τράπεζα Πειραιώς στον «Ηρακλή», στο πλαίσιο του οποίου έχει αιτηθεί την κρατική εγγύηση για 2,4 δισ. ευρώ συνολικά.

Η συναλλαγή αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού που περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις έως και 14 δισ. ευρώ –σύμφωνα και με εκτιμήσεις αναλυτών– προκειμένου η τράπεζα να επιτύχει τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 5% έως τα τέλη του 2022. Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, η τράπεζα δρομολογεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως και 1,2 δισ. ευρώ, εντός του Απριλίου, έτσι ώστε να αποκαταστήσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που θα μειωθούν λόγω της ζημίας που θα υποχρεωθεί να εγγράψει από τις παραπάνω τιτλοποιήσεις. Παράλληλα, και σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστου Μεγάλου, εντείνεται η προσπάθεια για τη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της υλοποίησης των μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Σε αυτά περιλαμβάνεται η πρώτη συνθετική τιτλοποίηση που υλοποιεί ελληνική τράπεζα, συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ (project Hermes), και η πώληση της διαχείρισης των τερματικών POS σε τρίτη εταιρεία. Οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός του Μαρτίου κατά τη δημοσιοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων. 

Μετά και την υπογραφή της συμφωνίας για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Vega, την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Phoenix και την πώληση του χαρτοφυλακίου Iris που υπεγράφη στα τέλη Σεπτεμβρίου, η τράπεζα επιτυγχάνει τη μείωση των κόκκινων δανείων στα 15 δισ. ευρώ, από περίπου 22 δισ. ευρώ που ήταν το ύψος των NPEs στο τέλος του 9μήνου του 2020. Και στις τρεις συναλλαγές επενδυτής είναι ο όμιλος Intrum, με τον οποίο η Τράπεζα Πειραιώς έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία αποκλειστικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων που έχει στον ισολογισμό της. 

Στην περίπτωση του χαρτοφυλακίου Vega, η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες αφορά την εξαγορά του 30% των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής ικανότητας (mezzanine notes), η συνολική αξία των οποίων είναι 200 εκατ. ευρώ, καθώς και το 50% των τίτλων χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (junior notes), συνολικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας για τις οποίες η τράπεζα έχει λάβει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μέσω του «Ηρακλή» είναι αξίας 1,4 δισ. ευρώ. 

Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που προκύπτει με βάση την προσδοκώμενη εύλογη αγοραία αξία των ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας αντιστοιχεί στο 31% της συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου. Η αναμενόμενη αρνητική κεφαλαιακή επίπτωση από τη συναλλαγή διαμορφώνεται σε περίπου 1,9 ποσοστιαία μονάδα επί του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τον Σεπτέμβριο 2020, συμπεριλαμβάνοντας την επίπτωση στο αποτέλεσμα και την ελάφρυνση στο σταθμισμένο ενεργητικό.

Μετά την ολοκλήρωση των τριών συναλλαγών (Phoenix, Iris και Vega) η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει επιτύχει τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 36%, από 47% στο 9μηνο του 2020, ενώ ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις θα ενισχυθεί περίπου στο 47%, από 45%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή