Το Δουβλίνο παίρνει τα σκήπτρα από το Λονδίνο μετά το Brexit

Το Δουβλίνο παίρνει τα σκήπτρα από το Λονδίνο μετά το Brexit

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Δουβλίνο είναι η ευρωπαϊκή μητρόπολη που προτιμούν στην πλειονότητά τους οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου ως έδρα για τη μετεγκατάστασή τους εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης τώρα που αποχωρούν ή έχουν ήδη αποχωρήσει από το Λονδίνο εξαιτίας του Brexit. Το συμπέρασμα προκύπτει από την τελευταία σχετική έρευνα της Ernst & Young, που μελέτησε ενημερωτικά δελτία και ανακοινώσεις 222 εταιρειών του χρηματοπιστωτικού κλάδου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Λίγες ημέρες μετά τα στοιχεία που φέρουν το Αμστερνταμ να καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης, η Ε&Υ δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν 36 εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να έχουν ήδη μετακομίσει ή να ετοιμάζουν άμεσα τη μετεγκατάστασή τους στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας. Δεύτερο στην προτίμηση των εταιρειών του κλάδου έρχεται το Λουξεμβούργο, που αποτελεί πλέον έδρα 29 εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ η Φρανκφούρτη, αν και εθεωρείτο φαβορί ως προορισμός για μετά το Brexit, έρχεται τρίτη έχοντας προσελκύσει 23 εταιρείες του κλάδου. Και 20 εταιρείες ετοιμάζονται να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο Παρίσι.

Οι εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη ανακοινώσει πως μεταφέρουν 7.600 θέσεις εργασίας από το Σίτι του Λονδίνου σε άλλες πόλεις της Ε.Ε., δηλαδή 100 περισσότερες από την αμέσως προηγούμενη σχετική μελέτη της Ε&Υ που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Οκτώβριο. Από την τελευταία της έρευνα προκύπτει επίσης πως η αξία των περιουσιακών στοιχείων και των στοιχείων ενεργητικού που έχουν μεταφερθεί έχει ανέλθει σε 1,8 τρισ. δολάρια. Τα στοιχεία απέχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, αισθητά από τις εκτιμήσεις του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel, που το 2018 προέβλεψε ότι το Λονδίνο θα χάσει συνολικά 10.000 θέσεις εργασίας από τον τραπεζικό κλάδο και 20.000 θέσεις από τη βιομηχανία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Γουίλιαμ Ράιτ, διευθυντή του οικονομικού ινστιτούτου New Financial, πρόκειται απλώς για το πρώτο κύμα. Ο ίδιος πιθανολογεί πως μεσοπρόθεσμα θα σημειωθεί μία ακόμη έξοδος έως και 35.000 θέσεων εργασίας από το Σίτι του Λονδίνου. Οπως τονίζει ο ίδιος, «η μεγαλύτερη απειλή για το Λονδίνο μεσοπρόθεσμα είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ε.Ε. προκειμένου να πιέσει ορισμένες επιχειρήσεις να μεταφερθούν αλλού».

Και στο μεταξύ το Λονδίνο χάνει, όπως αναμενόταν άλλωστε, τη θέση του ως κυρίαρχου χρηματοπιστωτικού κέντρου της Ευρώπης. Προσφάτως δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν το Αμστερνταμ να έχει εκτοπίσει το Λονδίνο και να έχει καταλάβει την πρώτη θέση ως χρηματιστηριακό κέντρο της Ευρώπης. Από την 1η Ιανουαρίου, το Λονδίνο έχει χάσει συνολικά συναλλαγές μετοχών και παραγώγων αξίας πολλών δισ. δολαρίων που έχουν μεταναστεύσει στο Αμστερνταμ και δευτερευόντως σε Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Τα τελευταία στοιχεία φέρουν τον όγκο των συναλλαγών μετοχών στην αγορά του Αμστερνταμ να κυμαίνεται τον Ιανουάριο κατά μέσον όρο στα 9,2 δισ. δολάρια την ημέρα. Εχουν, εν ολίγοις, υπερ-τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με τα επίπεδα του Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων αγοράς CBOE, το ίδιο χρονικό διάστημα οι συναλλαγές μετοχών στο Λονδίνο μειώθηκαν κατά μέσον όρο σχεδόν έξι δισ. δολάρια την ημέρα, στα 8,6 δισ. δολάρια. Παράλληλα, οι συναλλαγές swap επιτοκίων σε ευρώ σημείωσαν ραγδαία πτώση στην αγορά του Λονδίνου και από σχεδόν 40%, που αντιπροσώπευαν τον Ιούλιο του περασμένου έτους, υποχώρησαν μόλις στο 10% τον Ιανουάριο. Το μέλλον του Λονδίνου αναμένεται να κριθεί τελικά από το πόσο καλή πρόσβαση θα έχουν εφεξής οι βρετανικές επιχειρήσεις στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Σύμφωνα, πάντως, με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της Βρετανίας ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ θα ανακοινώσει σήμερα νέους κανόνες, με στόχο να καταστήσει και πάλι θελκτικό το Λονδίνο ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη, το Αμστερνταμ και η Φρανκφούρτη, και να προσελκύσει ταχύτατα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Οι νέοι κανόνες θα αφορούν την έκδοση μετοχών και την εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Διαβάστε επίσης:
• Οι τρεις πυλώνες του βρετανικού προϋπολογισμού

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή