Στα 16 δισ. οι ανάγκες για ρευστότητα των επιχειρήσεων

Στα 16 δισ. οι ανάγκες για ρευστότητα των επιχειρήσεων

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το έλλειμμα ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων φέτος να είναι μικρότερο σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, αλλά θα είναι υπαρκτό και σοβαρό, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη η ρευστότητα να κατευθυνθεί σε υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις και όχι «ζόμπι».

Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής, τα προβλήματα ρευστότητας εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν συνολικές ανάγκες ύψους περίπου 16 δισ. ευρώ, όταν την προηγούμενη χρονιά το κενό υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 34 δισ. Σε επίπεδο κλάδων, το εμπόριο και η βιομηχανία παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες κεφαλαίων κίνησης, με 4,4 και 2,5 δισ. αντίστοιχα. Ωστόσο, τις πιο πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες εμφανίζει ο κλάδος του τουρισμού και της εστίασης, καθώς αναμένεται να προσεγγίσουν το 40% των πωλήσεων ξενοδοχείων και εστιατορίων. Οι παρεμβάσεις από το κράτος και ο τραπεζικός δανεισμός θα περιορίσουν το αρχικό κενό των 16 δισ. κατά 5,8 δισ. Επίσης, οι επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν και τα ταμειακά αποθέματά τους, μειώνοντας περαιτέρω το κενό κατά 3,3 δισ. και περιορίζοντάς το στα 6,4 δισ.

«Εξαιρώντας τις μακροχρόνια ζημιογόνες επιχειρήσεις, τραπεζική χρηματοδότηση θα απαιτηθεί για την κάλυψη υπολειπόμενου κενού της τάξης των 2,2 δισ. επιβεβαιώνοντας έτσι τη διαχειρισιμότητα των αναγκών για κεφάλαια κίνησης τη φετινή χρονιά», επισημαίνει η μελέτη. Προφανώς, όμως, για να διαμορφωθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα το χρηματοδοτικό κενό πρέπει να αποκλειστούν οι προβληματικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Το τελευταίο Eurogroup αποφάσισε επί της αρχής ότι η στήριξη των επιχειρήσεων μετά την πανδημία θα έχει ως βασική προϋπόθεση τη βιωσιμότητά τους. «Εξασφαλίζοντας ότι το σύνολο των υγιών επιχειρήσεων θα έχει πρόσβαση σε επαρκή ρευστότητα το 2021 (όπως συνέβη και το 2020), φαίνεται ότι συνεχίζει να λειτουργεί το αποτελεσματικό “φρένο” στις δευτερογενείς επιδράσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία (που θα προέκυπταν από τη χρηματοοικονομική ασφυξία ενός σημαντικού ποσοστού επιχειρήσεων)», υπογραμμίζει η Εθνική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή