Το οικοσύστημα των ελληνικών startups πέτυχε και αναπτύσσεται ταχύτατα

Το οικοσύστημα των ελληνικών startups πέτυχε και αναπτύσσεται ταχύτατα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθηση ότι το οικοσύστημα των startups έχει αναπτυχθεί ταχύτατα μέσα από κίνητρα και επενδυτικά εργαλεία που έχουν δοθεί σε επενδυτές και startups εξέφρασαν εκπρόσωποι του κλάδου, κατά τη δεύτερη ημέρα του ψηφιακού συνεδρίου «Innovative Greeks» που διοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η Endeavor Greece. Κατά την τοποθέτησή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως το οικοσύστημα «πέτυχε και αναπτύσσεται», ενώ τόνισε ότι το Equifund προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να έχουν επενδυθεί πάνω από 150 εκατ. ευρώ σε περίπου 120 εταιρείες. «Είναι επιτυχία εάν αυτές οι επενδύσεις αποφέρουν και κέρδη», σημείωσε. Ο ίδιος προανήγγειλε την προκήρυξη, τις προσεχείς ημέρες, ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 60 εκατ. ευρώ για κεφάλαια σποράς και μεταφοράς τεχνολογίας, με τον ίδιο να τονίζει ότι θα πρέπει να κατευθυνθούν κεφάλαια (smart money) σε ταμεία μεταφοράς τεχνολογίας. Τα τελευταία χρηματοδοτούν έργα και εταιρείες προερχόμενες από οργανισμούς με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα.

Eκπρόσωποι ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, όπως το Bain Capital Ventures και το Insight Partners, που έχουν επενδύσει σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες, στάθηκαν στο επιστημονικό ταλέντο που υπάρχει στη χώρα, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων. «Είναι ζωτικής σημασίας για το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων να προσελκύσει λαμπρά μυαλά καθώς και Ελληνες ομογενείς που θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα», επισήμανε ο Νικήτας Κουτουπές, γενικός διευθυντής του Insight Partners, που διαχειρίζεται πάνω από 30 δισ. δολ. «Οι Ελληνες πρέπει να δουν τα δικά τους δυνατά σημεία και τις ιδιαιτερότητες. Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να παρέχει ανθρώπινο κεφάλαιο που είναι δύσκολο να βρεις σε άλλες χώρες, ενώ πλεονέκτημα αποτελεί και το θέμα του κόστους», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ψάχναμε εδώ και καιρό επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα προτού ξεκινήσουμε να επενδύουμε στα τέλη του 2016 για πρώτη φορά, βάζοντας τον πήχυ πολύ ψηλά», σημείωσε ο Τζέιμς Χριστόπουλος, γενικός διευθυντής του αμερικανικού CVC Capital Partners, που έχει επενδύσει στη χώρα μας σε κλάδους όπως αυτοί της υγείας, του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά της εστίασης μέσω της απόκτησης της Vivartia. Ο ίδιος τόνισε ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια το fund επενδύει σε διάφορους τομείς στην Ελλάδα που εστιάζουν στην εσωτερική αγορά και δεν είναι παγκόσμιας εμβέλειας. «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, σε διάφορους τομείς. Λόγω της πανδημίας έχει αυξηθεί η ζήτηση για υπηρεσίες τηλεϊατρικής, ενώ επενδύουμε και στον τομέα των βιολογικών τροφίμων, που αποτελεί μια παγκόσμια τάση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης επισήμανε ότι ανάμεσα στις αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση για να προσελκύσει επενδυτές είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, φορολογικά κίνητρα αλλά και ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, όπως η έναρξη λειτουργίας δικτύων 5G σε αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας. «Το ταλέντο της Ελλάδας ξεπερνάει τα όρια της χώρας», τόνισε ο ίδιος. Tέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε πως ο στόχος είναι όλα τα έργα που σχεδιάζει το υπουργείο να υλοποιηθούν εντός της τετραετίας, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι ανέφικτο, καθώς υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή