Στα 4 δισ. ευρώ το πρόσθετο κόστος των μέτρων στήριξης

Στα 4 δισ. ευρώ το πρόσθετο κόστος των μέτρων στήριξης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από ένα μήνα πίσω σε σύγκριση με τις παραδοχές του προϋπολογισμού κινούνται αυτή τη στιγμή οι προβλέψεις για το άνοιγμα της αγοράς, με το συνολικό επιπλέον κόστος να ανέρχεται ήδη σε 4 δισ. ευρώ περίπου και την αβεβαιότητα να παραμένει. Μόνο η τελευταία παράταση του lockdown μέχρι τις 16 Μαρτίου κοστίζει 1,2 δισ. ευρώ, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πέρα από το λιανεμπόριο, που συμπλήρωσε τρεις εβδομάδες πλήρους κλεισίματος στην Αττική και πάει για άλλη μία τουλάχιστον, ενώ συνεχώς προστίθενται και νέες περιοχές της χώρας, η προοπτική του ανοίγματος της εστίασης απομακρύνθηκε και αυτή προς τον Μάιο, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου. Ο κ. Σκέρτσος μίλησε για πλήρες άνοιγμα, χωρίς πισωγύρισμα, τον Μάιο, όταν θα έχει χτιστεί ένα τείχος ανοσίας από τον εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες. Ο προϋπολογισμός «έβλεπε» σταδιακό άνοιγμα της εστίασης από τον Απρίλιο και δεν είχε καθόλου προβλέψει lockdown στο λιανεμπόριο.

Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο συνέδριο «Fin Forum 2021», είπε ότι το κόστος των μέτρων στήριξης από τον προϋπολογισμό εκτιμάται φέτος στα 11,6 δισ. ευρώ, από 7,5 δισ. ευρώ που προέβλεπε αρχικώς ο προϋπολογισμός, λόγω της επιμονής των αρνητικών επιδημιολογικών δεδομένων.

Κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει 750 εκατ. ευρώ, ανέφερε, ενώ η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 520 εκατ. ευρώ αφορούν τη στήριξη του εμπορίου.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει τα απαραίτητα ταμειακά αποθέματα για να καλύψει τις σχετικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, τα ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 34 δισ. ευρώ, είπε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίξει μεν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και να μην επιτρέψει δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Η κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας, δεν λαμβάνει υπόψη της μόνο τις ανάγκες μέχρι τη λήξη της πανδημίας, αλλά και αυτές που θα δημιουργηθούν στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία στη μετά COVID εποχή.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι είναι μια παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη από το υπουργείο Οικονομικών για τα σχέδια δράσης του, τα οποία περιλαμβάνουν εναλλακτικά σενάρια. Πάντως, σε αυτή τη φάση, συνέχισε, αν και ασκείται πίεση στα διαθέσιμα της χώρας, υπάρχει ασφάλεια και προσδοκάται στο προσεχές διάστημα ομαλοποίηση, λόγω βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων και του εμβολιασμού.

Εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο Mega, συνέδεσε την πιθανότητα μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά επιπλέον 8% όχι μόνο με την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπως λεγόταν έως τώρα, αλλά και με τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Κάτι που επιβεβαιώνει το οριακό σημείο στο οποίο έχει φτάσει η πίεση στον προϋπολογισμό λόγω COVID.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή