Αντλησε 500 εκατ. με επιτόκιο 5,5% η Alpha Bank

Αντλησε 500 εκατ. με επιτόκιο 5,5% η Alpha Bank

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 5,5% διαμορφώθηκε το επιτόκιο για την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) της Alpha Bank, μέσω της οποίας η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ. 

H ζήτηση που εκδηλώθηκε κάλυψε περίπου δύο φορές το ποσό της έκδοσης και σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, «συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επενδυτών», με τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών να ανέρχεται στο 75%, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Ασία. Μαζί με το αντίστοιχο ομόλογο που εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2020, σε πολύ καλύτερες συνθήκες αγοράς και με κουπόνι 4,25%, η Alpha ενίσχυσε τα κεφάλαιά της με 1 δισ. ευρώ μέσα ένα χρόνο, με μέσο κόστος 4,875%.  

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε εν μέσω δυσκολότερων συνθηκών, καθώς από την αρχή του έτους σημειώνεται άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων στις αγορές, λόγω αυξανόμενων πληθωριστικών προσδοκιών. Αντίστοιχα, οι διεθνείς επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους στα ομόλογα. Ετσι, το τελευταίο διάστημα, οι εκδόσεις μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών δεν ξεπερνούν συνήθως το 1 δισ. ευρώ και η κάλυψή τους κυμαίνεται έως δύο φορές το ύψος της έκδοσης. Αυτή η προϊούσα αβεβαιότητα καθιστά την άντληση κεφαλαίων ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση.

Το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης της Alpha Bank έχει διάρκεια 10,25 έτη και δυνατότητα ανάκλησης μεταξύ 5 και 5,25 ετών και είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου – EuroMTF Market. 

Το βιβλίο προσφορών προσείλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη ζήτηση να καλύπτει περίπου τις δύο φορές το ποσό της έκδοσης. Οι Barclays, Citi, Goldman Sachs, J.P. Morgan και Nomura ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών και η Citi ήταν ο ανάδοχος της έκδοσης. Η έκδοση του Tier II πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας και έρχεται μόλις 10 ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Davidson Kempner για το Galaxy, τη μεγαλύτερη συναλλαγή NPEs στην Ελλάδα και τη 2η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Σε αυτό το περιβάλλον αυξανόμενης μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές, η Alpha Bank κατάφερε να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων στο όνομά της και να εκδώσει επιτυχώς το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης (subordinated) που προσμετρείται στα εποπτικά της κεφάλαια. 

Η έκδοση αυτή αποτελεί τη δεύτερη επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Τier II μέσα σε μόλις ένα έτος για την Alpha Bank, και:

1. Επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την έμπρακτη δέσμευση της διοίκησης ως προς την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου, όπως αυτό παρουσιάστηκε στους επενδυτές τον Νοέμβριο του 2019.

2. Βελτιώνει την κεφαλαιακή της σύνθεση, εναρμονίζοντας τον ισολογισμό της στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

3. Ενισχύει περαιτέρω τα κεφάλαιά της κατά 500 εκατ. ευρώ ή κατά 125 μονάδες βάσης κεφαλαίου.

4. Φέρνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας –μετά το Galaxy– στο 16,8%, από τους υψηλότερους μεταξύ των ελληνικών τραπεζών (με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2020).

5. Διατηρεί την ισχυρή δυναμική της για περαιτέρω μείωση των NPEs κάτω από 10%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή