«Γέφυρα» το αέριο για το πέρασμα από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ

«Γέφυρα» το αέριο για το πέρασμα από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρας στην πορεία από την απολιγνιτοποίηση προς την ενεργειακή μετάβαση αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου και περιφερειακή ανάπτυξη». Στο πλαίσιο αυτού του ρόλου, η κυβέρνηση επιλέγει την ενεργή εμπλοκή στα σχετικά σχέδια πηγών και οδεύσεων με την ανάπτυξη σειράς έργων (TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης, αποθήκη φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας, αγωγός East Μed, αναβάθμιση της Ρεβυθούσας), που αφενός προσδίδουν γεωπολιτικά οφέλη στη χώρα καθιστώντας τη μέρος του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης και αφετέρου συμβάλλουν καθοριστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης συνολικότερα, τόνισε ο κ. Σκρέκας. 

Αναφερόμενος στην εν εξελίξει ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, σημείωσε ότι με την επικείμενη είσοδο επενδυτών θα συνεχιστούν οι αναγκαίες επενδύσεις στην ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου. Επισήμανε, δε, την αναπτυξιακή διάσταση των προωθούμενων επενδύσεων σε δίκτυα φυσικού αερίου, καθώς, όπως είπε, αποτελούν σημαντικό εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη. Η έλευση του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές, τόνισε, θα επιτρέψει τη μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γεγονός που θα λειτουργήσει θετικά στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης, ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί, έχοντας θέσει στόχο οριστικής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων για το 2028, όταν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης μεταφέρουν για αργότερα το σχετικό εγχείρημα. «Δείχνουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε εμφατικά στον στόχο της Ευρώπης για την ενέργεια και το κλίμα», τόνισε.

Στην ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», σημειώνοντας ότι το υπουργείο εξετάζει την εισαγωγή κριτηρίων προτεραιοποίησης στην επιλογή των έργων, ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να κατευθυνθούν εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, με σαφή στόχευση, παράλληλα, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Στον ενεργό ρόλο του ΔΕΣΦΑ ως προς την υπό εξέλιξη ενεργειακή μετάβαση αναφέρθηκε, συμμετέχοντας στην ίδια εκδήλωση, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Maria Rita Galli. Ειδική μνεία έκανε σε δύο έργα που ο Διαχειριστής έχει εντάξει στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης και συνδέονται το πρώτο με την απολιγνιτοποίηση και το δεύτερο με την επέκταση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. To πρώτο έργο αφορά τον αγωγό Δυτικής Μακεδονίας, μήκους 111 χιλιομέτρων, που συνδέεται και με την αξιοποίηση του υδρογόνου, καθώς στην περιοχή προωθείται το project «White dragon» για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Το δεύτερο αφορά τον αγωγό της Δυτικής Ελλάδας, που θα ξεκινάει από τη Μεγαλόπολη και θα καταλήγει στην Πάτρα, συνολικού μήκους 140 χλμ. και προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή