Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στα επαγγελματικά ακίνητα μέσα στο 2020

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στα επαγγελματικά ακίνητα μέσα στο 2020

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια της τάξεως του 1 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων εισοδήματος κατά τη διάρκεια του 2020, παρά την αρνητική επίπτωση της πανδημίας. Πρόκειται για μέγεθος ιδιαίτερα σημαντικό, το οποίο οφείλεται στη σημαντική κινητικότητα που συνέχισε να καταγράφεται στον τομέα των ξενοδοχειακών ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων «Δανός», η οποία εκπροσωπεί στην ελληνική αγορά την BNP Paribas Real Estate, περίπου 350 εκατ. ευρώ αφορούσαν επενδύσεις για την αγορά ξενοδοχείων.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, γενικός διευθυντής της «Δανός», «το 2020 ο όγκος των επενδύσεων ήταν μεν ελαφρώς χαμηλότερος από το 2019, αλλά όχι στον βαθμό που θα περίμενε κανείς, κυρίως χάρη στα ξενοδοχειακά ακίνητα, τα οποία συγκέντρωσαν σημαντικό ενδιαφέρον με ορισμένες συναλλαγές μεγάλης αξίας». Η σημαντικότερη κίνηση αφορά την εξαγορά του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική αντί ποσού 205 εκατ. ευρώ. Αγοραστής ήταν η Belterra του ομίλου Σαββίδη και πωλητής ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής. Αλλη μια σημαντική εξαγορά στον τομέα της φιλοξενίας αφορά την απόκτηση πέντε ξενοδοχειακών μονάδων επιφάνειας 67.000 τ.μ. και δυναμικότητας 1.094 δωματίων στην Κρήτη από το σχήμα Hines-Henderson Park. Πρόκειται για ξενοδοχεία τα οποία ανήκαν στις οικογένειες Μαμιδάκη και Κεφαλογιάννη και βρίσκονται στη Σητεία, στον Αγιο Νικόλαο και στην Αμμουδάρα Ηρακλείου. Το ύψος του τιμήματος εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 70 εκατ. ευρώ.

Εξαιρώντας πάντως τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Δανός», οι πιο «παραδοσιακές» κατηγορίες ακινήτων, ήτοι τα γραφεία, τα καταστήματα και τα κτίρια logistics, σημείωσαν κάμψη του όγκου συναλλαγών κατά περίπου 35%-40% σε σχέση με το 2019. Για παράδειγμα, στην αγορά γραφείων το 2020 επενδύθηκαν περίπου 200 εκατ. ευρώ, μέγεθος αρκετά χαμηλότερο από το 2019, όταν εκτιμάται ότι είχαν τοποθετηθεί κεφάλαια ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ. Από τις μεγαλύτερες σε αξία συναλλαγές ήταν η απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων 134 εκατ. ευρώ (κυρίως γραφεία και υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας) από τον όμιλο Yoda του κ. Ιωάννη Παπαλέκα, με πωλητή την Prodea Investments. Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ επένδυσε η Trastor για την απόκτηση δύο κτιρίων γραφείων της «Αβαξ» στο Μαρούσι (μεταξύ αυτών και η έδρα της κατασκευαστικής εταιρείας) κι ενός ακόμα κτιρίου γραφείων στην οδό Μιχαλακοπούλου, μισθωμένου από την Τράπεζα Πειραιώς.

Μερίδιο της τάξεως του 20% συγκέντρωσε και ο τομέας των εμπορικών καταστημάτων, όπου μάλιστα η μεγαλύτερη συναλλαγή αφορούσε μια παλιότερη συμφωνία εξαγοράς σούπερ μάρκετ της αλυσίδας «Σκλαβενίτης» από τη Eurobank. Πρόκειται για μια συμφωνία αξίας 117 εκατ. ευρώ, η οποία είχε αρχικά συμφωνηθεί το 2019, από την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, λίγο πριν προχωρήσει η διαδικασία της συγχώνευσής της με τον όμιλο Eurobank. Τότε είχε υπογραφεί δεσμευτικό προσύμφωνο, το οποίο ενεργοποιήθηκε στα μέσα Μαρτίου του 2020. Αντικείμενο της συναλλαγής ήταν τέσσερα ακίνητα της «Σκλαβενίτης», συνολικής επιφάνειας 90.000 τ.μ. Δύο εξ αυτών βρίσκονται στην Αθήνα και τα άλλα δύο στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή