Πρώτος στόχος για το Πεκίνο η απεξάρτηση από τις ΗΠΑ

Πρώτος στόχος για το Πεκίνο η απεξάρτηση από τις ΗΠΑ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τεχνολογική αυτάρκεια της Κίνας και η απεξάρτησή της από τις αμερικανικές βιομηχανίες και η τόνωση της εγχώριας αγοράς της αναμένεται να συγκαταλέγονται στους κεντρικούς στόχους του νέου πενταετούς προγράμματος του ασιατικού οικονομικού γίγαντα. Το εν λόγω πενταετές πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Λαϊκού Κογκρέσου, που αρχίζει σήμερα στο Πεκίνο.

Εχοντας τιθασεύσει τον κορωνοϊό και επιτύχει να σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το περασμένο έτος, η Κίνα έχει τώρα να αντιμετωπίσει τη νέα «φούσκα» περιουσιακών στοιχείων, ενώ οι ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική στη δεύτερη οικονομία του κόσμου δρομολογούν την έξοδο της χώρας από τα έκτακτα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, με τα οποία στήριξαν την οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας. Ζητούμενο στις λεπτές ισορροπίες της σημερινής κατάστασης είναι να επανέλθουν σε μια κανονικότητα ως προς την οικονομική πολιτική χωρίς, όμως, να αποσταθεροποιήσουν τη ανάπτυξη ή να εξωθήσουν τους επενδυτές σε άτακτη φυγή, προκαλώντας κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο της ανάπτυξης, μετά τη λαίλαπα της πανδημίας που εμπόδισε το Πεκίνο να θέσει συγκεκριμένο στόχο ανάπτυξης το περασμένο έτος, φέτος αναμένεται να επαναλάβει την ίδια τακτική και να αποφύγει έναν αριθμητικό στόχο για δεύτερη συναπτή χρονιά. Οπως, άλλωστε, τονίζει ο Χαμπίν Τζου, οικονομολόγος της JPMorgan Chase, το Πεκίνο έχει ήδη δώσει έμφαση στην ανάγκη για ποιοτική ανάπτυξη και έχει τονίσει πως η ποιότητα της οικονομίας είναι πλέον σημαντικότερη από τον ρυθμό της ανάπτυξης. Σύμφωνα, πάντως, με μερίδα οικονομικών αναλυτών, δεν πρόκειται περί ειλημμένης απόφασης, καθώς στελέχη προσκείμενα σε κλιμάκια της κινεζικής ηγεσίας εξακολουθούν να θεωρούν αναγκαίο έναν αριθμό-στόχο για την ανάπτυξη. Εξάλλου, τα τρία τέταρτα των περιφερειακών αρχών έχουν ήδη θέσει στόχο για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών τους. Πρόκειται για στόχους από 6% έως 8% για το τρέχον έτος, συντηρητικούς δηλαδή εάν συγκριθούν με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, που πιθανολογούν αύξηση 8,4% του κινεζικού ΑΕΠ. Στο πενταετές πρόγραμμα, πάντως, θα τεθεί στόχος για τη μέση ανάπτυξη της πενταετίας 2021-2025. Εκτιμάται πως θα πρόκειται για στόχο μέσης ανάπτυξης 5,5%, όταν το αμέσως προηγούμενο πενταετές πρόγραμμα του Πεκίνου απέβλεπε σε μέση αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 6,5%. Στο μεταξύ, οι αξιωματούχοι των τοπικών αρχών θέτουν στόχο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα αστικά κέντρα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, θα αφορά 11 εκατ. θέσεις εργασίας ετησίως.

Σύμφωνα, άλλωστε, με την Πεϊκιάν Λιου, επικεφαλής των οικονομολόγων της NatWest Markets, το Πεκίνο θα θέσει φέτος στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του κινεζικού ΑΕΠ από το 3,6% στο οποίο αναρριχήθηκε το 2020 εξαιτίας των εκτεταμένων δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας. Η ίδια προβλέπει πως «τα μέτρα στήριξης θα αποσυρθούν με ήπιο τρόπο «και θα δοθεί έμφαση στο πώς να περιορισθεί ή αύξηση του χρέους». Οικονομολόγοι της Morgan Stanley εκτιμούν πως το αυξημένο έλλειμμα θα μειωθεί στο 12% το τρέχον έτος από το 15% στο οποίο έφτασε το 2020, παραμένοντας, ωστόσο, σε επίπεδα θεωρούμενα υψηλά σε σύγκριση με το 10% στο οποίο κυμαινόταν το έλλειμμα της Κίνας προ της πανδημίας.

Προπαντός, όμως, στον πυρήνα του νέου πενταετούς αναπτυξιακού σχεδίου το Πεκίνο θέτει την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και την απεξάρτηση της χώρας από τις βιομηχανίες των ανταγωνιστών της, και κατά κύριο λόγο των αμερικανικών βιομηχανιών που παράγουν μικροεπεξεργαστές. Σύμφωνα με τον Κάο Κονγκ, σινολόγο στο Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ, στην πράξη αυτό σημαίνει πως το Πεκίνο θα διαθέσει περισσότερους πόρους για την έρευνα, την επιστήμη και την τεχνολογία, με τις σχετικές δαπάνες να φθάνουν περίπου το 3,5% του ΑΕΠ στη διάρκεια της πενταετίας. Η οικονομική και τεχνολογική αυτάρκεια της Κίνας θα είναι στο επίκεντρο του πενταετούς προγράμματος. Το Πεκίνο θα θέσει, άλλωστε, σε εφαρμογή το λεγόμενο «διπλό αναπτυξιακό μοντέλο», με την εγχώρια οικονομία να αποτελεί κύριο μοχλό της ανάπτυξης και να συμπληρώνεται από τις επενδύσεις στο εξωτερικό και στην τεχνολογική παραγωγή. Παράλληλα, το πενταετές πρόγραμμα θα θέτει στόχο τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας με περαιτέρω άνοιγμα στους ξένους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή