ΑΝΑΛΥΣΗ

Κλίμα ανησυχίας στους επενδυτές ομολόγων

Κλίμα ανησυχίας στους επενδυτές ομολόγων

Οι επενδυτές δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ξεπεράσουν την αίσθηση του θανάτου από την πανδημία και την οικονομική καταστροφή, που αυτή προκάλεσε, για να εκτινάξουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, μία οικονομία ολοένα και υγιέστερη φαίνεται πως τους πανικοβάλλει. Τις τελευταίες ημέρες, ο δείκτης S&P 500 δείχνει να ταλαντεύεται, είχε από τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις του σε ένα μήνα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τη Δευτέρα ενισχύθηκε και στη συνέχεια υποχώρησε. Νευρικότητα και άγχος παρατηρείται και στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις τους αυξάνονται απότομα, ενώ παράλληλα από τις αρχές της χρονιάς οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημειώνουν πτώση σχεδόν 3%. Οι πιο φωτεινές προοπτικές της οικονομίας συνδέονται με την επέκταση του προγράμματος των εμβολιασμών, τη σταθερότητα που επιδεικνύουν οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή, και ίσως το σημαντικότερο όλων να είναι το νέο πρόγραμμα αναθέρμανσης, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες μέσω του Κογκρέσου. «Δεν έχουμε ξαναδεί αυτήν την κλίμακα δημοσιονομικής παρέμβασης και η αγορά προσπαθεί να την επεξεργαστεί», δήλωσε η Τζούλια Κορονέιντο, ιδρύτρια και πρόεδρος της Micropolicy Perspectives, εταιρείας συμβούλων σε θέματα αγορών και οικονομικών. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ποτέ άλλοτε διοχετεύσει τόσα χρήματα στην οικονομία, οπότε η αγορά αμφιβάλλει για το ποιες θα είναι οι ακούσιες συνέπειες».

Μια σαφής συνέπεια πρόκειται να είναι η ζωηρή ανάπτυξη, ενώ οι οικονομολόγοι της Γουόλ Στριτ αναμένουν πως μέσα στο 2021 η παραγωγή θα αυξηθεί κατά σχεδόν 5%. Εάν επαληθευθούν, θα πρόκειται για τη δυναμικότερη ανάπτυξη από το 1984 – και αυτό φαίνεται να είναι καλό για τις μετοχές. Σε τελική ανάλυση, μια ισχυρή οικονομία διευκολύνει τις εταιρείες να αυξήσουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους, εφόσον ενισχύονται η απασχόληση και το διαθέσιμο εισόδημα που έχουν οι καταναλωτές να ξοδέψουν.

Ωστόσο, η ανάπτυξη επαναφέρει στο προσκήνιο την ενδεχόμενη άνοδο του πληθωρισμού, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να παρακινήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει τα επιτόκιά της – και σε αυτό αντιδρούν οι επενδυτές. Οι κινήσεις της Fed επηρεάζουν επίσης τις αγορές ομολόγων, συνήθως μέσω της ανόδου και της πτώσης των αποδόσεων. Γενικά, οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα, οι οποίες εν μέρει καθορίζονται από τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αντικατοπτρίζουν σε γενικές γραμμές τις απόψεις των επενδυτών σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Σε φάση αδύναμης ανάπτυξης, οι αποδόσεις τείνουν να είναι χαμηλές, ενώ στον ταχύτερο βηματισμό της οικονομίας η τάση είναι ανοδική.

Προς το παρόν, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα προκαλέσει πληθωρισμό. Είναι λίγοι οι οικονομολόγοι, ωστόσο, οι οποίοι διακρίνουν σοβαρό κίνδυνο για ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, ενώ οι επενδυτές επισημαίνουν πως απλώς και μόνον η πιθανότητα να εμφανίσουν οι τιμές την οδυνηρή άνοδο της δεκαετίας του 1970 μπορεί να οδηγήσει τη Fed στο να αυξήσει τα επιτόκια, προκειμένου να συγκρατήσει την οικονομία.
Αυτό θα ήταν αρνητικό για τους ομολογιούχους. Με μία αύξηση του κόστους δανεισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, τα επιτόκια πέριξ της αγοράς ομολόγων θα ενισχύονταν. Και στη συνέχεια η τιμή των τίτλων, που έχουν σήμερα στα χέρια τους οι επενδυτές, θα έπρεπε να μειωθεί, έως ότου διαμορφώσουν αποδόσεις συγκρίσιμες με τα νέα και υψηλότερα επιτόκια. Εν αναμονή αυτών των εξελίξεων, οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερα κέρδη τώρα με τη μορφή υψηλότερης απόδοσης στα ομόλογά τους.