«Άντεξε» η ελληνική οικονομία το δύσκολο 2020

«Άντεξε» η ελληνική οικονομία το δύσκολο 2020

άντεξε-η-ελληνική-οικονομία-το-δύσκ-561286297

Hπιότερη από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, αλλά και των περισσότερων αναλυτών, ήταν η ύφεση το 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, κάτι που εξασφαλίζει ένα καλύτερο ξεκίνημα για την ανάκαμψη το 2021.

Η υποχώρηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 8,2%, έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 10,5% και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις πρόσφατες χειμερινές της προβλέψεις για 10%.

Παραμένει, πάντως, υψηλότερη από τον μέσο όρο των μελών της Ευρωζώνης που έχουν ήδη δημοσιεύσει προσωρινά αποτελέσματα και είχαν ύφεση 6,8% και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά μέσον όρο 6,4%. Υψηλότερα ήταν η Ισπανία, με ύφεση 11,2%, λίγο υψηλότερα η Ιταλία με 8,8% και λίγο χαμηλότερα η Πορτογαλία με 7,6%.

Η συγκρατημένη ύφεση του δ΄ τριμήνου, αλλά και μια αναθεώρηση προς το καλύτερο του γ΄ και του β΄ τριμήνου έσωσαν την παρτίδα για το 2020. Οι αναλυτές επισημαίνουν, εξάλλου, ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη συγκράτηση της ζημίας. «Η δημοσιονομική παρέμβαση υπήρξε αποτελεσματική, ιδίως στο κομμάτι της εργασίας», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας.

Ειδικότερα, το τέταρτο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 2,7%.

Το τρίτο τρίμηνο, η πτώση του ήταν τελικά 10,5%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης της ΕΛΣΤΑΤ για 11,7%, το β΄ τρίμηνο είχαμε ύφεση 13,8%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 14,25 και το πρώτο τρίμηνο είχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 0,4%.

«Το ΑΕΠ σε όρους όγκου ανήλθε σε 168,5 δισ. ευρώ έναντι 183,6 δισ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,2%», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει το μεγάλο πλήγμα που επέφερε ο τουρισμός, καθώς οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εμφανίζονται μειωμένες στο σύνολο του έτους κατά 21,7%. Οι εισαγωγές είναι μειωμένες κατά 6,8%. Κατά τα άλλα, η κατανάλωση ήταν μειωμένη κατά 3,4%, με τα νοικοκυριά να πρωταγωνιστούν με μείωση 5,2% και τη γενική κυβέρνηση να αντισταθμίζει, κάπως, το αποτέλεσμα με αύξηση κατανάλωσης 2,7%. Εξάλλου, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου εμφανίζει αύξηση 4,9%.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις συνέχισαν τις επενδύσεις τους και οι δημόσιες επενδύσεις στήριξαν την επενδυτική δραστηριότητα», σχολίασε ο κ. Μαγγίνας.

«Παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του ΑΕΠ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα καταδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή από ό,τι πολλοί ανέμεναν το 2020. Μαζί με τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, διαλύουμε στερεότυπα. Η Ελλάδα είναι στον δρόμο της επιτυχίας και θα επιτύχει», είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

«Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Πολιτική που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Είναι βέβαια γεγονός ότι η ύφεση το 2020 υπήρξε βαθιά, αν και διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και το 2021, μέχρι σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά. Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες. Ομως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, “τείχος” προστασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή