Περιορισμένη αύξηση μισθωμάτων στην αγορά γραφείων

Περιορισμένη αύξηση μισθωμάτων στην αγορά γραφείων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίοδο προσαρμογής έχει εισέλθει η αγορά γραφείων εν μέσω πανδημίας, κατορθώνοντας όμως να εμφανίσει και σημαντικές αντοχές. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Αξιών για την αγορά γραφείων που επιμελείται η Geoaxis, πιστοποιημένη εταιρεία εκτιμήσεων ακινήτων, κατά τους πρώτους μήνες του 2021 και «παρά την πανδημία, η πορεία των μισθώσεων γραφείων καταγράφεται εξαιρετικά ανθεκτική σε σχέση με πριν από ένα χρόνο. Κατά μέσον όρο, στους βασικούς οδικούς άξονες της Αθήνας και στο κέντρο καταγράφεται μικρή άνοδος των ζητούμενων ενοικίων κατά 1%».

Στα αυτοτελή κτίρια γραφείων με θέσεις στάθμευσης, τη μεγαλύτερη άνοδο με 1,63% κατέγραψαν τα ενοίκια γραφείων στη Λ. Συγγρού, καθώς διαμορφώνονται φέτος σε 9,35 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση έναντι 9,2 ευρώ/τ.μ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αντίστοιχα, στη Λ. Μεσογείων το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 9,2 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, αυξημένο κατά 1%. Στη Λ. Κηφισίας το μέσο ενοίκιο είναι 10,82 ευρώ/τ.μ., ελαφρώς υψηλότερο από πέρυσι (+0,84%), ενώ στη Λ. Βουλιαγμένης το μέσο ενοίκιο διαμορφώνεται σε 8,6 ευρώ/τ.μ. Στο κέντρο της Αθήνας σημειώνεται αύξηση κατά 1,6% στα γραφεία που βρίσκονται πέριξ της πλατείας Συντάγματος, με το μέσο μηνιαίο ενοίκιο να αγγίζει σήμερα τα 13,15 ευρώ/τ.μ., από 12,95 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Στο Κολωνάκι το κόστος ανέρχεται σε 17,8 ευρώ/τ.μ., αυξημένο κατά 1,3% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της Geoaxis, «σήμερα η αγορά γραφείων χαρακτηρίζεται από τρεις διαφορετικές ταχύτητες. Τα ποιοτικά γραφεία, σχεδόν ανεξαρτήτως θέσης, συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση, με ενοίκια που μπορεί να ξεφύγουν πάνω από 20 ευρώ/τ.μ./μήνα και αποδόσεις γύρω στο 6,5%, ενώ τα παλαιότερα ή μη ανακαινισμένα γραφεία δεν μπορούν να ενοικιαστούν ούτε προς 5 ευρώ/τ.μ. σε δευτερεύουσες θέσεις στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ αυτών των δύο άκρων βρίσκονται τα παλαιά γραφεία σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τα οποία σημειώνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, με ενοίκια της τάξεως των 10 ευρώ/τ.μ. και αποδόσεις γύρω στο 7,5%». Οπως αναφέρει ο ίδιος, «οι διαφορετικές αυτές ταχύτητες αναμένεται ότι θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο 2021, εφόσον δεν φαίνεται να ανακάμπτει η πραγματική οικονομία, που θα βοηθούσε τις χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών να αναπτυχθούν και να απορροφήσουν αρχικά το απόθεμα των γραφείων μη υψηλών προδιαγραφών».

Πάντως, όπως σημειώνει ο κ. Ξυλάς, «πιθανολογούμε ότι μετά την πανδημία η ζήτηση θα στραφεί σε σύγχρονα γραφεία περιφερειακά της Αθήνας, με εύκολη πρόσβαση και με μεικτές αναπτύξεις που θα συνδυάζουν επιπροσθέτως οικιστικές χρήσεις και χρήσεις καθημερινών δραστηριοτήτων (εστίαση, γυμναστήρια κ.λπ.). Παράλληλα, χάρη και στις σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, η περιοχή του Πειραιά έχει αρχίσει να κερδίζει σημαντικό έδαφος ως τοποθεσία για την εγκατάσταση νέων γραφείων. Η νέα μεγάλη επένδυση αφορά την ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά από το κοινό σχήμα της Dimand Real Estate – EBRD και της Prodea Investments».

Αντίστοιχα, η έρευνα της Geoaxis εντοπίζει και μια νέα τάση στην αγορά. Αυτή αφορά τη χρήση γραφείων ευέλικτης επιφάνειας και χρόνου, καθώς, λόγω της πανδημίας, «βαίνει αυξανόμενος ο αριθμός χρηστών που επιλέγουν τέτοιους ευέλικτους χώρους και όχι μακροχρόνια συμβόλαια ενοικίασης γραφείων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή