Στην τελική ευθεία η έκδοση ομολόγου από τη ΔΕΗ για άντληση 500 εκατ.

Στην τελική ευθεία η έκδοση ομολόγου από τη ΔΕΗ για άντληση 500 εκατ.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στιγμή για την επάνοδο της ΔΕΗ στις αγορές έπειτα από 7 χρόνια απουσίας έφτασε, και η επιχείρηση είναι έτοιμη να τεστάρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο όνομά της και μάλιστα με την έκδοση ομολόγου «Sustainability-Linked Bond» που εκδίδουν μόνο εταιρείες με πολύ καλό αξιόχρεο. Αντιθέτως, η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία πανευρωπαϊκά και ίσως και διεθνώς που θα εκδώσει ομόλογο αυτής της κατηγορίας χωρίς να βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και παράλληλα η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που εκδίδει ομόλογο Sustainability-Linked Bond. Πρόκειται για ομόλογο με «ρήτρα» αειφορίας, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο πιο σύνθετο από τα πράσινα ομόλογα, που συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η ΔΕΗ διερευνά από τον περασμένο Οκτώβριο την αγορά και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμη για την έκδοση ομόλογου μέσω του οποίου θα αντλήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ. Μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν, θα κατευθυνθούν στην αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων και ένα άλλο μέρος στη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος. Σύμβουλοι της έκδοσης, εκτός από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Εurobank, Πειραιώς), έχουν αναλάβει και οι Goldman Sachs, HSBC και Citibank. To επιτόκιο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, θα κυμανθεί σε μια περιοχή γύρω στο 3%-4%. Τα επιτόκια για τα ομόλογα με ρήτρα αειφορίας, σε περίπτωση που η εταιρεία δεν καλύψει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί, επιβαρύνονται με ένα ποσοστό της τάξης του 0,25% έως 0,50%.

Η ΔΕΗ βγαίνει στην αγορά με δέσμευση προς τους επενδυτές ότι θα επιτυγχάνει κάθε χρόνο ποσοτικοποιημένες επιδόσεις για τη μείωση των εκπομπών CO2 καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του νέου επενδυτικού της σχεδίου,  κεντρικός άξονας του οποίου είναι η απόσυρση του λιγνιτικού της στόλου μέχρι το 2023 και η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της στον τομέα των ΑΠΕ. Η εταιρεία έχει επίσης ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο αναδιάρθρωσης, τα θετικά αποτελέσματα του οποίου αποτυπώνονται στην τιμή της μετοχής και στην κεφαλαιοποίησή της. Από τα χαμηλά του 1,26 ευρώ τον Απρίλιο του 2019 κινείται σήμερα στα 9 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση αντίστοιχα από τα 292 εκατ. ευρώ άνω των 2 δισ. ευρώ σήμερα. Η πρόοδος στην υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου της εταιρείας και η συνακόλουθη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της ΔΕΗ αναγνωρίστηκε και από τους οίκους αξιολόγησης, με πιο πρόσφατη αυτή της Standard & Poor’s με την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της εταιρείας σε Β από -Β.

Με ισχυρά εχέγγυα πλέον και με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση, η ΔΕΗ είναι έτοιμη να τεστάρει έπειτα από 7 ολόκληρα χρόνια την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο όνομά της. Η διοίκηση της εταιρείας μέσω της επιχειρούμενης νέας έκδοσης φέρεται να προσδοκά κυρίως σε μελλοντικά οφέλη από τη διαπραγμάτευση του ομολόγου στη δευτερογενή αγορά. Από τις λιγοστές μέχρι σήμερα παγκοσμίως εκδόσεις ομολόγων Sustainability-Linked Bond, διαπιστώνεται ότι οι επενδυτές στηρίζουν εταιρικούς τίτλους με μετρήσιμες δεσμεύσεις και στόχους προς την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.
Το ενδιαφέρον της αγοράς, σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, είναι στραμμένο και στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, στον οποίο μη δεσμευτικό ενδιαφέρον έχουν εκφράσει 11 επενδυτικά σχήματα. Περί τα τέλη Μαρτίου η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει τους επενδυτές που θα προκριθούν για την επόμενη φάση, της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή