Η ενεργειακή μετάβαση «ξεκλειδώνει» ξένες αγορές

Η ενεργειακή μετάβαση «ξεκλειδώνει» ξένες αγορές

Ο CEO της Cenergy Holdings Αλέξης Αλεξίου μιλάει στην «Κ»

8' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σωρευμένη εμπειρία δεκαετιών και εφαλτήριο τις δύο εταιρείες του χαρτοφυλακίου της, Hellenic Cables και Σωληνουργεία Κορίνθου, η καθεμιά από τις κορυφαίες διεθνώς στον κλάδο της, η Cenergy Holdings βρίσκεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων στον τομέα της μεταφοράς ενέργειας, του εξηλεκτρισμού και της ενεργειακής μετάβασης. Επενδύοντας διαρκώς σε εξοπλισμό αιχμής, νέες τεχνολογίες, έρευνα και ανάπτυξη (450 εκατ. ευρώ μόνο την τελευταία δεκαετία) αλλά και σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, έχει καταφέρει να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις μεταφοράς ενέργειας και έχει κατακτήσει ηγετική θέση σε σημαντικές αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας. Συμμετέχει σήμερα στο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το Dogger Bank στο Ην. Βασίλειο, έχοντας διασφαλίσει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σύμβαση για καλώδια παγκοσμίως (650 χλμ. υποβρυχίων καλωδίων). Πρόκειται για ένα μόνο από τα πολλά εμβληματικά έργα διεθνούς εμβέλειας που φέρουν την υπογραφή της Cenergy Holdings, η οποία πολύ πρόσφατα επελέγη από την RTE, τον αντίστοιχο «γαλλικό ΑΔΜΗΕ», για έργα αναβάθμισης του δικτύου βάζοντας πόδι στη μεγάλη αγορά της Γαλλίας. Η εταιρεία πρωταγωνιστεί και στην ενεργειακή μετάβαση της εγχώριας αγοράς, συμμετέχοντας σε έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, ενώ παρακολουθεί από κοντά και τις εξελίξεις στο μέτωπο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, της μεταφοράς υδρογόνου και της υπογειοποίησης δικτύων. Για τις προοπτικές της εταιρείας στο νέο τοπίο που διαμορφώνει η ενεργειακή μετάβαση, μιλάει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Holdings, Αλέξης Αλεξίου. Σωλήνες χάλυβα με δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου, δυναμικά καλώδια για πλωτά αιολικά προϊόντα, καλωδιακά συστήματα υψηλής και υπερυψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος για μεταφορά ενέργειας σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ολοκληρωμένα συστήματα εσωτερικής καλωδίωσης χερσαίων και θαλάσσιων ανεμογεννητριών, είναι οι καινοτόμες ολοκληρωμένες λύσεις που αναπτύσσει η Cenergy Holdings,  αναγνωρίζοντας εγκαίρως τις παγκόσμιες τάσεις και ανάγκες που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου. Μιλώντας για τη διαδρομή της εταιρείας, ξεχωρίζει η αναφορά του στο ανθρώπινο δυναμικό. Οι άνθρωποί μας «αποτελούν τον βασικό πυλώνα της εταιρείας και χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε το μέλλον με τόσο αισιόδοξο τρόπο», τονίζει. Η εταιρεία επενδύει συνεχώς σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιστροφή του brain drain. Σήμερα, 350 εξειδικευμένοι επιστήμονες κατέχουν θέση ευθύνης στην εταιρεία, ενώ πάνω από 30 στελέχη επέστρεψαν έπειτα από μια επιτυχημένη πορεία στο εξωτερικό.

– Ποια είναι η θέση της Cenergy Holdings στο νέο τοπίο που διαμορφώνει η μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών ρύπων;

– H δημιουργία της Cenergy Holdings βασίστηκε στη διαπίστωση, πολύ έγκαιρα, ότι η αναγκαία μετάβαση στην οικονομία χαμηλού άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο θα επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε, μεταφέρουμε και καταναλώνουμε την ενέργεια. ΗΠΑ, Ε.Ε., Κίνα, Ην. Βασίλειο έχουν πάρει σημαντικές αποφάσεις για μετάβαση σε οικονομίες μηδενικού άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα. Το όραμά μας για τη Cenergy Holdings είναι η κατάκτηση μιας θέσης στο νέο τοπίο της αγοράς μεταφοράς ενέργειας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Εφαλτήριο για αυτό είναι οι δύο εταιρείες που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της, η Hellenic Cables και η Σωληνουργεία Κορίνθου, καθεμιά ηγέτις στον κλάδο της με βιομηχανική ιστορία 70 ετών διαρκούς ανάπτυξης και εξέλιξης σε διεθνές επίπεδο. Μέσα από σημαντικές επενδύσεις της τάξης των 450 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, διαθέτουν σήμερα παγκοσμίου κλάσεως υπερσύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις, με δυνατότητες να ανταποκριθούν στα πλέον απαιτητικά έργα.
 
– Hellenic Cables και Σωληνουργεία Κορίνθου, οι δύο εταιρείες της Cenergy Holdings έχουν ήδη κατακτήσει ηγετικές θέσεις στους κλάδους τους. Ποια είναι η πορεία τους σήμερα;

– Με συνεχή ανάπτυξη και εξειδίκευση των ανθρώπων μας διαθέτουμε σήμερα εξαιρετικά έμπειρο, καταρτισμένο και ταλαντούχο δυναμικό σε όλα τα επίπεδα παραγωγής και διοίκησης. Μάλιστα, επενδύουμε και έχουμε επιτύχει την προσέλκυση νέων Ελλήνων επιστημόνων που έχουν σπουδάσει και έχουν εργασθεί στη διεθνή αγορά, συμβάλλοντας έτσι στο brain gain της χώρας μας. Οι εταιρείες μας, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες σχεδιασμού, εγκατάστασης και διαχείρισης έργων διεθνώς, βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων στον τομέα του εξηλεκτρισμού και της μεταφοράς ενέργειας, με δυναμική παρουσία στις αγορές της Ευρώπης, της Β. Αμερικής και της Ασίας. Στον κλάδο των καλωδίων, η Hellenic Cables έχει ήδη μακρά και επιτυχημένη εμπειρία σε θαλάσσια αιολικά πάρκα και υποβρύχιες διασυνδέσεις αλλά και σε υπογειοποιήσεις δικτύων, συμμετέχοντας σε εμβληματικά έργα διεθνούς εμβέλειας. Παράδειγμα, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σύμβαση προμήθειας υποβρυχίων καλωδίων 66 kV για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Dogger Bank στο Ην. Βασίλειο και η δυναμική είσοδος στην αγορά των ΗΠΑ με ένα από τα πρώτα εμπορικής κλίμακας θαλάσσια αιολικά πάρκα στη χώρα, το Mayflower Wind.
 
– Η ελληνική αγορά; Δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης για την εταιρεία σας;

– Με βάση διεθνείς μελέτες, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως όσον αφορά τις διασυνδέσεις, με τη μεγαλύτερη εγχώρια αγορά στον κόσμο. Είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε το ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί με συνέπεια ο ΑΔΜΗΕ, με άξονες αφενός τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας των νησιών μας και την τόνωση της νησιωτικής οικονομίας και αφετέρου τη μείωση του κόστους ενέργειας και του αποτυπώματος άνθρακα ολόκληρης της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση έργων ιστορικής σημασίας όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων ή της Κρήτης, έργων που προβάλλουν τις δυνατότητες της χώρας. Να αναφέρουμε επίσης και τις αναγκαίες επενδύσεις υπογειοποίησης των δικτύων ηλεκτρισμού, που καθίσταται σχεδόν επιβεβλημένη για λόγους ασφάλειας και αξιοπιστίας, σε ένα περιβάλλον ακόμα εντονότερου εξηλεκτρισμού της οικονομίας.
 
– Παρατηρούμε και μια διαρκή επέκταση της εταιρείας στον τομέα των χερσαίων καλωδίων, με πιο πρόσφατη τη συνεργασία με την RTE, τον διαχειριστή της Γαλλίας. Τι προοπτικές ανοίγει για την εταιρεία η γαλλική αγορά;

– Η είσοδός μας στη σημαντική αγορά της Γαλλίας επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη την οποία πολύ μεγάλοι διαχειριστές δικτύων στις ευρωπαϊκές χώρες και αλλού δείχνουν στις παραγωγικές δυνατότητες και στην ποιότητα των υπηρεσιών μας. Η RTE διαχειρίζεται το μεγαλύτερο δίκτυο υψηλής τάσης της Ευρώπης. Αποκτούμε πλέον πρόσβαση σε μια πολύ μεγάλη αγορά αλλά και ένα στρατηγικό πελάτη διεθνούς εμβέλειας. Ακόμη, αποκτούμε πρόσβαση στην αναδυόμενη αγορά θαλάσσιων αιολικών πάρκων της Γαλλίας, με πολύ φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον. Η επιτυχής τοποθέτηση και ανάπτυξή μας σε μία τόσο ανταγωνιστική και απαιτητική αγορά όπως η γαλλική αποτελεί για εμάς μια ακόμα πρόκληση. Στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι ένας από τους κορυφαίους διεθνώς παραγωγούς σωλήνων χάλυβα και κοίλων δοκών για τους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών. Κατά τη διάρκεια του μισού και πλέον αιώνα εμπειρίας μας έχουμε συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρείες ενέργειας σε όλο τον κόσμο (BP, Shell, Chevron, Total, Eni κ.ά.) και σε απαιτητικά έργα όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Karish σε μεγάλο βάθος 1.750 μ. στη ΝΑ Μεσόγειο. Οι σωλήνες χάλυβα που έχουμε κατασκευάσει τα τελευταία 15 χρόνια μπορούν να καλύψουν πάνω από τη μισή περίμετρο της Γης.

Η ενεργειακή μετάβαση «ξεκλειδώνει» ξένες αγορές-1
Οι δύο εταιρείες του χαρτοφυλακίου της Cenergy Holdings είναι οι Hellenic Cables και Σωληνουργεία Κορίνθου.

Mεταφορά υδρογόνου και υπεράκτια αιολική ενέργεια

– Πόσο έτοιμη είναι η εταιρεία για τη στήριξη καινοτόμων τεχνολογιών, όπως αυτές του υδρογόνου και της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα  (CCS);

– Στηρίζουμε την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας σε τομείς που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση, όπως το φυσικό αέριο, που είναι το μεταβατικό καύσιμο, και το πράσινο υδρογόνο, και σχεδιάζουμε την περαιτέρω δραστηριοποίηση με προϊόντα χάλυβα σε δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια.  Επενδύουμε στην καινοτομία με την ανάπτυξη λύσεων για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου (Green hydrogen) και τις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS). Το καθαρό υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί κύριο πυλώνα για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η εταιρεία μας βρίσκεται στην πρωτοπορία του κλάδου για την παροχή λύσεων μεταφοράς υδρογόνου μέσα από υπάρχοντα και νέα δίκτυα αγωγών. Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι τεχνολογικά έτοιμη για τα σχεδιαζόμενα έργα CCS στην Ευρώπη και παγκοσμίως και με εμπειρία σε αγωγούς μεταφοράς CO2 μήκους άνω των 1.000 χλμ. στις ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια.

Η ενεργειακή μετάβαση «ξεκλειδώνει» ξένες αγορές-2

– Ποια είναι σήμερα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Cenergy Holdings στη διεθνή αγορά;

– Αναγνωρίζοντας τις παγκόσμιες τάσεις και ανάγκες που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση, η Cenergy Holdings αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα και ολοκληρωμένες υπηρεσίες για να συμβάλει στη μετάβαση αυτή. Οι παραδοσιακές υποδομές και δίκτυα μεταφοράς θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις και ριζικό ανασχεδιασμό για να ανταποκριθούν στις νέες τάσεις για εξηλεκτρισμό ολόκληρων κλάδων της οικονομίας (βιομηχανία, ηλεκτροκίνηση κ.τ.λ.), καθώς και η αυξημένη διείσδυση παραγωγής από ΑΠΕ, η έλευση νέων τεχνολογιών, όπως η αποθήκευση ενέργειας και η μετάβαση στην οικονομία του υδρογόνου. Αναπτύσσουμε ήδη ολοκληρωμένα προϊόντα και υπηρεσίες, τόσο εσωτερικά όσο και μέσα από διεθνείς συνεργασίες, παρακολουθώντας στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις. Διαθέτουμε, σωλήνες χάλυβα με δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου σε περιεκτικότητα μέχρι και 100% για τη σταδιακή αντικατάσταση του φυσικού αερίου με το υδρογόνο. Επίσης, δυναμικά καλώδια μέσης και υψηλής τάσης για πλωτά αιολικά πάρκα, καλωδιακά συστήματα υψηλής και υπερυψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC) για μεταφορά ενέργειας σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, αλλά και ολοκληρωμένα συστήματα εσωτερικής καλωδίωσης χερσαίων και θαλάσσιων ανεμογεννητριών. Εχουμε μια σωρευμένη εμπειρία δεκαετιών και επενδύουμε συνεχώς ακόμη περισσότερο σε έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, και αυτό μας προσδίδει στρατηγικό πλεονέκτημα για την είσοδο σε νέες αγορές και προϊόντα και την επέκταση των παραγωγικών δραστηριοτήτων μας.
 
– Η συνεργασία με τη Nexans δεν προχώρησε τελικά. Η εταιρεία εξακολουθεί να βλέπει την ανάπτυξή της και μέσω συνεργασιών;

– Οπως έχουμε ήδη τονίσει, δεν είναι ασύνηθες ιδιαίτερα για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε δυναμικούς τομείς, να μελετούν δυνατότητες συνεργασιών. Η Cenergy Holdings, κατά πάγια τακτική, διερευνά και αξιολογεί τέτοιες δυνατότητες για την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν ορισμένες διερευνητικές συζητήσεις με τη Nexans με σκοπό τη σύμπραξη των δραστηριοτήτων καλωδίων των δύο εταιρειών. Ωστόσο, οι εν λόγω συζητήσεις δεν οδήγησαν σε κάποια συμφωνία.  Να τονίσουμε ότι πέρα από τέτοιου είδους συζητήσεις, εμείς ως Cenergy Holdings παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του δικού μας μακροχρόνιου στρατηγικού πλάνου. Αυτό είναι που μας έχει φέρει στη θέση όπου βρισκόμαστε σήμερα και εξακολουθεί να οδηγεί τις αποφάσεις μας.

Η πανδημία

– Πόσο επηρέασε η πανδημία την παραγωγικότητα της εταιρείας;

– Καταφέραμε η πανδημία να μην έχει επίπτωση στην παραγωγή μας. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως άμεση προτεραιότητα την υγεία των εργαζομένων μας και των οικογενειών τους. Η εταιρεία μας έλαβε άμεσα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Μόνο κατά το 2020 η Cenergy Holdings συνολικά έκανε περίπου 10.000 προληπτικά τεστ μοριακού ελέγχου.
 
– Τι μέτρα έχει λάβει η εταιρεία για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της;

– Τα τελευταία χρόνια, εκτός από την ανάπτυξη των προϊόντων και την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση, κάναμε μια σταθερή πορεία βελτίωσης του ενεργειακού μας αποτυπώματος και μείωσης αποτυπώματος άνθρακα των προϊόντων μας, Ενδεικτικά αναφέρω ότι στον κλάδο καλωδίων την τελευταία δεκαετία έχουμε πετύχει ενεργειακή εξοικονόμηση 10% και μείωση συνολικού αποτυπώματος άνθρακα κατά 46%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή