Καταβολή αναδρομικών στους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων

Καταβολή αναδρομικών στους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να πληρωθούν οι κληρονόμοι θανόντων συνταξιούχων που δικαιούνται τις επιστροφές αναδρομικών, όπως όρισε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και αφορούν την περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 (11 μήνες).

Η πληρωμή ύψους 17 εκατ. ευρώ αφορά 25.000 κληρονόμους που υπέβαλαν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν από τον e-ΕΦΚΑ, η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική, καθώς η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή, για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών. Και βάσει του προγραμματισμού, θα ακολουθήσει και νέα πληρωμή στις 12 Απριλίου, όπου θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

Να σημειωθεί ότι τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι: πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών αλλά και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

Ο προγραμματισμός των καταβολών από τον e-ΕΦΚΑ για την εβδομάδα 8-12 Μαρτίου περιλαμβάνει επίσης την πληρωμή 12,1 εκατ. ευρώ σε 690 δικαιούχους για την απονομή εφάπαξ 8.800 ευρώ σε 14 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης, 185.000 ευρώ σε 580 δικαιούχους για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων παροχών υγείας σε ασφαλισμένους καθώς και 300.000 ευρώ σε 140 δικαιούχους για το επίδομα συμπαράστασης του τέως ΤΑΥΤΕΚΩ.

Οι πληρωμές θα συνεχιστούν κατά την τελευταία εβδομάδα του μήνα με τις συντάξεις Απριλίου, με την αρχή να γίνεται την Τετάρτη 24 Μαρτίου, με την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων μισθωτών που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9. Στις 26 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. Τη Δευτέρα 29 Μαρτίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, ενώ στις 30 Μαρτίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Εν τω μεταξύ, ανανεώθηκε η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και ασφαλιστική κάλυψη για πάνω από 6,2 εκατ. πολίτες (άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους), για ένα χρόνο. 

Συγκεκριμένα, από την 1η Μαρτίου, η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώθηκε για 12 μήνες σε 3.301.850 άμεσα ασφαλισμένους και σε 2.917.701 έμμεσα ασφαλισμένους. Επιπλέον, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ, τέθηκε από τα μέσα Φεβρουαρίου σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία «απογραφής και χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσων μελών». Ηδη, πάνω από 3.000 ασφαλισμένοι έχουν αξιοποιήσει τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, προκειμένου να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα στα μέλη των οικογενειών τους (έμμεσα μέλη), χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις κατά τόπους οργανικές μονάδες του e-ΕΦΚΑ.

Τέλος, ειδική πρόνοια έχει ληφθεί για τα μέλη που φοιτούν σε ελληνικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, για τα οποία γίνεται απευθείας διασταύρωση της φοιτητικής ιδιότητάς τους, μέσω του κέντρου διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή