Τουρκία: παραίτηση Ατίλα από το χρηματιστήριο

Τουρκία: παραίτηση Ατίλα από το χρηματιστήριο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο γενικός διευθυντής του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης και πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τουρκικής τράπεζας Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα. Η παραίτησή του, που σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu υπεβλήθη με δική του πρωτοβουλία, έγινε άμεσα δεκτή από το διοικητικό συμβούλιο του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Συμπίπτει, όμως, με την επικείμενη έναρξη μιας δίκης που αναμένεται να είναι θορυβώδης και να επηρεάσει τις σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Ο Χακάν Ατίλα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τον Ιανουάριο του 2018 στις ΗΠΑ ως διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας, καθώς η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Halkbank για παράκαμψη των κυρώσεων κατά του Ιράν. Το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της εν λόγω τράπεζας ανήκει στο τουρκικό δημόσιο.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, τον Ιούλιο του 2019, ο Ατίλα επέστρεψε ως ήρωας στην Τουρκία, όπου διορίστηκε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς επικεφαλής του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Η απόφαση αυτή των τουρκικών αρχών έχει εκληφθεί ευρέως ως ανταμοιβή για την άρνησή του να εμπλέξει την τουρκική κυβέρνηση στη δίκη στις ΗΠΑ.

Η παραίτηση του Ατίλα έρχεται την ώρα κατά την οποία η Αγκυρα προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον μετά την άνοδο στην αμερικανική προεδρία του Τζο Μπάιντεν. Ο λόγος είναι ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επιδείξει λιγότερη ανοχή προς την τουρκική κυβέρνηση σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

Η υπόθεση Halkbank συνεχίζει εξάλλου να ανησυχεί την Αγκυρα, με τους πολιτικούς αναλυτές να πιθανολογούν ότι θα πλήξει την κυβέρνηση Ερντογάν και τους οικονομικούς παράγοντες να προβλέπουν κραδασμούς στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία της Τουρκίας από τυχόν δυσβάστακτο πρόστιμο στη Halkbank. Η τράπεζα κατηγορείται ότι έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα που επέτρεψε στο Ιράν να έχει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ του 2012 και του 2016, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από τις ΗΠΑ.

Η Αγκυρα, η οποία απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, φοβάται τον αποκλεισμό της Halkbank από το διεθνές τραπεζικό σύστημα και την επιβολή υψηλού προστίμου, τα οποία θα υπονόμευαν την ήδη αποδυναμωμένη οικονομία της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία πολλαπλασίασε τις τελευταίες εβδομάδες τις προσπάθειες πάνω σε ένα άλλο θέμα που υποσκάπτει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, την αγορά από την Αγκυρα ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, δηλώνοντας έτοιμη για έναν συμβιβασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή