Πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων μια νορβηγική τράπεζα

Πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων μια νορβηγική τράπεζα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση και τις καλύτερες επιδόσεις στη Γηραιά Ηπειρο έλαβε διεθνώς εύσημα και για την πολιτική της στην ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων στις τάξεις της. Πρόκειται για την ισχυρότερη τράπεζα της Νορβηγίας, την DNB ASA, η οποία είχε την υψηλότερη βαθμολογία στο πλαίσιο της παγκόσμιας έκθεσης για την «Ισότητα 2021» της Equileap, ενός ομίλου μελέτης και αξιολόγησης των δεδομένων για την ισότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Και η μέθοδος για να το επιτύχει αυτό ήταν η στήριξη των γυναικών, όταν αποκτούσαν παιδιά, ώστε να σταδιοδρομήσουν απρόσκοπτα. Την ίδια ώρα στη Γερμανία οι εισηγμένες εταιρείες στον δείκτη DAX της Φρανκφούρτης σπεύδουν να τοποθετήσουν τουλάχιστον μία γυναίκα ως μέλος των διοικητικών τους συμβουλίων, ώστε να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία, που ενισχύει τη γυναικεία συμμετοχή σε υψηλές θέσεις. O DAX έχει χαμηλό ποσοστό γυναικών σε θέσεις ευθύνης της τάξεως του 17% έναντι του σχεδόν 33% στον FTSE 100 και 30% στον S&P 500. Αντιθέτως, στην Κίνα από τις πιο μεγάλες εταιρείες έως τις νεοπαγείς ουδεμία διαφοροποίηση υφίσταται, με αποκλειστικά ανδρικά τα διοικητικά συμβούλιά τους, όπως αναφέρει σχετικά το Bloomberg.

Στοχευμένη πολιτική

Κατά τη Σόστιν Μπρότεν, διευθύνουσα σύμβουλο της DNB ASA, κλειδί της επιτυχίας είναι να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες δεν θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση όταν αποκτήσουν παιδιά – ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να παρασχεθεί επαρκής άδεια μετ’ αποδοχών. «Είναι απολύτως εφικτό να έχουμε παιδιά και μια επιτυχημένη καριέρα ταυτόχρονα», είπε η επικεφαλής της τράπεζας στο Bloomberg. «Ενας σύγχρονος οργανισμός θα πρέπει να καταρτίζει τέτοια προγράμματα, ώστε να μπορεί ο συνδυασμός των δύο πτυχών της ζωής να έρχεται ομαλά και να θεωρείται ελκυστικός». Στην DNB στόχος είναι να κατέχουν οι γυναίκες τουλάχιστον 40% των τεσσάρων βαθμίδων διοίκησης και η κ. Μπρότεν είπε πως «είμαστε σχεδόν εκεί». Συνεπικουρικά στον εταιρικό στόχο λειτουργούν και οι ποσοστώσεις, τις οποίες προβλέπει το νορβηγικό κράτος σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου. Πάντως, ο ιδανικός απώτερος στόχος είναι να μπορέσουν οι διοικήσεις να διακρίνουν την αξία και τα ταλέντα των διαφορετικών ομάδων χωρίς ποσοστώσεις – αλλά μέχρι τότε αυτές είναι αναγκαίες. 

Η θετική επίπτωση των μεικτών διοικήσεων αποτυπώνεται στην απόδοση της μετοχής της τράπεζας, τη μία από τις τρεις καλύτερες μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ομίλων την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, παρά τα σημαντικότατα βήματα της Νορβηγίας, ακόμα χρειάζονται κι άλλα, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Ερνα Σόλμπεργκ. Αν και προβλέπεται ισοδύναμη πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση, αυτά τείνουν να στρέφονται σε σπουδές, οι οποίες τους εξασφαλίζουν θέσεις στον δημόσιο τομέα με χαμηλές αμοιβές. Το ανησυχητικό, τέλος, είναι πως η πανδημία έχει επιδεινώσει την ανισότητα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καμία χώρα δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη της ισότητας των φύλων έως το 2030. Σε έκθεσή της του Νοεμβρίου η Επιτροπή υπολόγισε ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών λόγω της πανδημίας είναι 1,8 φορές υψηλότερο από ό,τι των ανδρών, με αποτέλεσμα 9,1% αύξηση του ποσοστού φτώχειας των γυναικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή