Η έλλειψη μικροτσίπ φρενάρει την ανάκαμψη

Η έλλειψη μικροτσίπ φρενάρει την ανάκαμψη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου για πλήγμα στην παγκόσμια ανάκαμψη κρούουν κυβερνήσεις και πάμπολλοι κλάδοι σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τον φετινό σχεδιασμό τους ή να περικόψουν δραστικά την παραγωγή τους λόγω ενός και μόνον σοβαρότατου προβλήματος: της ελλείψεως ημιαγωγών, οι οποίοι έχουν ζωτικότατη σημασία, όντας απαραίτητοι στα πάντα, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα αυτοκίνητα και τα κλιματιστικά. Και αυτή τη στιγμή δημιουργείται συμφόρηση.

Η ζήτηση είναι τεράστια και η προσφορά περιορισμένη, ειδικά, εάν σκεφθούμε πως το 81% των χυτηρίων κατασκευής ημιαγωγών ελέγχεται μόνον από την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Οι δε ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής των εξαρτημάτων αυτών, γνωστών και ως τσιπ, συνεισφέρουν το σχεδόν 20% της παγκόσμιας παραγωγής, έχοντας απολέσει εδώ και χρόνια την κορυφαία τους κατάταξη. Η δραματική κατάσταση γίνεται εμφανής στο ότι κρατικά στελέχη από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία μετέβησαν στην Ταϊβάν για να ζητήσουν αύξηση των εξαγωγών σε τσιπ, ώστε να αποφευχθεί η διάλυση της οικονομίας.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στη Γηραιά Ηπειρο, στην Ιαπωνία και στην Αμερική έχουν υποχρεωθεί να μειώσουν την παραγωγή τους, οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών είναι σε έλλειψη, ενώ ακόμα και οι παραγωγοί αλουμινίου προειδοποιούν για πιθανή ύφεση. Οι ημιαγωγοί, επίσης γνωστοί ως ολοκληρωμένα κυκλώματα, μπορεί να είναι το μικρότερο αλλά πιο απαιτητικό προϊόν διεθνώς. Αυτός ο συνδυασμός κόστους και δυσκολίας για την κατασκευή τους έχει φέρει την ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση από δύο ασιατικά εργοστάσια, αυτά της ταϊβανέζικης Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (ΤSMC) και της νοτιοκορεατικής Samsung Electronics. Η δε όξυνση των σινοαμερικανικών εντάσεων δεν διευκολύνει την κατάσταση, αλλά την επιδεινώνει, διότι λόγω κυρώσεων διεκόπη η προμήθεια τσιπ σε κινεζικούς ομίλους. Τώρα η επάρκεια σε ημιαγωγούς ανάγεται σε ύψιστη πολιτική προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις από τις Βρυξέλλες μέχρι την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, ώστε να λειτουργούν τα εργοστάσια και να περιφρουρείται η εθνική ασφάλεια.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια θα δαπανηθούν σε πληθώρα τομέων τα επόμενα χρόνια, διότι οι χώρες θα αποδυθούν σε μία κούρσα για την κατασκευή τσιπ με γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις. Ειδικά η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει κεφάλαια άνω των 100 δισ. δολαρίων για τον σκοπό αυτό. Πάντως, φέτος η TSMC θα τοποθετήσει 28 δισ. δολάρια σε κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, καθώς και σε εξοπλισμό. Εν τω μεταξύ, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας προειδοποιεί ότι θα έχει απώλειες εσόδων εξαιτίας των ημιαγωγών ύψους  61 δισ. δολαρίων το τρέχον έτος. Τέλος, όπως επισημαίνει το Bloomberg, η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών μπορεί να αφυπνίσει όλες τις χώρες του κόσμου σχετικά με τη σημασία των προϊόντων αυτών για το μέλλον τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή