«Οξυγόνο» στις επιχειρήσεις για να αντέξουν το lockdown

«Οξυγόνο» στις επιχειρήσεις για να αντέξουν το lockdown

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας της επόμενης περιόδου θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που κορυφώνεται η πίεση, λόγω της συνεχούς παράτασης του lockdown που αυξάνει το κόστος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να εξειδικεύσει στη συνέχεια τα μέτρα, που θα περιλαμβάνουν τον 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, την επιδότηση των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων και τη «Γέφυρα ΙΙ» για την επιδότηση των δανείων επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ, στο οικονομικό επιτελείο αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και ενός 8ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ο 7ος κύκλος, που αναμένεται τον Απρίλιο.

«Θα δούμε», απαντούν στο σχετικό ερώτημα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση, «θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές». Ο 7ος κύκλος προγραμματίζεται να έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, έναντι λιγότερων από 500 εκατ. ευρώ του 6ου κύκλου.

Εν τω μεταξύ, ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος –αν υπολογιστεί και η απώλεια εσόδων– έχει ήδη υπερβεί κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ τα 11,6 δισ. ευρώ, όπου το υπολόγιζε στην πρόσφατη 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά –προσφάτως– και η κυβέρνηση. Ετσι, πλησιάζει ήδη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 13 δισ. ευρώ, ενώ η αρχική εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν για 7,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε ότι το κόστος για μια εβδομάδα παράτασης μετά τις 22 Μαρτίου θα είναι 750 εκατ. ευρώ. Το ήμισυ θα προέλθει από την απώλεια εσόδων και το υπόλοιπο από τις πρόσθετες δαπάνες. Επανέλαβε ότι το μηνιαίο κόστος για το πλήρες lockdown είναι 3 δισ. ευρώ. Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην εκτροχιασθεί ο προϋπολογισμός και να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε. Πρόσθεσε ότι όσο παρατείνεται το lockdown, τόσο δυσκολότερη θα είναι η κάλυψη των αναγκών στο σύνολό τους. «Προσευχόμαστε να λειτουργήσει η οικονομία με ασφάλεια», απάντησε στην ερώτηση αν το οικονομικό επιτελείο προσεύχεται για να ανοίξει γρήγορα η αγορά. Εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την ελπίδα να πέσει στην αγορά ένα μέρος από την αύξηση των αποταμιεύσεων των 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ είναι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ επιχειρήσεων. 

Μικρότερη ύφεση

Το οικονομικό επιτελείο είναι ικανοποιημένο, πάντως, με την πορεία του ΑΕΠ το 2020, έτσι όπως την κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ, με την ύφεση να συγκρατείται στο 8,2%, έναντι πρόβλεψής του για 10,5%. Ενας βασικός λόγος ικανοποίησης είναι η θετική επίδραση που ασκείται στην εικόνα του χρέους, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ενας δεύτερος είναι το carry over στη φετινή χρονιά, το οποίο είναι σημαντικό. Οπως σημειώνουν, η χαμηλότερη από τις προβλέψεις υποχώρηση του ΑΕΠ εξηγεί γιατί τα έσοδα του 2020 ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα. Οπως τονίζουν, το ΑΕΠ του 2020 ήταν περίπου 3 δισ. ευρώ υψηλότερο από το προβλεπόμενο. Ετσι και φέτος αναμένεται τα έσοδα να είναι υψηλότερα κατά 1,1-1,2 δισ. ευρώ, υποστηρίζουν. Αυτό, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατραπούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε επόμενη αναθεώρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή