Ανησυχία για άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Ανησυχία για άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική ανόδου του πληθωρισμού προκαλεί προβληματισμό και στις ΗΠΑ: τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν οι τιμές της βενζίνης, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν άνοδο των τιμών καταναλωτή. Ειδικότερα, οι τιμές της βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 6,4% τον Φεβρουάριο και αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της αύξησης στις τιμές καταναλωτή. Είχε προηγηθεί επίσης άνοδος των τιμών της βενζίνης κατά 7,4% τον Ιανουάριο. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός σημείωσε ελαφρά επιτάχυνση 0,1% μετά δύο τρίμηνα σταθερότητας.

Εκτιμάται πάντως ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ακόμα περιορισμένες λόγω της χαμηλής ζήτησης για μεγάλο φάσμα υπηρεσιών όπως για παράδειγμα για αεροπορικά ταξίδια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση 0,4% τον περασμένο μήνα, ενώ είχε προηγηθεί ενίσχυση 0,3% τον Ιανουάριο. Συνολικά στη διάρκεια των 12 μηνών από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι τον περασμένο μήνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,7%. Κατέγραψε, έτσι, τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 12 μηνών. Αναμένεται πως ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, αν και επικρατεί διχογνωμία μεταξύ οικονομικών αναλυτών ως προς το πώς θα επηρεαστεί από την εμβολιαστική διαδικασία και αν οι εμβολιασμοί θα επιτρέψουν να ανοίξει γρηγορότερα η οικονομία.

Οικονομολόγοι στις ΗΠΑ προειδοποιούν πως η άκρως αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζει η χώρα μπορεί να οδηγήσει σε εκτίναξη του πληθωρισμού. Αναφέρονται ταυτοχρόνως στο πακέτο των 900 δισ. δολαρίων που αποφάσισε το Κογκρέσο στα τέλη του περασμένου έτους αλλά και στο λεγόμενο πακέτο Μπάιντεν, τη δέσμη μέτρων συνολικής αξίας 1,9 τρισ. δολ. που αναμένεται να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο μέσα στην εβδομάδα. Εκτιμούν μάλιστα πως οι δαπάνες αυτές, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Federal Reserve, εγκυμονούν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας, που σημειωτέον βυθίστηκε στην ύφεση ακριβώς πριν από ένα χρόνο. Εν μέσω προσδοκιών για επιτάχυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης μέσα στο επόμενο έτος, σημείωσαν άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Σημαντική μερίδα άλλων οικονομικών αναλυτών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, θεωρεί πως η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων είναι απλώς ένα στάδιο σε μια μεταβατική περίοδο. Στο μεταξύ, όμως, χαίνουσα πληγή της αμερικανικής οικονομίας παραμένει η ανεργία με τουλάχιστον 18 εκατομμύρια Αμερικανούς να εξαρτώνται από τα επιδόματα ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή