Τα βήματα της Ισπανίας προς την κανονικότητα

Τα βήματα της Ισπανίας προς την κανονικότητα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ισπανία φαίνεται πως θα ανακάμψει δυναμικά μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί, κάτι που θα συμβεί και με τις άλλες οικονομίες στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα – εάν φέτος η χώρα χάσει την κρίσιμη τουριστική περίοδο λόγω ανεπαρκούς προόδου στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η ανάπτυξη ίσως αποδεικνυόταν αποκαρδιωτική. Σε μακροπρόθεσμη θεώρηση διακρίνουμε πως είναι πιθανόν ο ρυθμός ανάπτυξης της Ισπανίας να επιταχυνθεί, εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση εκμεταλλευθεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να παροτρύνει τη χώρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ευνοϊκές για την ανάπτυξη. Τώρα, το εάν ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός το αποδεχθεί, παραμένει ένα ερώτημα. Εν τω μεταξύ, η πανδημία υποχωρεί και πάλι μετά τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων τον Ιανουάριο. Από τις 9 Μαρτίου, ο κυλιόμενος μέσος όρος των επτά ημερών μειώθηκε κάτω από 8.000 καταγεγραμμένα κρούσματα την ημέρα μετά μια εκτίναξη άνω των 30.000 νέων περιπτώσεων πριν από ένα μήνα. Οι περιορισμοί καταργούνται σταδιακά κατά τόπους. Στη Μαδρίτη τα μπαρ και τα εστιατόρια άνοιξαν και πάλι και λειτουργούν έως τις 11.00 μ.μ και σε Καστίλλη και Λεόν, τη μεγαλύτερη αυτόνομη περιφέρεια της χώρας, ο εγκλεισμός χαλάρωσε σε κάποιες επαρχίες.

Με την αναμενόμενη επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμών και λόγω της άνοιξης το μέλλον προαλείφεται ευοίωνο για την ισπανική οικονομία. Επειτα από πτώση 11% πέρυσι, προβλέπουμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα φθάσει το 6,2% φέτος εν συγκρίσει με την επίσημη εκτίμηση της ισπανικής κυβέρνησης για 7,2%. Προβλέπουμε την ανεργία εφέτος να διαμορφωθεί στο 16,5% κατά μέσον όρο και στο 15,5% το 2022, ενώ τον Ιανουάριο είχε φθάσει στο 16%, σύμφωνα με τη Eurostat. Εντοπίζουμε δύο μεγάλους κινδύνους, που θα λειτουργούσαν ως τροχοπέδη και είναι οι εξής: οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού που δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα και/ή το μεγαλύτερο ιικό φορτίο που φανερώνει αυξημένο ποσοστό νέων λοιμώξεων. Η μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου αντιστοιχεί στο άνω του 50% των κρουσμάτων από το 25% στα μέσα Φεβρουαρίου και μάλιστα φτάνει έως και το 90% σε ορισμένες περιοχές (όπως είναι η βόρεια περιοχή της Αστούριας). Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι στιγμής, η αποτελεσματικότητα διαφέρει από εμβόλιο σε εμβόλιο και από τη μία μετάλλαξη στην άλλη. Εάν βαίνουν μειούμενα τα κρούσματα και επισπευσθεί ο εμβολιασμός έως τον Ιούνιο, η θερινή τουριστική περίοδος θα μπορούσε να σωθεί. Αλλά εάν το άνοιγμα των θερέτρων καθυστερήσει και μετατεθεί προς το τέλος του καλοκαιριού, η οικονομία μπορεί να δοκιμαστεί σοβαρά. Ο τουρισμός, άλλωστε, συνεισφέρει το 12,4% στο ΑΕΠ της χώρας και αντιπροσωπεύει το 12,9% όλων των θέσεων εργασίας.

* Ο κ. Christofer Dembik είναι οικονομολόγος της Berenberg Βank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή