Πώς και πόσο θα επιδοτηθούν οι δόσεις επιχειρηματικών δανείων

Πώς και πόσο θα επιδοτηθούν οι δόσεις επιχειρηματικών δανείων

πώς-και-πόσο-θα-επιδοτηθούν-οι-δόσεις-ε-561293197

Από 600 έως και 50.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό εργαζομένων που απασχολεί, θα φτάνει η επιδότηση της δόσης του επιχειρηματικού δανείου στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα II», που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών – επιτηδευματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία, δηλαδή έχουν υποστεί μείωση κύκλου εργασιών κατά 20% το 2020 σε σχέση με το 2019.  

Η επιδότηση, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα ισχύσει για 8 μήνες και θα δοθεί ανεξάρτητα από το ύψος των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες. Θα προβλέπονται ωστόσο κριτήρια και «κόφτες», μεταξύ των οποίων το ύψος των καταθέσεων που η επιχείρηση διατηρεί στις εμπορικές τράπεζες, τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που έχει στην κατοχή της και το ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει.

Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν τόσο οι επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και αυτές που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση ή δάνεια τα οποία έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, αλλά η επιδότηση θα είναι υψηλότερη για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:

• Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια, η επιδότηση θα διαμορφώνεται στο 90% της μηνιαίας δόσης για το α΄ τρίμηνο, στο 80% για το β΄ τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες. 

• Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η επιδότηση θα ξεκινάει από το 80% της μηνιαίας δόσης για το α΄ τρίμηνο, θα μειώνεται στο 70% για το β΄ τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Ετσι, μια ατομική επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να μην απασχολεί προσωπικό, να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ, οι καταθέσεις που διατηρεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ, τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα –όπως μετοχές και ομόλογα– που έχει στην κατοχή του να είναι αξίας έως 40.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία –μη υποθηκευμένη– που διαθέτει να μην υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ.

Μια πολύ μικρή επιχείρηση θα πρέπει να απασχολεί έως 10 άτομα προσωπικό, να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις που διατηρεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να είναι έως 1 εκατ. ευρώ, τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα –όπως μετοχές και ομόλογα– που έχει στην κατοχή της να είναι αξίας έως 150.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία που διαθέτει –μη υποθηκευμένη– να μην υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Μια μικρή επιχείρηση θα πρέπει να απασχολεί έως 50 άτομα προσωπικό, να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις που διατηρεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να είναι έως 5 εκατ. ευρώ, τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα –όπως μετοχές και ομόλογα– που έχει στην κατοχή της να είναι αξίας έως 750.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία που διαθέτει –μη υποθηκευμένη– να μην υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Τέλος, μια μεσαία επιχείρηση θα πρέπει να απασχολεί έως 250 άτομα προσωπικό, να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις που διατηρεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να είναι έως 25 εκατ. ευρώ, τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα –όπως μετοχές και ομόλογα– που έχει στην κατοχή της να είναι αξίας έως 3,75 εκατ. ευρώ και η ακίνητη περιουσία που διαθέτει –μη υποθηκευμένη– να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.
Εξειδικεύοντας τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και έγκρισης της επιδότησης, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών Φώτης Κουρμούσης εξήγησε ότι «η διαδικασία θα είναι πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά» και θα υλοποιείται σε 5 βήματα. 

1. Η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου. 

2. Θα γίνεται ο έλεγχος επιλεξιμότητας με διασταυρώσεις στοιχείων, έτσι ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη. Στο στάδιο αυτό θα αντλούνται αυτόματα στοιχεία από βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και των τραπεζών ή των διαχειριστών δανείων.

3. Εφόσον βεβαιώνεται η επιλεξιμότητα, θα εγκρίνεται η κρατική επιδότηση ηλεκτρονικά και ο οφειλέτης θα ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα – email.

4. Ο οφειλέτης θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων, με σκοπό να ρυθμίσει το μη εξυπηρετούμενο δάνειο. 

5. Θα καταβάλλεται στον οφειλέτη η κρατική επιδότηση.

Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινάει ένα μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης. Η καταβολή της 1ης δόσης θα διενεργηθεί στις 31 Μαΐου και θα αφορά αναδρομικά και στη δόση δανείου του Απριλίου.

Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει το δάνειό του, το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου, και εν συνεχεία θα γίνει η καταβολή της επιδότησης, η οποία ξεκινάει ένα μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου.

Θετική η στήριξη, αλλά καλύτερα να ανοίξει η αγορά

Πώς και πόσο θα επιδοτηθούν οι δόσεις επιχειρηματικών δανείων-1
Το «κούρεμα» των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (φωτ. ΑΠΕ).

Ικανοποιημένος από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση δηλώνει ο επιχειρηματικός κόσμος, τονίζει όμως ότι αφενός δεν επαρκούν και αφετέρου ότι αυτό που προέχει είναι η επαναλειτουργία της αγοράς το ταχύτερο δυνατόν.

«Η επέκταση και η ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στην οικονομία και στην αγορά η πανδημία του κορωνοϊού, χωρίς καμία αμφιβολία θα προσφέρει σημαντικές ανάσες σε επιχειρήσεις και εργαζομένους», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος. «Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν αυτά τα μέτρα μπορούν να δώσουν οριστικές λύσεις στην καταρρέουσα οικονομία και αγορά. Ως επιμελητηριακή κοινότητα δεν θα σταματήσουμε να τονίζουμε ότι, πέραν αυτών των θετικών μέτρων, θα πρέπει να υπάρξει και μια συντονισμένη δράση για το “κούρεμα” των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας, ενώ καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της σε ό,τι αφορά το πότε και το πώς θα επαναλειτουργήσει η αγορά, ώστε να επέλθει και πάλι η ομαλότητα», πρόσθεσε.

«Κάθε νέα ενίσχυση ή βελτίωση στο υφιστάμενο πλαίσιο μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτη από τον εμπορικό κόσμο. Κανένα μέτρο όμως δεν μπορεί να αποκαταστήσει τον χαμένο τζίρο για τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γ. Καρανίκας. «Κάθε μέρα που περνάει με κλειστή την αγορά οι επιχειρήσεις και η οικονομία “αιμορραγούν”, το χρέος της πανδημίας διογκώνεται και η “τρύπα” στα δημόσια έσοδα μεγαλώνει. Χρειαζόμαστε τώρα διαφορετικές λύσεις για να έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Η σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μη χαθεί και η πασχαλινή εορταστική περίοδος», πρόσθεσε. Ο ίδιος πρότεινε, μάλιστα, την επανέναρξη άμεσα της λειτουργίας έστω των πολύ μικρών και μικρών εμπορικών επιχειρήσεων.

Για απώλεια από την αγορά που προσεγγίζει τα 7 δισ. ευρώ λόγω της κλειστής εστίασης και του λιανεμπορίου την περίοδο των Χριστουγέννων και των χειμερινών εκπτώσεων έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Ι. Χατζηθεοδοσίου. Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα, αλλά υποστήριξε ότι δεν επαρκούν. «Μοναδική ρεαλιστική λύση μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται, είναι το “κούρεμα” οφειλών σε συνδυασμό με ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή του υπολοίπου και θεωρώ ότι έφτασε η στιγμή να το εξετάσει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση. Και βέβαια να δώσει επιτέλους το πράσινο φως για την επανεκκίνηση –με τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων– της οικονομικής δραστηριότητας. Οσο καθυστερούμε, τόσο σε μεγαλύτερο τέλμα βυθιζόμαστε επιχειρήσεις και επαγγελματίες και μαζί με εμάς η οικονομία. Και ενισχύεται ο φόβος ότι μετά την πανδημία η εκτίμησή μας για περίπου 200.000 “λουκέτα” θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή