Μεγάλο ενδιαφέρον για το ομόλογο της ΔΕΗ

Μεγάλο ενδιαφέρον για το ομόλογο της ΔΕΗ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλή ανταπόκριση έδειξαν οι επενδυτές, προεξαρχόντων των θεσμικών του εξωτερικού που κάλυψαν το 60%-70% της έκδοσης, στην πρώτη μετά επτά χρόνια έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές. Η έκδοση του ομολόγου με ρήτρα αειφορίας (Sustainability-Linked Bond) και διάρκεια 5 ετών υπερκαλύφθηκε κατά έξι φορές, κατατέθηκαν δηλαδή προσφορές άνω των 3 δισ. ευρώ, εξέλιξη που ώθησε τη ΔΕΗ να αντλήσει 650 εκατ. ευρώ έναντι των 500 εκατ. ευρώ που στόχευε αρχικά. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε χθες στις πέντε το απόγευμα, με το επιτόκιο να έχει διαμορφωθεί στο 3,875%.

Τα έσοδα από την έκδοση, όπως έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ, θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς. 

Συγκεκριμένα, και με βάση τον αρχικό προγραμματισμό για άντληση 500 εκατ. ευρώ, τα 300 εκατ. θα κατευθυνθούν στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, εκ των οποίων τα 200 εκατ. στην εξόφληση δανείου που ωριμάζει τον Απρίλιο του 2022 και 100 εκατ. στη μερική αποπληρωμή κοινοπρακτικού δανείου που ωριμάζει το 2023. Ποσό 183 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, προορίζεται για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και τα υπόλοιπα 17 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την πληρωμή εξόδων και προμηθειών που σχετίζονται με την ομολογιακή έκδοση.

Ο στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ να προσελκύσει κεφάλαια μακροπρόθεσμης τοποθέτησης επιβεβαιώθηκε πλήρως, καθώς διαπιστώθηκε ότι θεσμικά χαρτοφυλάκια αυτής της κατηγορίας κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την έκδοση του ομολόγου με ρήτρα αειφορίας η ΔΕΗ εγκαινίασε μια νέα αγορά ομολόγων, αφού είναι το πρώτο αυτής της κατηγορίας που εκδίδεται στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ μέσω της ρήτρας αειφορίας έχει αναλάβει δέσμευση για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 40% έως το 2022, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Η ΔΕΗ θα ενημερώνει τους επενδυτές για την πρόοδο του στόχου της μέσω των ετήσιων οικονομικών της καταστάσεων και στην περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν, το επιτόκιο θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης. 

Η ΔΕΗ στηρίζει τη δέσμευσή της για μείωση των εκπομπών CO2 στην υλοποίηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 και την παράλληλη υλοποίηση της στρατηγικής της για μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά των ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ, αν και βρίσκεται στην πρώτη φάση του μετασχηματισμού της, κατάφερε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να στρώσει το έδαφος για χρηματοδότηση με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους μελλοντικά, καθώς θα κλιμακώνει το σχέδιο μετασχηματισμού σε μια πράσινη κερδοφόρο εταιρεία. 

Η πρόοδος στην υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου της εταιρείας και η συνακόλουθη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της ΔΕΗ αναγνωρίστηκαν και από τους οίκους αξιολόγησης, με πιο πρόσφατη αυτή της Stansdard & Poor’s με την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της εταιρείας σε Β από -Β. 

Το ενδιαφέρον της αγοράς, σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, είναι στραμμένο και στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, στον οποίο μη δεσμευτικό ενδιαφέρον έχουν εκφράσει 11 επενδυτικά σχήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή