Αύξηση ΑΕΠ κατά 3% περιμένει η Ελβετία το 2021

Αύξηση ΑΕΠ κατά 3% περιμένει η Ελβετία το 2021

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eυοίωνες είναι οι προβλέψεις που κάνει η κυβέρνηση της Ελβετίας για την πορεία της οικονομίας κατά τη φετινή χρονιά. Οπως αναφέρει το Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμά του, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί τους μήνες που θα ακολουθήσουν καθώς οι εμβολιασμοί συνεχίζονται αλλά και οι περιορισμοί που έχουν τεθεί για τη συγκράτηση της πανδημίας έχουν αρχίσει να αίρονται. Ετσι, όπως ανέφερε χθες η γενική γραμματεία υπεύθυνη για οικονομικά θέματα (SECO), το ελβετικό ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί κατά 3% φέτος, πρόβλεψη που ευθυγραμμίζεται με τις πρώτες εκτιμήσεις που είχε κάνει για την πορεία της οικονομίας. Παράλληλα, όπως διαφαίνεται σε σχετικό γράφημα που παραθέτει και το Bloomberg, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,3%, ενώ ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στα επίπεδα του 0,4%. Ακόμη πιο ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2022, οπότε η ανάπτυξη τοποθετείται στα επίπεδα του 3,3%, με την ανεργία να περιορίζεται στο 3% και τον πληθωρισμό να κινείται στα επίπεδα του 2021.

«Πολλές από τις ευκαιρίες που είχαν οι καταναλωτές και οι οποίες δεν ήταν διαθέσιμες τους χειμερινούς μήνες θα επανεμφανιστούν και θα οδηγήσουν και πάλι σε αύξηση του τζίρου των κλάδων της οικονομίας που επλήγησαν από την πανδημία», επεσήμανε η SECO, τονίζοντας ότι η παραγωγή έως το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει τα επίπεδα στα οποία κινούνταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. «Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξήσει τις εξαγωγές», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της. Ενώ λοιπόν οι επενδυτές εκτιμούν πως η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ θα σημειώσει άνοδο, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πιθανόν να αργήσουν να ανακάμψουν λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην διαδικασία εμβολιασμών.

Οπως αναφέρει το Βloomberg, ορισμένα μέτρα που έχει λάβει η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας όπως τα αρνητικά επιτόκια, έχουν σχεδιαστεί για να υπάρξει έλεγχος του τοπικού νομίσματος. Ο δε αντιπρόεδρος της τράπεζας, Φριτζ Ζούρμπρουεγκ, επεσήμανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Blick νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πως η χαλαρή νομισματική πολιτική παραμένει σημαντική. Παράλληλα, σημαντικό στήριγμα για τις ελβετικές εξαγωγές είναι η ζήτηση από χώρες της Ασίας, γεγονός που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης της χώρας. Yπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής κυβέρνησης μιλώντας για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελβετική οικονομία το 2020, τόνισε ότι ένα μεγάλο μέρος του κλάδου των υπηρεσιών παρέμεινε σε αναστολή την περυσινή χρονιά, ενώ το κόστος από το κλείσιμο της οικονομίας έφθασε στα 81,32 δισ. δολ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή