To σύνολο του ποσοστού της στη ΓΕΚ TΕΡΝΑ πωλεί η Reggeborgh

To σύνολο του ποσοστού της στη ΓΕΚ TΕΡΝΑ πωλεί η Reggeborgh

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη ρευστοποίηση του συνόλου της συμμετοχής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ήτοι 28,181%, προχωρεί εντέλει το ολλανδικό επενδυτικό fund Reggeborgh Invest, σε μια συμφωνία συνολικής αξίας της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των κεφαλαίων αυτών πρόκειται να επανεπενδυθούν στην Ελλάδα και κυρίως στον όμιλο «Ελλάκτωρ». Οπως ανέφεραν χθες πηγές που πρόσκεινται στην ολλανδική εταιρεία, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την παροχή δανείου-γέφυρας προς την «Ελλάκτωρ», προκειμένου να αντιμετωπίσει το έλλειμμα ρευστότητας της θυγατρικής «Ακτωρ» και να ομαλοποιηθεί τόσο η εκτέλεση των έργων όσο και η εν γένει λειτουργία της εταιρείας. Το εν λόγω δάνειο θα επιστραφεί μέσω της διαδικασίας της αύξησης κεφαλαίου, η οποία επίσης βρίσκεται στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού της.

Η οριστική συμφωνία και η διαμόρφωση των επιμέρους λεπτομερειών της συμφωνίας αποεπένδυσης από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φαίνεται πως ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης 10 Μαρτίου κι ενώ οι μέχρι τότε πληροφορίες έκαναν λόγο για διατήρηση μιας έστω μειοψηφικής συμμετοχής των Ολλανδών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η συμφωνία φέρνει πλέον ως «κυρίαρχο» στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τον νυν πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Περιστέρη, ο οποίος πρόκειται να αποκτήσει και το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που ρευστοποιεί η Reggeborgh Invest. Συγκεκριμένα, από το μέχρι σήμερα ποσοστό της τάξεως του 16% που ελέγχει, ο κ. Περιστέρης θα βρεθεί με μετοχές που θα προσεγγίζουν το όριο της καταστατικής πλειοψηφίας του 33%. Ενα επιπλέον ποσοστό της τάξεως του 7% έως 10% αναμένεται να αποκτηθεί από εταιρείες συμφερόντων της κ. Μαριάννας Λάτση. Οσον αφορά το ποσοστό των μετοχών που θα απομείνουν (εκτιμάται σε περίπου 5% ή και λίγο χαμηλότερο), δεν έχει γίνει γνωστό αν θα πωληθεί σε κάποιον τρίτο θεσμικό επενδυτή ή μέσω του Χρηματιστηρίου.

Με βάση πηγές εντός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο διοικητικός «ηγέτης» της εισηγμένης υπολογίζεται ότι θα αποκτήσει περίπου το 15%-16% (από το 28,1% που πωλούν οι Ολλανδοί), το οποίο αντιστοιχεί σε μια επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Ο λόγος είναι ότι, βάσει των όρων της συμφωνίας, η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί σε τιμή υψηλότερη από τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Προς επίρρωση των παραπάνω, χθες πέρασε ένα από τα πρώτα «πακέτα» που θα ρευστοποιήσει η Reggeborgh Invest. Πρόκειται για 3,2 εκατ. μετοχές, με την τιμή να διαμορφώνεται σε 10 ευρώ/μετοχή, ήτοι συνολικά 32 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, όταν έγινε αρχικά γνωστή η πρόθεση της ολλανδικής εταιρείας να πωλήσει τη συμμετοχή της στην εισηγμένη, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαπραγματευόταν στα 9,22 ευρώ.

Η ίδια η Reggeborgh Invest επισημοποίησε τις προθέσεις της με μια λιτή ανακοίνωση το πρωί της Πέμπτης. Σε αυτήν ανέφερε ότι «μετά από μια επιτυχημένη και προσοδοφόρα επενδυτική παρουσία στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε αποεπένδυση από την εταιρεία. Η Reggeborgh Invest θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τις λοιπές επενδύσεις της στην Ελλάδα γιατί πιστεύει βαθύτατα στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι το κέρδος της ολλανδικής εταιρείας από την επένδυση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι πολύ σημαντικό, καθώς η τιμή στην οποία αγόρασε τις μετοχές της κυμαινόταν μεταξύ 4,8 και 5,5 ευρώ ανά μετοχή. Ουσιαστικά επένδυσε περίπου 160-170 εκατ. ευρώ, για να πωλήσει εντέλει πέριξ των 300 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλασιάζοντας την αξία της επένδυσής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή