Απειλούνται οι πνεύμονες πρασίνου σε Παλαιό Ψυχικό

Απειλούνται οι πνεύμονες πρασίνου σε Παλαιό Ψυχικό

Τα σχέδια της «Κέκροψ» και οι αντιδράσεις του δήμου και των κατοίκων

απειλούνται-οι-πνεύμονες-πρασίνου-σε-561294664

Σφοδρές αντιδράσεις και μπαράζ προσφυγών προκαλεί η απόπειρα της εταιρείας ακίνητων «Κέκροψ Α.Ε.» να πάρει τον έλεγχο εκτάσεων στο Παλαιό Ψυχικό και να τις οικοδομήσει, παρά την ύπαρξη στοιχείων που δείχνουν ότι αυτές είτε αποτελούν αλσύλλια είτε ιδιοκτησία του Δημοσίου. Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο και επανέρχεται στην επικαιρότητα από καιρού εις καιρόν, αλλά στην τρέχουσα συγκυρία οι προσπάθειες της εταιρείας εντείνονται.

Ωστόσο, εδώ και δεκαετίες σύλλογοι κατοίκων της περιοχής και σύλλογοι περιβαλλοντικής προστασίας όχι μόνον αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική, αλλά επιπλέον έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, έχοντας επιτύχει μεταξύ άλλων έκδοση αποφάσεων που δείχνουν ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για πολλές από τις εκτάσεις που η εταιρεία διεκδικεί και ότι με βάση τη συμφωνία με την οποία προ σχεδόν 100 ετών πολεοδόμησε το Παλαιό Ψυχικό η «Κέκροψ» «χρωστάει στον δήμο 114 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων». 

Μάλιστα, για το τελευταίο αυτό θέμα υπάρχει και παλαιότερη αναγνώρισή του από την ίδια την εταιρεία. Βεβαίως, η «Κέκροψ» έχει προσφύγει κατά αυτών και πολλών άλλων αποφάσεων σε μία από τις δεκάδες νομικές ενέργειες με τις οποίες επιχειρεί να ελέγξει τις επίμαχες εκτάσεις. Τρία βασικά μέτωπα υπάρχουν μεταξύ της εταιρείας και του δήμου, του Δημοσίου και των συλλόγων περιβαλλοντικής προστασίας των κατοίκων. 

Το παλαιό λατομείο

Το πρώτο αφορά την πολύ μεγάλη έκταση του παλαιού λατομείου στο Παλαιό Ψυχικό. Το ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί την ιδιοκτησία αυτής της έκτασης την οποία και πρωτοδίκως κέρδισε, αλλά κατόπιν στο εφετείο ανετράπη η αρχική απόφαση, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να υποβάλει αίτηση αναίρεσης της απόφασης του εφετείου στον Αρειο Πάγο, η οποία συζητήθηκε το περασμένο φθινόπωρο και αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης οσονούπω. Ακόμα όμως και αν το Δημόσιο δεν κερδίσει τελικά την υπόθεση, η συγκεκριμένη έκταση που υπερβαίνει τα 290 στρέμματα έχει κριθεί στη συντριπτική της πλειοψηφία από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναδασωτέα. Η «Κέκροψ» ισχυρίζεται ότι ακόμα και ως αναδασωτέα έκταση υπάρχουν έννομα εργαλεία και σημεία ώστε να μπορέσει να χτίσει περί τα 10 οικήματα. 

Τα τρία οικόπεδα

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τρία οικόπεδα που ο δήμος χαρακτηρίζει αλσύλλια και η «Κέκροψ» ιδιοκτησία της. 

Τα οικόπεδα αυτά παρέμεναν αναξιοποίητα επί δεκαετίες και ο Δήμος Παλαιού Ψυχικού τα δέσμευσε τη δεκαετία του 1980 προς απαλλοτρίωση και τα έκανε χώρους πρασίνου με παγκάκια, που αποτελούν σήμερα γνωστά αλσύλλια στους κατοίκους του προαστίου και όχι μόνον. 

Η «Κέκροψ» αντιτάσσει πως μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί αποζημίωση από τον δήμο για την απαλλοτρίωση αυτή. Εχει έτσι ξεκινήσει διαδικασίες για την αποδέσμευσή τους. 

Σκοπός της είναι να μετατραπούν και αυτά σε κατοικίες, κάτι που προκαλεί σφοδρότατες αντιδράσεις από το σύνολο των συλλόγων της περιοχής και βέβαια από τον δήμο. 

Ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης, ερωτηθείς σχετικά από την «Κ», δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για τη στάση που θα κρατήσει ο δήμος. Υπογραμμίζει πως «η καρδιά, η προτεραιότητα και το μέλλον του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού είναι η διαφύλαξη του πρασίνου του. Ολες οι προσπάθειές μας, η στρατηγική μας, αλλά και η απαίτηση των δημοτών μας, στρέφονται γύρω και έχουν ως κεντρικό άξονα αυτήν την απαρέγκλιτη αρχή». Υπογραμμίζει δε πως «είναι καθοριστικής σημασίας να παραμείνουν τα ελάχιστα πράσινα σημεία που έχουν απομείνει και δη όταν έχουν τον χαρακτήρα του αλσυλλίου όλα αυτά τα χρόνια». «H Δημοτική Αρχή στέκεται δίπλα στην επιθυμία των κατοίκων να παραμείνει ανέγγιχτο το πράσινό μας και εργαζόμαστε εντατικά, με τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος, για να διατηρήσουμε το μικρό αυτό κομμάτι της αττικής γης ως πνεύμονα πρασίνου για την ευζωία, τη διατήρηση της ποιότητας ζωής και το καθαρότερο περιβάλλον των παιδιών μας», συμπληρώνει. 

Ενα τρίτο μέτωπο της «Κέκροψ» είναι αυτό της παλαιάς αγοράς του Παλαιού Ψυχικού. Το κτίριο αποκαταστάθηκε το 2017 από την «Κέκροψ», παρά τις προσφυγές του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού για την ακύρωση των εγκρίσεων και των οικοδομικών αδειών που είχε εξασφαλίσει η εταιρεία. 

Ωστόσο, σήμερα το ζήτημα έχει αλλάξει φύση, καθώς η εταιρεία επιχειρεί να εξασφαλίσει άδειες χρήσης για καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα, κάτι για το οποίο όχι μόνο δεν συναινεί ο δήμος, αλλά προκαλεί και νέες αντιδράσεις κατοίκων και συλλόγων, καθώς εκτιμάται πως θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά την περιοχή και κυρίως θα αλλοτριώσει πλήρως τον χαρακτήρα αμιγούς κατοικίας του προαστίου. Επιπλέον, η ψιλή κυριότητα του ακινήτου της Παλαιάς Αγοράς ανήκει στον δήμο, αλλά η επικαρπία στην «Κέκροψ». Οπως όμως όλες οι επικαρπίες, έτσι και αυτή λήγει με τον «θάνατο». 

Το κατά πόσον ο θάνατος για την εταιρεία ορίζεται στα 100 χρόνια, που είναι η διάρκεια της εταιρείας, δηλαδή το 2023, ή σε μόλις δύο χρόνια από σήμερα, ή μπορεί να επεκταθεί με παράταση της διάρκειας της εταιρείας, παραμένει επίσης ένα σύνθετο νομικό ζήτημα που θα ανακύψει οσονούπω.

Τι υποστηρίζει η εταιρεία

Ανεξάρτητα με την επικείμενη απόφαση του Αρείου Πάγου και τις άλλες νομικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, το σίγουρο είναι πως οι αντιδράσεις των κατοίκων αλλά και του δήμου και στα τρία μέτωπα θα επιμείνουν. Οπως μάλιστα σημειώνουν οι ψυχραιμότεροι εξ όσων παρακολουθούν την υπόθεση διαχρονικά, σπανίως εταιρεία έχει καταφέρει να βάλει απέναντί της τόσους πολλούς διαφορετικούς φορείς, σύσσωμη σχεδόν την τοπική κοινωνία, αλλά και το ίδιο το Δημόσιο. Από την πλευρά της η «Κέκροψ Α.Ε.», διά του διευθύνοντος συμβούλου της Πέτρου Σουρέτη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ» σημειώνει πως «με πρωτοβουλίες «Κέκροψ Α.Ε.» το 1923 έγιναν τα πρώτα διαγράμματα ρυμοτομίας και τα σχέδια πολεοδόμησης του Ψυχικού από τον αρχιτέκτονα Αλ. Νικολούδη, που οδήγησαν στην αστική ανάπτυξη της περιοχής με τη σημερινή της μορφή στα πρότυπα του εξωτερικού. Διαχρονικά, λοιπόν, το ενδιαφέρον της “Κέκροψ” εστιάζεται στην ποιοτική ανάπτυξη της περιοχής.

Εχουμε δηλώσει πολλές φορές την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε σε αυτήν την κατεύθυνση με τις τοπικές αρχές και να τις συνδράμουμε στο έργο τους. Ομως ο δήμος ουδέποτε ανταποκρίθηκε ούτε αντέτεινε μια βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης για την περιοχή». Η «Κέκροψ» δραστηριοποιείται στον χώρο των ακινήτων από την ίδρυσή της, το 1923. Σήμερα, έπειτα από συναλλαγές που έγιναν περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η εταιρεία, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο από τη δεκαετία του ’60, έχει ως βασικούς μετόχους τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (37,222%), την Ιντρακόμ Συμμετοχών (34,315%) και την Alpha Bank Α.Ε. (6,688%), ενώ το υπόλοιπο 21% βρίσκεται στα χέρια μικρομετόχων. Η ιστορία της ξεκινάει το 1923. Τότε οι ιδρυτές της συνεισέφεραν κτήματα ιδιοκτησίας τους, τα οποία λίγα χρόνια αργότερα, μετά και την πολεοδόμησή τους, αποτέλεσαν την έκταση όπου οικοδομήθηκε ο συνοικισμός του Παλαιού Ψυχικού. Το Ψυχικό ήταν από τις πρώτες περιοχές που κατοικήθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα, λόγω της μικρής απόστασής του. Χτίστηκε πίσω από τα Τουρκοβούνια, σε μια περιοχή που ήταν χώρος άσκησης των αξιωματικών του ιππικού. Και ακόμα και σήμερα διατηρεί, μαζί με τη Φιλοθέη, τους περισσότερους χώρους πρασίνου από οιοδήποτε κοντινό στο κέντρο προάστιο. Κάτι το οποίο είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν με κάθε μέσον οι κάτοικοι, οι σύλλογοι περιβαλλοντικής προστασίας, ο δήμος και το Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή