Νέες ισορροπίες στον κλάδο των κατασκευών

Νέες ισορροπίες στον κλάδο των κατασκευών

Η αιφνίδια κίνηση της Reggeborgh και οι διεργασίες για τη διεκδίκηση νέων έργων ύψους 13 δισ. ευρώ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίοδο έντονων ζυμώσεων φαίνεται πως έχει εισέλθει ο κατασκευαστικός κλάδος, ενόψει των επερχόμενων νέων έργων, της τάξεως των 13 δισ. ευρώ. Η απότομη διεύρυνση της «πίτας» των έργων, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για σημαντική ενίσχυση και των ιδιωτικών έργων (π.χ. Ελληνικό, σύνθετα τουριστικά καταλύματα κτλ.) καθιστά σχεδόν επιβεβλημένη την αναδιάταξη δυνάμεων και την αναζήτηση συνεργασιών μεταξύ των εταιρειών. 

Στόχος είναι η εξασφάλιση των βέλτιστων δυνατών σχημάτων, οικονομικά και τεχνικά, προκειμένου ο κάθε όμιλος να έχει το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος με το μικρότερο δυνατόν ρίσκο. Το γεγονός μάλιστα ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά μια διετία κατά την οποία τα μεγάλα δημόσια έργα έχουν βρεθεί σε τέλμα, καθιστά τις εν λόγω διεργασίες ιδιαίτερα κρίσιμες. Για ορισμένες εταιρείες, η αποτυχία ανάληψης νέων και κυρίως κερδοφόρων έργων ίσως να αποτελέσει και το κύκνειο άσμα τους.
Ρυθμιστής και οδηγός των εξελίξεων, πάντως, φαίνεται πως είναι ένας ξένος όμιλος και συγκεκριμένα η Reggeborgh Invest. Με μια κίνηση που ξάφνιασε πολλούς, αλλά που εκ των υστέρων συγκεντρώνει αρκετά πλεονεκτήματα, η εταιρεία επέλεξε να ρευστοποιήσει το σύνολο της συμμετοχής της στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (28,18%) και να εστιάσει τις προσπάθειές της στον όμιλο «Ελλάκτωρ». 

Κεφαλαιοποιώντας τις μεγάλες υπεραξίες (πλησίον του 100%) που απέκτησε μέσω της εμπλοκής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Reggeborgh εξασφαλίζει πολύτιμη ρευστότητα ύψους 300 εκατ. ευρώ (τόσο έχει αποτιμηθεί το σχετικό ποσοστό, με βάση την τιμή που έχει συμφωνηθεί), η οποία πρόκειται να επενδυθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην «Ελλάκτωρ». 
Αντίστοιχα, στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο κ. Γ. Περιστέρης, ο οποίος αναμένεται να ενισχύσει το ποσοστό του από σχεδόν 16% σήμερα σε πάνω από 30%, ανακτά ουσιαστικά τον μετοχικό έλεγχο της εταιρείας, σχεδόν το ίδιο αιφνίδια με το πώς τον απώλεσε, όταν το 2018, ο μέχρι τότε συνεταίρος του κι εκλιπών σήμερα Γ. Κάμπας άρχισε να πουλάει το μερίδιό του στη Reggeborgh Invest.

Η κίνηση αυτή πρόκειται να απελευθερώσει τον ολλανδικό όμιλο, προκειμένου να προχωρήσει με μεγαλύτερη ένταση στην αναδιάρθρωση της «Ελλάκτωρ», ενδεχομένως και μέσω νέων διοικητικών αλλαγών. Πηγές πλησίον των Ολλανδών αφήνουν πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω αλλαγές στη διοίκηση του ομίλου, μόλις ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου και εδραιωθεί ο έλεγχος της Reggeborgh στην καθημερινή λειτουργία της εισηγμένης. Αν κι επί του παρόντος δεν έχει αποφασιστεί κάτι, κρίνεται ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης στον τομέα αυτό και σε προσθήκες νέων προσώπων, ενδεχομένως και από το εξωτερικό. Το βέβαιο είναι ότι η εμπλοκή των Ολλανδών στην καθημερινή λειτουργία της «Ελλάκτωρ» θα είναι πολύ πιο ενεργή.

Στο ερώτημα γιατί η Reggeborgh Invest προτίμησε τελικά να εστιάσει στην «Ελλάκτωρ», η απάντηση που δίνεται αφορά τις τεράστιες υπεραξίες που η ολλανδική πλευρά θεωρεί ότι μπορεί να «ξεκλειδώσει», ιδίως αν υπολογιστεί και το πόσο υποτιμημένη θεωρούν τη μετοχή της εταιρείας, έχοντας αποκτήσει τη συμμετοχή τους αντί μόλις 1,5 ευρώ/μετοχή. 

Επιπλέον, μέσω της πλήρους αποχώρησης από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ολλανδική εταιρεία θα μπορέσει να αποφύγει τυχόν «περιπέτειες» με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθιστώντας παρωχημένη την εν εξελίξει έρευνα για το εν λόγω ζήτημα (και όχι για το σύνολο του κλάδου, όπου η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη). 

Ταυτόχρονα, καταρρίπτεται κι ένα από τα βασικά επιχειρήματα του αντίπαλου «στρατοπέδου» εντός της ίδιας της «Ελλάκτωρ», της Greenhill Investments των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη. Το κατά πόσο θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών μένει να αποδειχθεί. Μεταξύ άλλων, οι τελευταίοι ζητούν τη συμμετοχή τους στις λήψεις των αποφάσεων, με δεδομένο ότι ελέγχουν το 25,5% της «Ελλάκτωρ», αλλά δεν έχουν ούτε μία θέση στο διοικητικό συμβούλιό της.

Πολλά θα ξεκαθαρίσουν τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς τις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί η ημερήσια διάταξη και θα προκηρυχθεί νέα έκτακτη γενική συνέλευση, πιθανώς στις αρχές Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως η Greenhill έχει ζητήσει νέα γεν. συνέλευση, με αίτημα την ανάκληση της σημερινής διοίκησης του κ. Αρ. Ξενόφου, τον διορισμό νέας (με μέλη που θα προταθούν λίγες ημέρες πριν από τη Γ.Σ.) και τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για τις τελευταίες 10 χρήσεις. Η διοίκηση της εταιρείας πρόκειται να εντάξει στην ημερήσια διάταξη και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τη στιγμή πάντως που η Greenhill έχει αναθέσει σε ανεξάρτητο σύμβουλο την ανάλυση της σκοπιμότητας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η εταιρεία καταρτίζει και σχέδιο για την αναδιοργάνωση της «Ελλάκτωρ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή