Πρόοδος στις σχέσεις Δημοσίου – COSCO Shipping

Πρόοδος στις σχέσεις Δημοσίου – COSCO Shipping

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληροφορίες που θέλουν την COSCO Shipping να έχει έρθει σε μία κατ’ αρχήν συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις (που περιλαμβάνουν τόσο το υπόλοιπο 16% του μετοχικού κεφαλαίου που έχει ήδη πληρώσει η COSCO Shipping αλλά δεν έχει ακόμα πάρει εξαιτίας προθεσμιών που σχετίζονται με τις επενδύσεις), οδήγησαν τις προηγούμενες ημέρες την τιμή της μετοχής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς σε σημαντικά κέρδη, με την κεφαλαιοποίηση σε επίπεδα άνω του μισού δισ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να έχουν βρει κοινό τόπο και στο ζήτημα της περαιτέρω επέκτασης των εμπορευματικών δραστηριοτήτων της εισηγμένης. Η COSCO Shipping ως αντάλλαγμα φέρεται να έχει δεχθεί να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στις αξιώσεις της όπως και να αυξήσει την, ευρέως νοούμενη, συνεισφορά της προς την κοινωνία και το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαδικασία «φιλικού διακανονισμού» (ένα στάδιο πριν από τη διαιτησία) ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους όπως προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης. Οι πληροφορίες αυτές φαίνεται ότι στάθηκαν ικανές να προσελκύσουν το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Την ολοκλήρωση της κατασκευής των αιολικών πάρκων Κάστρο-Λυκοβούνι και Αμπέλια-Πλατανάκια συνολικής ισχύος 53,7 MW στην περιοχή Υπάτου Βοιωτίας, καθώς και του Φωτοβολταϊκού Σταθμού Μπιτάκος ισχύος 2,65 MW στη Θήβα Βοιωτίας, ανακοίνωσε η VOLTERRA, μέλος του ομίλου ΑΒΑΞ. Τα έργα συνδέθηκαν στον κοινό υποσταθμό στον Ελαιώνα Θηβών και τέθηκαν σε λειτουργία σταδιακά από τον Δεκέμβριο 2020.  Κατά μέσον όρο θα παράγουν ετησίως περίπου 120.000 MWh καθαρής ενέργειας ικανής να καλύπτει τις ανάγκες 30.000 νοικοκυριών, ενώ θα εξοικονομούνται 72.000 τόνοι CO2 ετησίως. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων της VOLTERRA ανέρχεται στα 300 MW, ενώ εντός του 2021 θα ξεκινήσει η κατασκευή δύο εξ αυτών στη Δυτική Μακεδονία συνολικής ισχύος 36 MW.

Κόντρα Δήμου Βουλιαγμένης – Εκκλησίας

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και η Εκκλησία της Ελλάδος λόγω του πωλητηρίου που έχει αναρτήσει η τελευταία σε 40 περίπου ακίνητα στην περιοχή ευθύνης του πρώτου. Ο Γ.  Κωνσταντέλλος με επίσημη ανακοίνωσή του μιλά για «κυνικές προθέσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας» και «απόπειρα τσιμεντοποίησης των ελεύθερων πράσινων εκτάσεων της Βουλιαγμένης», ενώ ισχυρίζεται πως οι προκηρύξεις της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, μέσω των οποίων κοινοποιείται πρόσκληση ενδιαφέροντος αξιοποίησης ή αγοράς εκκλησιαστικών ακινήτων, «έχουν σειρά λαθών και ανακριβειών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συντάχθηκαν τουλάχιστον πρόχειρα και επιπόλαια». Αμφισβητεί δε ευθέως την κυριότητα της Εκκλησίας σε πολλά από τα επίμαχα ακίνητα.

Πράσινο φως για τα Αστέρια Γλυφάδας

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) η αρχιτεκτονική μελέτη για την επένδυση της Grivalia Hospitality στα Αστέρια Γλυφάδας, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ σε έκταση 27 στρεμμάτων, που όταν λειτουργήσει θα περιλαμβάνει 115 δωμάτια, 12 σουίτες και 14 ανεξάρτητες κατοικίες, 2 εστιατόρια, κέντρο SPA, εκθεσιακούς και κοινόχρηστους χώρους. Φορέας της επένδυσης είναι η «Ναυσικά Α.Ε.» στην οποία διατηρεί το 20% η προηγούμενη ιδιοκτησία (οικογένεια Παπαθεοχάρη) ενώ το έργο για το πεντάστερο τουριστικό συγκρότημα εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο. Η «Ναυσικά Α.Ε.» έχει μακροχρόνια μίσθωση της έκτασης των Αστεριών (2081) με την ιδιοκτήτρια της έκτασης ΕΤΑΔ. Η Grivalia αγόρασε το 2017 το 80% της «Ναυσικά Α.Ε.». Τη διαχείριση του  συγκροτήματος θα αναλάβει η One & Only (όμιλος Kerzner). Η συνολική κάλυψη κτιρίων θα είναι μικρότερη από το 1% της έκτασης, λιγότερο από 28.000 τετραγωνικά εκ των οποίων οι 20.000 αφορούν ήδη υφιστάμενα κτίρια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή