Παγκόσμιο ρεκόρ καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο

Παγκόσμιο ρεκόρ καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να μην κινείται σε ιστορικά υψηλά όπως η Wall Street ή σε υψηλά 13 ετών όπως ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600, και μπορεί να χτυπήθηκε περισσότερο από την πανδημία λόγω του βάρους του τουρισμού στην οικονομία, ωστόσο έχει καταφέρει να καταγράφει αυτή τη στιγμή ένα άλλο… παγκόσμιο ρεκόρ: αποτελεί τον δείκτη με το ισχυρότερο ριμπάουντ το τελευταίο 12μηνο.

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στις 16 Μαρτίου του 2020, ο Γενικός Δείκτης είχε βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από την κορύφωση της κρίσης χρέους το 2012 και στις 484 μονάδες, έχοντας καταγράψει μέσα σε μόλις δύο μήνες «βουτιά» της τάξης του 50%. Σήμερα, κινείται πλέον σε υψηλά 13 μηνών έχοντας ανακάμψει από αυτά τα χαμηλά 52 εβδομάδων κατά ένα εντυπωσιακό 76%. Δεύτερος σε αποδόσεις 12μήνου έρχεται ο δείκτης Nikkei 225 με κέρδη 70,5% και ακολουθούν ο Nasdaq στο +69,2%, ο τουρκικός BIST στο 62,9%, ο ΑΤΧ της Βιέννης στο +57,9%, ο γερμανικός DAX στο +57,1%, ο ΑΕΧ στο Αμστερνταμ με κέρδη 56,5%, ο ρωσικός RTSI στο +53,3%, ο ιταλικός FTSE MIB στο +51,2% και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει ο ινδικός BSE Sensex με κέρδη 49%. Παρά τα ιστορικά υψηλά, το ριμπάουντ στους δείκτες της Wall Street, Dow Jones και S&P 500, αυτούς τους τελευταίους 12 μήνες κινείται στο 45,5% και 41,5% αντίστοιχα.

Η ελληνική πρωτιά αποδεικνύει ότι το αρχικό «σφυροκόπημα» που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας σβήστηκε γρήγορα λόγω της ενίσχυσης των προσδοκιών για τον τουρισμό και την ανάκαμψη της οικονομίας που έφεραν τα εμβόλια, ωστόσο έχει και βάση στο γεγονός ότι το Χ.Α. αποτελεί μια ευάλωτη αγορά λόγω της ρηχότητάς της, που σημαίνει ότι είναι «ευαίσθητη» σε έντονες και απότομες διακυμάνσεις. Σε κάθε περίπτωση, γεγονός παραμένει ότι η ελληνική αγορά έχει καταφέρει, χάρη στο ράλι του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου που προκάλεσε το trade των εμβολίων, καθώς και στην ανοδική ορμή που έφερε ο τρέχων μήνας μετά ένα μικρό διάλειμμα στασιμότητας στις αρχές του 2021, να επιστρέψει στα επίπεδα όπου βρισκόταν ακριβώς πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ έχει αρχίσει και στρώνεται το έδαφος για νέες υπεραποδόσεις, εάν και εφόσον το επιστρέψουν οι διεθνείς συνθήκες, καθώς και η πορεία των εμβολιασμών.

Διεθνείς οίκοι όπως η HSBC, η Jefferies και η Morgan Stanley έχουν τονίσει στις πρόσφατες εκθέσεις τους πως οι ελληνικές μετοχές αναμένεται να αποτελέσουν νικητές του trade της ανάκαμψης του τουρισμού που θα φέρουν οι εμβολιασμοί. 

Οι εταιρικές συμφωνίες, οι εκδόσεις ομολόγων και τα οικονομικά αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου του 2020 των εισηγμένων που συνεχίζονται, αναμένεται να ωθήσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον των επενδυτών στο Χ.Α. βραχυπρόθεσμα, όπως υποστηρίζουν εγχώριοι αναλυτές. Σημαντικό καταλύτη αποτελεί και το γεγονός ότι η οικονομία απέφυγε το χειρότερο σενάριο της διψήφιας ύφεσης το 2020. Παράλληλα, πέραν του βραχυπρόθεσμου διαστήματος, παράγοντες όπως α) η ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, β) η υψηλότερη από την αναμενόμενη κινητικότητα στον κλάδο του τουρισμού, γ) η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., δ) η περαιτέρω πρόοδος των ελληνικών τραπεζών στη συνεχιζόμενη μάχη τους ενάντια στα NPEs, καθώς και ε) η επιστροφή των μετοχών των ελληνικών τραπεζών στον δείκτη MSCI Standard Greece πρόκειται να δώσουν νέα ώθηση στην ελληνική αγορά.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή