Στα 100 εκατ. φθάνει το κόστος για τη στήριξη της «Ακτωρ»

Στα 100 εκατ. φθάνει το κόστος για τη στήριξη της «Ακτωρ»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χέρι βαθιά στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν οι μέτοχοι του ομίλου «Ελλάκτωρ» προκειμένου να διασώσουν την «Ακτωρ», θυγατρική στον τομέα των κατασκευών. Με βάση την πρόταση που θα κληθούν να εγκρίνουν οι μέτοχοι της προσεχούς έκτακτης γενικής συνέλευσης της 2ας Απριλίου, στόχος είναι η αύξηση κεφαλαίου να φθάσει τα 120,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ θα αφορούν την παροχή χρηματοδοτικής «ένεσης» στην «Ακτωρ». Πρόκειται για μέγεθος υπερδιπλάσιο εκείνου που προέβλεπε η πρόταση της προηγούμενης διοίκησης Καλλιτσάντση τον Ιανουάριο, βάσει της οποίας τα κεφάλαια που θα κατευθύνονταν στην «Ακτωρ» δεν θα ξεπερνούσαν τα 40 εκατ. ευρώ.

Από τα 100 εκατ. ευρώ, τα 45 εκατ. ευρώ θα αφορούν την κάλυψη ζημιών από τα φωτοβολταϊκά έργα στην Αυστραλία, ενώ τα υπόλοιπα 55 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για να αποπληρώσουν υποχρεώσεις σε προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά. Σε σχετική δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος Αρης Ξενόφος σημείωσε ότι «η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα επανατοποθετήσει στρατηγικά τον όμιλο τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, θέτοντας στέρεες και υγιείς βάσεις για τη δυναμική συμμετοχή μας στην προβλεπόμενη θετική πορεία του κλάδου». Στόχος είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα επιλέξουν να κινηθούν το επόμενο διάστημα οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της «Ελλάκτωρ», δηλαδή η Greenhill Investments των κ. Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη και η Reggeborgh Invest. Από κοινού (υπολογίζοντας και τις συμφωνίες με άλλους μετόχους) τα δύο «μπλοκ» ελέγχουν το 53% του μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να δαπανήσουν περίπου 63-64 εκατ. ευρώ για να διατηρήσουν τις σημερινές θέσεις τους. Η πλευρά της Reggeborgh και του κ. Μπόμπολα θα χρειαστεί να καταβάλει περίπου 17,5 εκατ. ευρώ και 15 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή 32,5 εκατ. ευρώ, ενώ η πλευρά των δύο εφοπλιστών περί τα 30,5 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η Greenhill ελέγχει το 16,94%, έχοντας συμφωνήσει να αποκτήσει συνολικά το 25,5% της «Ελλάκτωρ». Το υπόλοιπο 8,65% εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Pemanoaro του κ. Αν. Καλλιτσάντση.  Αντίστοιχα, η Reggeborgh Invest διαθέτει μεν το 14,1%, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ολλανδική εταιρεία, το προσεχές διάστημα είναι πιθανό να επιταχυνθούν οι αγορές μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου, μετά την αποεπένδυση από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την άντληση ρευστότητας της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία μπορεί να ασκήσει και το δικαίωμα προαίρεσης που έχει για το 12,5% των μετοχών του κ. Λ. Μπόμπολα, κάτι που ίσως συμβεί παράλληλα με τη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι η Reggeborgh έχει την ευελιξία να αποκτήσει ακόμα και πάνω από το 33,3% της καταστατικής πλειοψηφίας εφόσον αυτό συμβεί μέσω της διαδικασίας της αύξησης κεφαλαίου, καθώς σε αυτό το σενάριο δεν υποχρεούται να προβεί σε δημόσια πρόταση, ξεπερνώντας και αυτό τον σκόπελο.

Σημειωτέον ότι η Greenhill έχει αναθέσει σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο τη διενέργεια μελέτης για την αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας. Παράλληλα, έχει διαμηνύσει ότι προτίθεται να στηρίξει σχετικές αποφάσεις, παρότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικά θα προκρίνει την πλήρη κάλυψη των δικαιωμάτων της σε μια αύξηση που έχει προτείνει η παρούσα διοίκηση. Αλλωστε, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της επικείμενης γενικής συνέλευσης έχει προστεθεί και η ανάκληση του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου και ο διορισμός νέου, όπως ζήτησε η πλευρά της Greenhill πριν από μερικές εβδομάδες. Να σημειωθεί ότι αν η εταιρεία δεν κατορθώσει να πείσει τους υπόλοιπους μετόχους για την ανάγκη καθαίρεσης της νυν διοίκησης και τελικά δεν συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, το ποσοστό της θα υποχωρήσει σημαντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή