Κρίσιμο το «πράσινο πιστοποιητικό» για τον τουρισμό

Κρίσιμο το «πράσινο πιστοποιητικό» για τον τουρισμό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει σταδιακά σε εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού των μικρότερων και μικρών νησιών όπως και του συνόλου των εργαζομένων στον κλάδο, που υπολογίζεται σε περίπου 800.000 άτομα, αλλά και οι καλές επιδόσεις της στο μέτωπο των εμβολιασμών εν γένει, όχι μόνο διασφαλίζει την προστασία της χώρας από τη μετάδοση του κορωνοϊού αλλά λειτουργεί και ως ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο εμπορικό μήνυμα για τον κλάδο διεθνώς. 

Η θετική δημοσιότητα που απολαμβάνουν ήδη οι σχετικές πρωτοβουλίες μεταφράζεται και σε ευρύτερα ξένα αφιερώματα για τη χώρα. Επισήμως, η Ελλάδα έχει δηλώσει πως η φετινή τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει στις 14 Μαΐου. Αύριο Τετάρτη αναμένεται να αποκαλυφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τα ενιαία πιστοποιητικά εμβολιασμού, που θα λειτουργήσουν ως διαβατήρια χωρίς πολλές διατυπώσεις στα σύνορα, ενώ οι ελληνικές αρχές προετοιμάζονται για καθολικό σύστημα ελέγχου με τεστ όσων εμφανίζονται στις συνοριακές εισόδους της χώρας χωρίς να διαθέτουν το «πράσινο πιστοποιητικό».

Οπως εξηγεί ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, με το πιστοποιητικό καλύπτονται όσοι έχουν κάνει τεστ PCR, έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν αντισώματα στον κορωνοϊό. 

Το πιστοποιητικό έχει σχεδιαστεί προσεκτικά, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην εγείρει την παραμικρή ανησυχία περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Περιλαμβάνει πολλαπλές επιλογές, επιτρέποντας σε κάποιον ο οποίος δεν επιθυμεί να αποκαλύψει εάν έχει εμβολιαστεί ή όχι, να υποβληθεί σε τεστ PCR. 

Στο φετινό άνοιγμα και στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού είναι αφιερωμένο και εκτενές δημοσίευμα στο politico.eu στο οποίο ο υπουργός Τουρισμού, αναφερόμενος στο ζήτημα της υιοθέτησης του «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού» για τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβάλει, ήδη από τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζει πως «εάν η Ευρώπη εξακολουθήσει να καθυστερεί, διακινδυνεύει να χάσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει τον ηγετικό της ρόλο σε οικουμενικό επίπεδο. Θα πρέπει να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι τεχνικής φύσης. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση από όλες τις χώρες ώστε το πιστοποιητικό να καθιερωθεί το συντομότερο δυνατόν».

Ο υπουργός επιχειρηματολόγησε επίσης ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν συνεπάγεται αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, λέγοντας ότι Ελληνες ειδικοί εκτιμούν πως η συμβολή του τουρισμού στην εξάπλωση του ιού είναι της τάξης του 3%. 

«Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν εκδηλώθηκε δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας στο μέσον του καλοκαιριού, αλλά πολύ αργότερα, κατά μία εβδομάδα μετά τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, προς το τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου. Επίσης, ακόμη και χώρες οι οποίες δεν άνοιξαν τα σύνορά τους για τον τουρισμό, όπως το Ισραήλ, επλήγησαν από το δεύτερο κύμα στο μέσον του καλοκαιριού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή