Στις αρχές Απριλίου η υποβολή του εθνικού σχεδίου στην Κομισιόν

Στις αρχές Απριλίου η υποβολή του εθνικού σχεδίου στην Κομισιόν

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, με τον προγραμματισμό του αρμόδιου επιτελείου της κυβέρνησης να προβλέπει υποβολή του προς έγκριση στην Κομισιόν μάλλον στις 10 Απριλίου. Η σχετική προθεσμία λήγει στις 30 Απριλίου.

Με το σχέδιο, το οποίο παρουσιάζει σήμερα στο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 2,1% φέτος, μέσω έργων και προγραμμάτων 5,5 δισ. ευρώ. Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι θετική, καθώς η Κομισιόν έχει αποδώσει εύσημα στην κυβέρνηση, θεωρώντας το ελληνικό σχέδιο ένα από τα καλύτερα επεξεργασμένα που έχει πάρει στα χέρια της. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg της περασμένης Παρασκευής, οι χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, έχουν παρουσιάσει τα ισχυρότερα σχέδια, εν αντιθέσει με άλλες, βόρειες χώρες, όπως η Γερμανία, των οποίων η προετοιμασία δεν κρίνεται ικανοποιητική. Ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη υποβάλει προτάσεις, ενώ άλλες καθυστερούν πολύ, έγραφε το πρακτορείο, που επισήμαινε τον κίνδυνο οι τελευταίες να χάσουν την προθεσμία του Απριλίου και να αργήσουν να απορροφήσουν τους πολύτιμους για την ανάκαμψη των οικονομιών τους πόρους. 

Οι 4 άξονες

Η διοικούσα επιτροπή, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί διαπραγματεύονται από τον Νοέμβριο με την Κομισιόν για να προσδιορίσουν τα επιλέξιμα έργα και προγράμματα πάνω στους 4 άξονες του σχεδίου: 1. Πράσινη μετάβαση. 2. Ψηφιακή μετάβαση. 3. Απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή. 4. Ιδιωτικές επενδύσεις. 

Η κυβέρνηση είχε καταρτίσει έναν κατάλογο έργων και προγραμμάτων με σημαντική υπερκάλυψη: σχεδόν 28 δισ. ευρώ, ενώ το διαθέσιμο ποσό για επιχορηγήσεις είναι 17 δισ. ευρώ. Αλλα 13 δισ. ευρώ θα δοθούν ως δάνεια σε επιχειρήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις. Το ποσό των 32 δισ. ευρώ συμπληρώνουν οι πόροι του React EU που ήδη έχουν αρχίσει να εισπράττονται και διατίθενται σε δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μετά τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, ο κατάλογος των έργων και προγραμμάτων συρρικνώθηκε στο προβλεπόμενο ποσό των 17 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα, κάποια από αυτά τουλάχιστον, θα οδεύσουν προς έγκριση από το επόμενο ΕΣΠΑ. Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή «έκοψε» τα έργα των οδικών αξόνων, πλην του Βόρειου Αξονα Κρήτης και του Ε-65. Ειδικά οι οδικοί άξονες δεν προβλέπεται να έχουν τύχη ούτε στο ΕΣΠΑ – δεν είναι από τα έργα που προκρίνει πλέον η Κομισιόν. Επίσης, «κόπηκαν» οι επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου, καθώς δεν συνάδουν με τον πράσινο προσανατολισμό του Ταμείου. 

Ο σχεδιασμός τώρα προβλέπει έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο στο τέλος Μαρτίου και παρουσίαση του τελικού σχεδίου πριν υποβληθεί στην Κομισιόν. Σημειώνεται ότι η Grant Thornton έχει αναλάβει την εκτίμηση κόστους και η PriceWaterhouse Coopers την αξιολόγηση του πράσινου κομματιού των προτάσεων, ενώ τη μακροοικονομική ανάλυση πραγματοποιεί το ΚΕΠΕ. 
Ιδιωτικές επενδύσεις

Για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης εκκρεμεί η τελική συζήτηση, αλλά η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι θα έχει θετική κατάληξη και θα μπορέσουν να δοθούν τα 13 δισ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις. Ετσι, το συνολικό ύψος των ιδιωτικών επενδύσεων μπορεί να φτάσει και τα 30 δισ. ευρώ (δεδομένου ότι τα ευρωπαϊκά δάνεια θα καλύπτουν ποσοστό έως 50% της επένδυσης, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από ίδια κεφάλαια και τραπεζικά δάνεια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή